GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 22 de maig del 2025

Relats Conjunts (maig - 2025)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre «Telephone Operator [A Weaver of Public Thought]» (Gerrit Albertus Beneker - 1921).



DIGUI’M?

Un estrident timbre el desperta de la migdiada. No és que dormís, que consti, però cada dia acostuma a tancar els ulls un momentet quan, després de dinar, s’asseu al sofà davant el televisor i, perquè no dir-ho, li agrada gaudir d’aquestes mini becaines d’un parell o tres d’hores. Avui, però, li han interromput la dormida (una lleugera capcinada, segons ell) quan només feia una hora i mitja que s’hi havia posat i s’aixeca confós intentant esbrinar d’on prové aquell maleït so. No pot ser del mòbil perquè el to de trucada que s’hi va instal·lar és el tema principal del cànon de Pachelbel, tampoc sembla el ding-dong de la porta ni el bip-bip d’avís del microones. El que sona és més aviat un riing-riing com si fos un telèfon. Ostres, evidentment que és el telèfon. El fix, és clar. Fa tant de temps que no l’utilitza que ja l’havia oblidat.

Es dirigeix, doncs, cap al menjador i, efectivament, a la tauleta del costat de la finestra hi ha el seu telèfon fix que truca insistentment. Se’l mira un instant, li fa gràcia veure que encara funciona i recorda amb nostàlgia quan aquell aparell era l’única eina de comunicació de les cases. El timbre, però, no para i això el torna a portar al present. Qui pot trucar a aquelles hores? No pot ser ningú conegut perquè tots ells utilitzarien el mòbil i tampoc serà cap trucada més o menys oficial perquè a l’administració pleguen tots abans de les dues i ja són quarts de cinc. L’única opció possible és que sigui una teleoperadora intentant vendre-li alguna cosa que no li interessa. N’ha sentit parlar d’aquestes trucades i ja l’han avisat que ha d’anar molt amb compte si en rep alguna, sobretot ha d’evitar donar cap dada personal i procurar no allargar massa la conversa perquè aquestes telefonistes estan perfectament entrenades per convèncer-te de qualsevol cosa enredant-te amb bones paraules. Per sort, sembla que hi ha un antídot que sempre funciona i que fa que siguin elles mateixes les que pengin; només cal parlar en català que es veu que els provoca al·lèrgia.

Ho té clar. Contestarà i escoltarà breument el que li diuen. Si no li interessa, no els deixarà continuar, els ho dirà amablement i penjarà. No farà ni dirà res més i així no el podran entabanar. Amb les ‘instruccions’ clares, doncs, despenja el telèfon, s’acosta l’auricular al rostre i pronuncia un únic monosíl·lab: «Sí?» A l’altre costat de la línia telefònica, la teleoperadora que ja havia començat a parlar calla de cop i deixa anar una riallada abans de penjar. Aleshores el nostre protagonista s’adona que l’ha cagat i molt. Mira que l’havien avisat també d’això, però no hi ha pensat fins ara. I ja ha fet tard. Quan ha pronunciat aquell «Sí» és com si hagués firmat la seva pròpia sentència a cadena perpètua. Convenientment gravat i reproduït tantes vegades com calgui, l’empresa que li ha trucat el farà servir per apuntar-lo a multitud de serveis que només necessiten una confirmació verbal per donar-los d’alta (mentre que cal fer tràmits infinits per desempallegar-te’n) i aviat començarà a rebre càrrecs inesperats al seu compte corrent. És conscient que, pel seu descuit, la seva vida s’acaba de convertir en un infern del qual li costarà sang, suor i llàgrimes sortir-ne si és que mai ho aconsegueix. I si només es queda en això, encara pot estar content perquè a Twitter va llegir que aquests «Sí» dits a la babalà també els compra la màfia russa per fer-los servir de consentiment per poder extirpar-te un ronyó i vendre’l al mercat negre. Això ell no ho suportaria, ja va patir massa quan el van ingressar per operar-li l’ungla encarnada del dit gros del peu i no vol tornar de cap manera a un quiròfan. Si no vol permetre que l’atrapi aquest malson, només li queda una única sortida. Demà mateix iniciarà els tràmits per canviar d’identitat i després deixarà la ciutat on ha viscut tota la vida per a començar de zero en un altre lloc, en una nova casa... sense telèfon fix.


