GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 20 d’agost del 2016

Relats Conjunts de la Carme - AGOST (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)


La CARME del blog COL·LECCIÓ DE MOMENTS ens convida a un segon relat estiuenc tot fent la substitució dels Relats Conjunts en vacances. Per aquest mes ens proposa que escrivim un text inspirat per una fotografia d'uns caragolins.



A CAÇAR CARAGOLS!!
o EL CONTEXT ÉS MOLT IMPORTANT

- Hauríem de sortir a caçar uns quants caragols.

- Els caragols no es cacen...

- Què has dit?

- Que els caragols no es cacen. Els caragols es pleguen.

- A què ve això ara?

- Ho sento. Es que he recordat el que em deia l'avi. Ell sempre tenia cura de parlar bé la nostra llengua i s'enfadava molt quan algú no ho feia. Entre altres coses, això d'utilitzar indiscriminadament el verb "caçar" el treia de polleguera. Encara em sembla sentir-lo: "Quina mania teniu. Es cacen els conills però els caragols es pleguen i els bolets es cullen. El català és una llengua molt rica, no veieu que utilitzant la mateixa paraula per a tot no feu més que limitar-la i empobrir-la?".

- Una actitud molt lloable. Però, si m'ho permets, tinc dues objeccions a fer-hi. La primera és que el seu raonament no té en compte, precisament, aquesta riquesa i varietat del nostre idioma que intenta defensar. M'has d'admetre que a cada zona del país es parla d'una manera diferent i, per tant, el que a ell li sonava tan estrany i poc normatiu pot ser habitual i ben correcte en altres llocs.

- Sí, potser sí...

- I la segona és que generalitza sense considerar gens el context.

- El context, senyor?

- Evidentment. Cal contextualitzar les coses per saber de què parlem. Perquè ho entenguis millor, deixa'm fer-te algunes preguntes personals: El teu avi era un explorador espacial?.

- No, era pagès hidropònic.

- En conseqüència, no havia vingut mai a aquest planeta desconegut del quadrant èpsilon-delta-52-bis?

- No, em sembla que no va sortir mai del seu sector galàctic.

- Per tant, no és gens agosarat afirmar que mai s'havia hagut d'enfrontar a aquests extraterrestres amb forma de caragol gegant que estan envoltant la nostra base i que, si no fem res, aviat aconseguiran entrar-hi?

- No, sens dubte no s'hi havia enfrontat mai.

- Bé. Aleshores, i tenint sempre ben present aquest context en que estem parlant, no creus que el teu avi canviaria d'opinió en aquest cas concret i acceptaria que "caçar caragols" és justament el que hem de fer per aconseguir que aquests alienígenes retrocedeixin i ens deixin en pau almenys durant el temps que els tècnics necessiten per acabar de preparar la nau permetent així que tots plegats puguem fugir per sempre d'aquest maleït planeta?.

- Sí, segurament sí.

- Doncs entesos. I ara, si no hi ha cap altre dubte lingüístic per resoldre, poseu els vostres fàsers d'assalt a màxima potència i... SORTIM A CARREGAR-NOS UNS QUANTS D'AQUESTS MALPARITS!!.


13 comentaris:

Assumpta ha dit...

Hahahahaha MAC!!!! Boníssim!!

Jo sóc de la que -amb tota la raó- se'n riuo d'això de "caçar cargols" o "caçar bolets" (com si el pobre xampinyó fugís corrents i se l'hagués de disparar amb escopeta), però he de reconèixer que, en aquest cas que expliques (vaaaaa reconeix que fa poc que has acabat LA GUERRA DELS MÓNS hahahaha) està moolt ben utilitzat i que aquests extra-terrestres tenen un català bo i ric :-DDD

Assumpta ha dit...

Estava reflexionant en el teu relat (ja saps que em xifla la Ciència Ficció) i m'he adonat que si aquests cargolins són "cargols gegants", els nostres visitants intergalàctics deuen ser molt petitons, oi? :-DDD

Bé, malgrat que els cargols siguin terraquis, em poso a favor dels visitants...

NOTA PER ALS ALTRES LECTORS: Ei, que els pagesos hidropònics existeixen, eh? busqueu-ho a la Viqui com he fet jo... :-DDD

Carme Rosanas ha dit...

He rigut amb els pagesos hidropònics, tot i que no te ia ni idea de què volia dir. Ara ja ho he buscat, i ja sé una cosa més.

Si cal caçar cargols es cacen, i tant que sí!!! Sobretot si són gegants i t,estan envoltant la base.

Jo estic d'acord amb el personatge que parla de la riquesa i varietat del nostre idioma.Les paraules tenen sempre més d'un sentit i més d'una acepció.

