TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas i Pons007 "
GRÀCIES!!
BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 € |
dilluns, 9 de maig del 2016
794.- Demografia aplicada
794.- Els últims estudis demogràfics ens diuen que l'any 2050, els xinesos i els indis seran junts set vegades més nombrosos que els europeus; que, al seu torn, seran el doble de població que els brasilers; i el nombre d'aquests serà exactament igual a la diferència entre la població de Xina i l'Índia. Per la seva banda, els argentins seran quinze vegades menys nombrosos que els xinesos i... ¿quantes vegades menys nombrosos que els indis?
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
17 comentaris:
Vaig a fer alguna cosa per compartir rètol hehehe
xinesos = x
indis = y
europeus = z
brasilers = b
argentins = m (de Messi)
x + y = 7z
z = 2b
b = x-z
15 m = x
Relació entre argentins i indis... A veure si podem fer alguna cosa...
Serem bastant de penya.
X = -y +7z
b= (-b + 7z) -z
z = 2 [(-b +7z) -z]
Crec que els argentins seran 13 vegades menys nombrosos que els indis
Seguint les lletres de l'Assumpta. (Gràcies, Assumpta!)
X+Y = 14 b
X -Y = b
Sumant i restant aquestes dues equacions queden així:
2X = 15 b
2y = 13 b
Quanta, quanta gent! Maradedéusenyor...
Com que la proporció és aquesta pel que fa als brasilenys i els argentins son la meitat que els brasilenys, crec que la propoeció es manté.
En fi, que ho he intentat...
(Hehehehe la CARME és una crack, em dóna les gràcies i tot!! Quina dona!! Espero que l'encerti!) :-DD
Fent servir les equacions de l'Assumpta (corregint que no es "b = x-z" sinó "b = x-y") el Wolfram Alpha em dona aquesta resposta.
b = 2 m, x = 15 m, y = 13 m, z = 4 m
Per tan sembla que els indis seran 13 vegades més nombrosos que els argentins tal com deia la carme
XAVIER i CONSOL: Diuen que "com més serem més riurem", però no sé si aquest refrany es pot aplicar al creixement demogràfic mundial. :-P
ASSUMPTA: Com deia un professor meu de matemàtiques: Fer el plantejament del problema no és suficient per solucionar-lo (o per guanyar un rètol vermell ;-D) però sense un plantejament correcte és impossible trobar la solució. Comences molt bé, llàstima que et fas un embolic amb les incògnites que tu mateixa has triat i la tercera equació que planteges ja és errònia. Bon intent, de totes maneres. :-)
CARME: L'explicació que fas del teu resultat és errònia perquè en cap moment l'enunciat ens diu que "els argentins son la meitat que els brasilers". Malgrat això, si que arribes a la solució correcta i no pas per casualitat. El teu mètode de resolució és bo, però et falta un pas per poder arribar a la conclusió que busquem. Dóna-li una volta més, i podrem donar l'enigma com ben solucionat. :-)
PONS: Sí, ja li he dit a la CARME que la seva solució és correcta. Ara falta explicar perquè... llàstima que el teu amic Wolfram no ens ho digui, oi?. ;-D
Ei, però en tinc dues de bé!! Això és MOLT!! :-DDD
ASSUMPTA: No et dic que no. :-DD
Per cert, t'explico un "truc" per, en una altra ocasió, evitar confusions com la que has tingut en aquest enigma. En comptes de posar-lis lletres aleatòriament a les incògnites (o mig aleatòriament, argentins = m (de Messi) :-D) utilitza les inicials dels noms de l'enunciat. De fet, en la seva solució, el LLIBRE ho fa així: xinesos = X, indis = I, europeus = E, brasilers = B i argentins = A. ;-)
Ja sé que l'enunciat no diu que els argentins sòn la meitat dels brasilers, això m'ha sortit a mi com a deducció lògica.
Potser em falta un pas... Però jo ho veig claríssim... He, he, he...
Fent servir les lletres del LLIBRE
x + i = 7e
e = 2b
b = x-i
15 a = x
En cap equació dic que els argentins siguin la meitat dels brasilers... Si no t’agrada el Wolfram anirem substituint pas a pas doncs.
//primer la x en la primera equació
15a + i = 7e
//els europeus
15a + i = 7 (2b); 15a+i=14b
//brasiliers
15a+i=14(x-i); 15a+i=14x-14i
//xinesos altre cop
15a+i=14(15a)-14i; 15i = 195a; i = 13a
CARME: No hi tinc res a dir a les teves deduccions lògiques, però tal com ho veig jo per arribar a la conclusió de que els argentins són la meitat dels brasilers primer s'ha d'haver solucionat l'enigma. Vull dir que no és una premissa prèvia que et permet arribar a la solució sinó una conclusió d'aquesta i, per tant, no serveix per explicar els càlculs.
L'enigma ens demana, com bé diu l'ASSUMPTA, que relacionem argentins i indis però està clar que per les dades de l'enunciat això no ho podem fer directament. Com que l'enunciat ens relaciona argentins i xinesos, el que hem de buscar primer és la relació entre xinesos i indis. Les teves equacions són correctes perquè van en aquest camí, el pas que et deia que faltava per a que l'explicació estigués completa era eliminar la b, per exemple dividint les dues equacions finals, així ens surt (fent servir les incògnites del LLIBRE) que (x/i) = (15/13) com que ens diuen que a = x/15 podem calcular fàcilment que a = i/13 que és la solució que buscàvem. I també la que tu trobes, és clar. Felicitats!! :-))
PONS: No és que em desagradi en Wolfram Alpha. És una bona eina i no hi tinc res a dir per fer-la servir per solucionar enigmes matemàtics quan la dificultat d'aquests és fer un plantejament correcte interpretant les dades de l'enunciat i els càlculs són simplement això, càlculs per arribar al resultat que no passa res per fer-los fer a una màquina. Però en aquest cas, plantejar simplement les dades que ens diu l'enunciat textualment i després posar els resultats que ens dóna la màquina sense cap explicació trobo que no aporta absolutament res a la resolució i a l'enteniment de l'enigma.
Per això m'agrada molt més les equacions pas a pas que poses ara, perquè en elles si es veu cap on va la cosa i com el "truc" de l'enigma era arribar a relacionar indis i xinesos, per així, al final relacionat indis i argentins que és el que ens demanàvem. Gràcies per fer-ho, t'emportes un tros de rètol vermell. ;-)
Us copio a continuació la solució del LLIBRE, el mateix que ja s'ha dit però amb menys paraules: Anomenant les diferents poblacions amb la seva inicial corresponent tenim que: x + i = 7e = 14b = 14(x - i), i de la primera i última part d'aquesta igualtat ens surt que x = 15i / 13. Per altra banda sabem que a = x / 15 i per tant a = (15i / 13) / 15 = i / 13. Els argentins seran 13 vegades menys nombrosos que els indis.
Per un tros de rètol vermell ja veus que faig el què faci falta ^^
Publica un comentari a l'entrada