14 comentaris:

Pons ha dit...

Telèfon fix dius? És nou aquest invent? Té algun sentit? Per què un telèfon no hauria de ser mòbil? No seria com tenir un cotxe fix? O unes claus de casa que no hi caben a la butxaca?

Res de bo pot venir d'una trucada, sigui fix o mòbil, els àudios també són el diable, missatges i ben curts a través de whatsapp és l'únic que un vol veure per ser feliç.

McAbeu ha dit...

PONS: Avui en dia ja no en té gaire de sentit el telèfon fix, és cert.

Coincideixo només en part amb la teva animadversió als àudios. Una trucada telefònica pot ser necessària en alguna ocasió, però el que no suporto de cap manera són els àudios per WhatsApp que, si fos per mi, haurien d'estar prohibits.

artur ha dit...

Crec que ni així se'n sortirà !.... amb el mòbil també li trucaran o li enviaran missatges "trampa" o "sms"..o el que sigui.... tot per al negoci fraudulent !! :DD
Millor que no despengi si no coneix el número de entrada , un problema molt real i que no acabem de solucionar.
Salut ;)

McAbeu ha dit...

ARTUR: No només no s'acaba de solucionar sinó que sembla que cada vegada van més en auge les estafes darrere d'aquesta mena de trucades i missatges. Un problema ben real, tens tota la raó.

Salut!!

sa lluna ha dit...

No sé si riure o plorar, l'humor al teu text m'ha produït les dues coses.
Tres hores de migdiada són moltes, però sempre dic que a mi, mitja hora em fa despertar-me de mala llet i per això millor que no m'hi posi. ;-)
Pel que fa a les trucades, ja fa temps que no dic aquest "si?". Ara dic "digui" o no dic res i m'espero a que em parlin. I segons el meu humor, puc demanar que s'identifiqui qui em truca; fins i tot si és una altra companyia de telèfon pesada, jugo a que no sóc la titular de la línia i que la meva parella és de viatge i que no sé quan vindrà, ni què paga, ni res de res. Et pots imaginar la cara que deu posar el que truca, ja pengen d'avorriment. A veure qui es cansa primer de xerrar! :-)))
A tot això, has escrit un relat molt ben trobat.
Aferradetes, Mac.

Carme Rosanas ha dit...

Mentre llegia em feia riure el teu relat. Sobretot això de les màfies russes, que m'ho prendré com una exgeració de la teva collita. I és que encara voldria dormir tranquil·la jo, aquesta nit.

Però la realitat és que cada cop anem a pitjor amb les estafes. I ningú fa res per a resoldre-ho. O sigui que al final no sabia si riure o plorar.

De tota manera, t'he de dir que m'encanten els teus relats que es belluguen entre l'humor i la denuncia. Ho fas sovint i està molt bé. Una altra enhorabona i un altre aplaudiment.

Una abraçada Mc!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Una mica és just això el que busco, treure algun somriure d'un tema que fa, si no plorar, si prou ràbia perquè no faci gens de gràcia.

En les migdiades, com en tantes altres coses, cal saber trobar la mida justa... ni poc, ni massa. :-D

Jo també procuro contestar sempre el telèfon amb un "digui'm", però últimament em trobo cada cop més que gairebé no em donen temps ni a dir-ho perquè hi ha trucades que les pengen just després d'haver despenjat jo. No hi acabo de veure el sentit, si no és que esperen que els hi retornis la telefonada i així cobrar-te alguna tarifa especial. En el meu cas, però, que s'esperin asseguts...

I això de fer-los perdre el temps embolicant la troca, també ho vaig fer durant una temporada, però finalment me'n vaig cansar i ara prefereixo passar d'ells directament.

