GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 10 d’octubre del 2012

462.- Les monedes de l'illa de l'Escaquer

462.- A l'illa de l'Escaquer tenen dues classes de monedes, les daurades i les platejades, que tenen el mateix valor però diferents usos. L'oficina bancària de l'illa ha instal·lat una màquina expenedora de canvi que dóna 3 monedes platejades si hi introdueixes 1 moneda daurada i que expulsa 3 monedes daurades si hi introdueixes 1 moneda platejada. Sabent això, si ens posem davant de la màquina amb una moneda daurada, de quina manera podem aconseguir un número igual de monedes daurades i platejades?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Allau i Zel "

12 comentaris:

Sergi ha dit...

Per què vols tenir-les iguals, si a força d'anar posant monedes n'aniràs tenint més cada cop??

Dic això perquè no trobo la resposta, es nota?

zel ha dit...

Coi, sóc a la classe petita, ho he provat amb cigrons i amb fitxes, manipulant i cada vegada en tinc una de més d'un o altre piló, amb la qual cosa, només se m'acut deixar la sobrera d'un color a la màquina, ser solidària amb un habitant de l'escaquer i deixar-li recollir les que surtin la darrera vegada...

sa lluna ha dit...

Posant la mà a la butxaca, segur que n´hi ha tres daurades (més una que vas a ficar a la màquina =4) com les tres platejades que et sortiran de la màquina.
Quan surtin, en tindràs tres platejades i tres daurades ;)

Xexuuuu bona tarda, estic com tu!

Aferradeta, Mac!

jo rai! ha dit...

Suposo que es tractaria d'anar tirant a la màquina alternativament monedes platejades i daurades (començant per la que tenim, és clar) fins que s'igualessin. Amb mitja dotzena de "tirades" tindriem sis monedes de cara color, vaja, més o menys...

lolita lagarto ha dit...

llençant-ne una per la clavaguera!

Assumpta ha dit...

Què?... Mmmmm... em pots repetir la pregunta? No entenc res... Si tenen el mateix valor, com pot ser que per 1 te'n donin 3? No ho entenc...
Jo el que faria seria introduir una moneda daurada, agafar les tres platejades i marxar. Alguna cosa hauria guanyat :-))

Assumpta Blogaire
Matemàtica amateur

Assumpta ha dit...

Per cert, MAC, el comptador de temps enrere per la Gala dels Premis C@ts és xulíssim!! :-)))

Allau ha dit...

No té solució possible.

Sí us fixeu, partim de la situació 1D i 0P, o sigui imparell-parell. Quan introduim la moneda daurada, obtindrem 0D i 3P, o sigui parell-imparell. Fem el que fem cada pas invertirà la paritat i anirem passant successivament imparell-parell, parell-imparell. Com que no hi ha cap número que sigui a la vegada imparell i parell no podrem mai igualar-los.

Anònim ha dit...

D=Daurada
P=Platejada

1D
3P
2P 3D
5P 2D
4P 5D
7P 4D
6P 7D
9P 6D
8P 9D
11P 8D
10P 11D

No, si, al final encara tindrà raó l'Allau!

Allau ha dit...

Al final i al principi. Fixa't Pons que totes les parelles que et surten són d'un nombre parell i un altre senar.

Qualsevol maniobra que facis implicarà que una de les monedes augmenti en 3 i l'altra disminueixi en 1.

Si i es una quantitat imparella de monedes i p una quantitat parella.

i+3 = p i-1 = p

p+3 = i p-1 = i

O sigui que sempre s'inverteix la paritat. I com que hem començat amb paritat diversa per les dues monedes, així continuarem per molts bescanvis que intentem.

jo rai! ha dit...

Jo en devia donar una a aquests de la Creu Roja que corrien ahir amb les guardioles i les banderetes com en altre temps.
Si és que no es pot ser bona persona...
;)

McAbeu ha dit...

Com molt bé demostra ALLAU, no hi ha manera d'aconseguir el que ens demana l'enunciat amb les condicions donades. Conclusió a la que també arriba primer la ZEL, amb un mètode més "empíric" (amb cigrons i fitxes :-D). Així que avui toca repartir el rètol vermell. Felicitats a ells dos i gràcies a tots per dir-hi la vostra. :-))

Publica un comentari a l'entrada