GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 26 de juny del 2017

900.- «Esfullant els pètals de les margarides»

900.- Al casino de l’illa de l’Escaquer s’ha posat de moda un nou joc que anomenen «Esfullant els pètals al voltant de les margarides». Es juga tirant cinc daus i la resposta a cada tirada no és «SÍ» o «NO» com podria semblar sinó que és sempre un número parell (zero inclòs). El jugador ha de dipositar una aposta mínima de 3000€ per començar a jugar, aleshores el crupier li entrega els daus per examinar-los i comprovar que no estan trucats sinó que són ben normals (d’aquells numerats del 1 al 6 amb els punts corresponents a cadascuna de les seves cares). Si tot és correcte, comença el joc. El crupier fa cinc tirades dels cinc daus i dóna una resposta per cadascuna d’elles, el jugador tirarà una sisena vegada i serà el seu torn de dir una possible solució, si aquesta és correcta doblarà la seva aposta sinó ho perdrà tot. Imagineu que hi esteu jugant, les primeres cinc tirades dels daus han anat així: «2-6-2-1-4», «4-1-6-3-6», «4-3-2-1-3», «5-6-5-4-4» i «3-5-5-5-6». Les respostes del crupier a cadascuna d’aquestes tirades han estat, per ordre, aquestes: «0», «2», «4», «8» i «14». És el vostre torn, tireu els cinc daus i aquests mostren les cares: «6-5-6-2-2», quina resposta heu de donar per no perdre l’aposta?



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " PONS "

42 comentaris:

Assumpta ha dit...

Crec que la calor que em manté el cervell fent xup-xup no em permet entendre un problema que segur que a l'hivern ja hauria resolt... segur!!! :-DD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Si segueix amb aquest ritme de comentaris, és possible que l'enigma arribi a l'hivern sense solucionar. Si és el cas, t'hi espero aleshores. ;-)))

xavier pujol ha dit...

Com que a un dels daus ha sortit el 6, tens dret a repetir una tirada?

McAbeu ha dit...

XAVIER: És clar que sí... però perdràs els 3000 € de l'aposta, evidentment. :-D

jo rai! ha dit...

Jo passaria dels daus i miraria de veure si aquests números segueixen algun tipus de sèrie però em passa com a l'Assumpta, el cervell (també) em fa xup-xup..

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Cap problema, ja he dit que podem esperar fins que arribi l'hivern. :-))

Assumpta ha dit...

Ostres, és fort però estem letàrgics, eh?...

POOOOOOOONS, vaaaaaaa, treu el cap!! :-DDDD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Què et fa pensar que en PONS no està letàrgic també?. No has vist que ha tornat a muntar una altra setmana temàtica al seu blog?. ;-D

Assumpta ha dit...

Pobre PONS!! Deu estar molt afectat per la calor... Deu tenir els circuits sobreescalfats hehehehe

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: :-DDD

jpmerch ha dit...

Jo no entenc ni l'enunciat.

McAbeu ha dit...

JP MERCH: Tot l'enunciat?. Resumint-ho una mica, et diré que a cada tirada de cinc daus li correspon un número. Sabem els números que ens ha donat el crupier per a les seves tirades i a partir d'aquí hem d'intentar deduir quin correspondria a l'última, la que hem fet nosaltres. Qualsevol altre dubte, ja saps on sóc. ;-)

Anònim ha dit...

Els cinc daus es tiren tots alhora o es tira un després de l'altre? Es a dir, l'ordre de la seqüència importa?
Una altra pregunta. L'ordre de les tirades afecta al resultat que dona el crupier? Es a dir, si la seqüència "2-6-2-1-4" no hagués aparegut en la primera tirada sinó en la segona el resultat que dona el crupier també hagués sigut 0?

McAbeu ha dit...

PONS: Cada tirada de cinc daus és una tirada única i independent de les altres. Per tant, i agafant el teu exemple, la seqüència "2-6-2-1-4" és la que ha sortit després que el crupier hagi remenat els cinc daus dins el cubilet i els hagi abocat tots alhora damunt la taula, i el seu valor és "0" sense importar que aquesta tirada hagi estat la primera o l'última que ha fet.

Anònim ha dit...

M’he muntat una explicació digne de la lògica de l’illa de l’Escaquer que no explicaré a veure si algú altre la troba, però jo diria que la tirada «6-5-6-2-2» li correspon un 4.

McAbeu ha dit...