Moltes gràcies. Abraçades!!

McAbeu ha dit...

CARME: Sí, això de les màfies russes i els ronyons és una exageració de les meves i, per tant, pots dormir ben tranquil·la aquesta nit. Malgrat la ràpida capacitat d'innovació del crim organitzat, necessitaran almenys 24 hores per implementar la idea que els he donat al meu relat i, en conseqüència, no ens cal començar a patir fins demà a la tarda per qualsevol "sí?" que se'ns escapi al telèfon. :-DD

És que no és per riure tot això d'aquestes noves estafes que semblen multiplicar-se. Fa por veure com se les empesquen per fer-te caure en les seves trampes tot i que ens creiem estar previnguts. No sé si ningú fa res per resoldre-ho, però si ho fan és ben clar que no se'n surten.

Moltes gràcies. M'agrada donar aquest punt d'humor que surt d'exagerar les coses, però les "coses" hi són no n'hi ha dubte i cal denunciar-les. M'agrada que ho vegis així, perquè aquesta també és la meva intenció quan ho escric.

Una altra abraçada per a tu!!

Carme Rosanas ha dit...

😂🤣😂🤣

Teresa Duch Dolcet ha dit...

Que bo, McAbeu! M'has fet riure molt. Això és la histèria portada al límit. No sense motius perquè els avisos i advertències per no caure en el parany ens arriben cada dia. I tot i així... jo l'altre dia em vaig quedar una mica mosca per una trucada per una enquesta. Veu amable, solo tres minutos, muchísimas gracias. Vaig dir que sí. I les preguntes eren rarotes, una mica sense utilitat em semblava a mi mentre les anava contestant. I quan vaig penjar em van venir al cap totes les històries que s'expliquen sobre només despenjar el telèfon. Però res, ja he pres les meves mesures. No arribaré a tant com el teu personatge, però no contestaré cap enquesta mai més. I de la teva història n'extrec una mesura més: per comptes de contestar "sí" contestaré: Digui, Qui demana o Què se li ofereix. A veure si, com que no m'entendran, em deixen tranquil·la.
Apa, bon cap de setmana! I no responguis al telèfon fix per res, eh?

McAbeu ha dit...

TERESA: M'agrada donar als meus relats aquella volta de rosca més que, per exagerada, els atorga aquell punt d'humor que hi busco. Per tant, m'alegro que t'hagi fet riure que d'això es tractava.

Però també m'agrada que destaquis en la lectura aquest rerefons més seriós perquè és ben cert que malgrat els avisos i les advertències que ens fan ser previnguts, sembla que els "dolents" se les pensen totes per evitar-los i fer-nos caure de quatre grapes en la seva trampa. Espero que no sigui el cas d'aquesta enquesta sospitosa que expliques, però realment no podem estar mai segurs de qui (i amb quina intenció) ens telefona. No és mala idea aquesta que apuntes, com dic al relat parlar en català és un primer filtre força efectiu en aquests casos. I si no, potser sí que l'única solució és deixar de contestar totes les trucades... a veure si així se'n cansen.

Bon cap de setmana!!

xavier pujol ha dit...

El Pons, que aquí primer comentarista d'aquest post, es pregunta de què serveix el telèfon fixe?
A casa meva només l'utilitzo jo (cada dia, això sí) per parlar amb ma mare, que tot i que té telèfon mòbil, escolta millor el fix.

Sean Jeating ha dit...

The corners of my mouth already started an expedition to my ear-lobes when reading: "mini becaines d’un parell o tres d’hores". ... And they are not back, yet. Gràcies!

McAbeu ha dit...

XAVIER: Malgrat la broma del relat, és ben cert que el telèfon fix encara resulta útil en segons quines circumstàncies com aquesta que ens comentes. La tecnologia canvia a un ritme que costa de seguir i potser tampoc cal fer-ho si el que tenim continua funcionant i ens és més còmode.


SEAN: M'alegro que el relat t'hagi fet somriure, era just el que pretenia. Moltes gràcies a tu!

Publica un comentari a l'entrada