Ha, ha, ha, tot plega és ben divertit. Moltes gràcies Mc, per participar.

Elfreelang ha dit...

quina imaginació Mac!!!!!! m'has fet riure de valent !!!!!bonissim !!!

Unknown ha dit...

Al meu poble, Riudellots de la Selva, els cargols i els bolets sempre s'han caçat i, de vegades, també cacem persones:

-Busquem a la Maria. La sabeu?
-No. Ara la cacem. Anem a veure si ha anat a fer el toc.

Salut i un petó per l'estimada Carme!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: M'ha agradat molt la interpretació que en fas perquè la que jo tenia al cap era justament la contrària. Segurament m'ha influït la lectura de "La guerra dels mons" en haver fet un relat de ciència-ficció però jo estava pensat més en una situació tipus "Star Trek", amb uns exploradors espacials humans (i catalans, en aquest cas) que arriben a un planeta desconegut habitat per uns caragols gegants que, evidentment, no els volen allí. Però com t'he dit, la teva versió "a la inversa" m'ha semblat molt ben trobada. :-))

CARME: Això de pagès hidropònic fa molt de l'espai exterior. :-DD Jo també penso que cal respectar les diferents variants del nostre idioma, segur que moltes vegades ens sonaran poc normatives però en canvi són ben genuïnes. Gràcies a tu per animar la participació catosfèrica, una vegada més. :-)

ELFREELANG: M'alegra que t'hagi agradat. :-))

GLORIA: Just a això em referia quan li faig dir al cap de l'escamot que "a cada zona del país es parla d'una manera diferent i, per tant, el que a ell li sonava tan estrany i poc normatiu pot ser habitual i ben correcte en altres llocs". Com ja he dit, s'han respectar les variants de cada zona és el que fa que el nostre idioma estigui ben viu. :-)

Garbí24 ha dit...

tenim la mania al baix Empordà de caçar-ho tot....però jo crec que una expedició de Lleidetants a aquest planeta i tenen resolt el problema. Si algú hi entén de caragols, són ells.

Assumpta ha dit...

Ostres, què bo!!! Jo sí que estic influïda per La Guerra dels mons... que ni per un sol moment em va passar pel cap que els astronautes fossin catalans (malgrat l'exquisit coneixement de la nostra llengua) hahahaha imagina que petitons els nostres visitants en comparació amb els horribles marcians d'HG Wells :-DDD

De fet, té més sentit com ho dius tu, clar... però jo, convençuda, convençuda que era al revés ;-))

Sergi ha dit...

M'encanta aquest relat lateral! El context és molt important, és clar. El vocabulari de scifi és molt creïble, t'ha quedat molt bé, amb aquest puntet d'humor que no falta mai en els teus escrits. Que bé haver trobat ara el relat, ja a la feina, així començaré el dia amb un bon somriure.

McAbeu ha dit...

JOAN: Es veu que en aquella expedició ja hi anava algun lleidatà perquè m'han explicat que, a partir del descobriment d'aquell planeta desconegut del quadrant èpsilon-delta-52-bis, els Aplecs del Caragol són tota una altra cosa. ;-D

ASSUMPTA: No és gens estrany que ho interpretessis d'una altra manera. El relat és volgudament ambigu al principi, no hi dono cap pista d'on passa l'acció perquè m'interessava que semblés una conversa normal en un context normal per després canviar aquest context a un altre menys normal on "caçar caragols" no admetés cap discussió lingüística. :-))

XEXU: M'ha agradat aquesta definició de "relat lateral". Certament s'hi escau en el sentit que de bon començament vol semblar una cosa quan de fet n'és tota una altra. Pel que fa al vocabulari, són molts anys de veure Star Trek, Star Wars i similars perquè alguna cosa no se m'hagi enganxat. ;-)

AlfredRussel ha dit...

Molt bo! M'has fet pensar amb això de "caçar"... En aquest planeta hi ha caragols --marins i no gaire grans, però caragols-- amb verí capaç de matar a una persona; a aquests, els pagesos hidropònics si que els caçarien, o no?

優次 (Yuji) ha dit...

Ostres, què fort! D'això sí que se'n diu "plot twist" (que no sé pas com es diu en català)... O més bé que el context no era pas el que m'imaginava! haha

McAbeu ha dit...

ALFRED: Els pagesos hidropònics són tossuts de mena però crec que, en aquest altre context que expliques, l'avi també estaria d'acord en caçar aquests caragols verinosos. ;-)

YUJI: Benvingut al blog. En català es diria "gir argumental" però en anglès ja ens entenem (almenys en aquest cas) i m'alegra haver-te provocat aquesta sensació perquè era just el que buscava. :-)

Publica un comentari a l'entrada