PONS: Una explicació digna de la lògica de l'illa de l'Escaquer gairebé sempre és senyal d'encert. Efectivament, a la tirada «6-5-6-2-2» li correspon un 4. Felicitats!!. :-))
Em sembla molt bé que, de moment, no vulguis explicar com ho has tret. Ja saps que m'agrada que els enigmes donin força joc (malgrat els cervells en xup-xup :-D). Si et sembla bé, però, pots ajudar a la resta de companys contestant una pregunta: Per trobar la solució correcta, has "passat dels daus i t'has fixat només en si els números segueixen alguna sèrie" (com apuntava JO RAI!) o, al contrari, has tingut molt en compte TOT el que ens diu l'enunciat i has fet la teva deducció a partir d'aquí?.

Anònim ha dit...

JO RAI difícilment trobarà la solució si segueix amb la idea de trobar alguna sèrie. Realment el que diu l’enunciat no m’ha donat cap pista en si mateix més enllà de les cinc tirades de daus, però ara que conec la resposta veig que el nom del joc es una pista, i que també es important examinar els daus abans de començar a jugar, sobretot si no tens al cap com es un dau de sis cares. A veure si amb aquestes pistes els cervells en xup-xup funcionen!

McAbeu ha dit...

PONS: A veure... :-DD

Assumpta ha dit...

Però si jo no entenc ni l'enunciat!!... Començo a llegir i no em puc imaginar què estan fent... No visualitzo això de tirar daus i que el crupier digui un número... Em perdo :-DDD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Doncs mira que "això de tirar daus i que el crupier digui un número" no es pot explicar d'una altra manera perquè les accions a "visualitzar" són exactament aquestes: "Tirar cinc daus" i "dir un número", si aquí ja et perds millor esperar que baixi el xup-xup. ;-D

Anònim ha dit...

Bé, entremig de tirar els daus i dir el número s'ha de fer una cosa, sinó el crupier no sabria quin número dir, s'han d'esfullar els pètals al voltant de les margarides. Ara no se si he ajudat o he complicat més la cosa xD

McAbeu ha dit...

PONS: És clar, entremig de tirar els daus i dir el número s'ha de fer una cosa... s'ha de solucionar l'enigma. ;-)

Assumpta ha dit...

:-DDDDD

jo rai! ha dit...

Sort que no tenia els 3000€ per perdre...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: ;-D

JO RAI!: Sí, sort que són 3000 € virtuals. :-))

McAbeu ha dit...

La CARME, uns enigmes més endavant, em diu que ella no és que no entengui l'enunciat sinó que el que no entén és "la relació entre la margarida i els daus". Li he contestat que això ja em sembla més lògic. Com he dit en algun altre comentari, entendre l'enunciat és simplement entendre que algú tiri cinc daus i després digui un número, dues accions ben clares i senzilles al meu parer. Ara bé, el dubte de la CARME és justament el quid de la qüestió. Trobar la relació entre la margarida i els daus (els números dels daus, per ser més exactes) és trobar la solució de l'enigma. Entendreu que això fa que no pugui ser gaire més explícit (no vull solucionar-lo jo), només insisteixo en una cosa: Com ja insinua l'enunciat i en PONS també ens va dir, cal visualitzar els daus. Sort! :-)

jo rai! ha dit...

I doncs, en Pons ens pensa deixar morir d'intriga?

McAbeu ha dit...

PONS: Ell no ho sé (ja li he dit a en PONS que si vol venir a acabar la seva solució pot fer-ho quan vulgui) però ja t'aviso que el LLIBRE no té cap problema a esperar que arribi l'hivern (segur que sense el "xup-xup" això surt, home). ;-D

Anònim ha dit...

Jo no tinc cap pressa en donar la solució, jo dormo tranquil perquè ja la se :D

Assumpta ha dit...

Doncs jo no entenc res. No em sap greu passar per tonta perquè ja sé que tots sabeu de la meva intel·ligència brillant i que, potser, en aquest cas, un petit "despist" fa que no m'assabenti de res :-)

Comencem:

-Es juga tirant cinc daus i la resposta a cada tirada no és «SÍ» o «NO» com podria semblar sinó que és sempre un número parell (zero inclòs)

Aquesta frase ja no l'entenc... ¿què vol dir "la resposta a cada tirada no és SÍ o NO com...

...aaaaaaaaaaaaaah!!! calla!!! SI, NO, SI, NO, SI, NO... és que que vas dient quan esfulles la margarida!!... miraaaaaaa...
d'acord... d'acord...

però, la resposta a CADA TIRADA vol dir "cada vegada que tirem el dau" o "cada vegada que fem una sèrie de cinc daus"?...

En fi, segueixo llegint... A veure si ho entenc bé:

Jo tiro CINC daus i, quan els he tirat ELS CINC, el crupier diu un número parell?? és això?

No. No és això... Primer tira el crupier i diu els números. Ja està. Ja no puc passar d'aquí. Si tira ell i diu els números... no sé...

Tornaré a veure si els demés ho entenen :-))

McAbeu ha dit...

PONS: Que dolent que arribes a ser. :-DDD

ASSUMPTA: T'ho explico jo, o almenys ho intento. :-)
Quan l'enunciat parla de "tirada" es refereix al fet de tirar els cinc daus. És a dir, s'agafen els cinc daus, es posen junts dins d'un cubilet (o si no n'hi hagués, directament en un grapat a la mà) i es llancen d'un sol cop damunt la taula.
Fet això, tenim escampats sobre la taula els cinc daus i cadascun dels quals ensenya, a la seva cara superior, un número (l'enunciat ja avisa que són daus normals com aquells que es fan servir per jugar al parxís per exemple i no de poker que tenen també figures a les seves cares). En conseqüència, cada tirada ens dóna una sèrie de cinc números.
Observant aquests cinc números que ens donen els cinc daus, obtenim un altre número (que sempre serà parell) que és el que soluciona l'enigma.
Per explicar-ho amb un exemple, agafem la primera tirada que ens explica l'enunciat. Hem tirat els cinc daus, aquests ens mostren els números «2-6-2-1-4» i el crupier ens diu que el resultat és zero. La nostra feina és saber com surt aquest zero a partir dels «2-6-2-1-4». Està clar que no surt sumant-los que ens donaria 15, ni multiplicant-los que ens donaria 96, ni de cap altra manera més o menys evident... però és que aquesta és la gràcia de l'enigma. ;-)

Assumpta ha dit...

Doncs mira, ara ho he entès perfectament, sí senyor!! :-DDD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Ni t'imagines com me n'alegro. :-DDD

Assumpta ha dit...

El problema és que no trobo la relació, però entendre l'enunciat ja m'ha fet feliç :-)))

Jo pensava en una sèrie, però si no és cap sèrie no sé com m'ho he de mirar...

Pensant en això del SI-NO-SI-NO, creia que potser seria una sèrie en la que el primer número comptaria, el segon no, el tercer sí, el quart no... però, clar, no cal donar-hi massa voltes perquè ja vareu dir que NO és una sèrie... llavors no hi veig cap truc, no em ve cap idea al cap...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No és una sèrie perquè, seguint l'exemple dels daus llençats i escampats damunt la taula, l'ordre en que es diuen els cinc números de cada tirada és aleatori. És a dir que la primera tirada val zero (com ens diu l'enunciat) pels cinc números concrets que han sortit i no perquè els citem en un ordre concret («2-6-2-1-4») o en qualsevol altre («2-2-6-4-1» o «1-2-2-4-6» o etc, etc).
Dit això, també et diré que encara que no t'ho sembli la teva manera d'encarar la solució és la correcta. Tens tota la raó quan suposes que alguns números compten per arribar al resultat i altres no. Evidentment trobar-los, trobar aquest "truc" que dius, és trobar la solució de l'enigma. Així que t'animo, citant les teves paraules, a donar-hi alguna volta més, recordant que és molt important visualitzar els daus. :-)

Assumpta ha dit...

Estic pensant...

Anònim ha dit...

Que consti que encara que no digui res més jo vaig passant per aquí :D

jo rai! ha dit...

I jo també...

jo rai! ha dit...

Res, que no refresca...

jo rai! ha dit...

Com s'ha de fer per que en Pons es retrati?

Pons ha dit...

Crec que justament avui es el moment de resoldre l'enigma.

S'han de mirar la posició dels pics dels daus com si fos una flor, es a dir, el punt del mig es on s'aguanten els pètals, i els del voltant son els pètals en si mateixos. El 1 té la unió dels pètals però cap pètal, el 2 són dos pètals però sense unió, el 3 es una unió amb dos pètals, per tan compta com a dos, el quatre són quatre pètals però sense unió, el cinc són 4 pètals i la unió per tant compta com a quatre, i el sis són sis pètals però sense cap unió, per tan zero. Llavors sumes tots els pètals i et dona el número que has de dir per guanyar.

McAbeu ha dit...

PONS: Ho podries haver explicat abans, però no millor. Enhorabona! Ara mateix publico el rètol vermell amb el teu nom. :-)

El LLIBRE ho explica així: El nom del joc ens pot donar la pista que, en cada tirada, hem de comptar els «pètals que hi ha al voltant de cada flor» per tant només valen les cares dels daus que tenen un punt central (1, 3 i 5) i n’hem de comptar la resta de punts que envolten aquest del mig (els pètals). És a dir que, de cada tirada, els «2,4 i 6» no compten i el «1» val 0, el «3» val 2 i el «5» val 4. Sabent això, està clar que la resposta a la nostra jugada és «4»

Publica un comentari a l'entrada