Pàgines

dijous, 11 de desembre del 2014

Endevinalla 619

E619.- Sóc un fruit ben ple de suc / amb la testa coronada, / amb la casa ben moblada / i agrado al xic i al xaruc.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! i Assumpta "

19 comentaris:

  1. una pinya? de les tropicals vull dir

    ResponElimina
  2. Em decanto per la magrana de la Carme.

    Bon dia pons i Carme!!
    Bon dia Mc!!

    ResponElimina
  3. Primer he pensat la pinya, però ha de ser la magrana, quadra més.

    ResponElimina
  4. Doncs jo primer havia pensat la magrana i després m'ha semblat més sucosa la pinya... uix.

    ResponElimina
  5. La taronja té la corona més petita, certament, però a sucosa i ben moblada no crec que la guanyin!

    ResponElimina
  6. Doncs he pensat la magrana... té una bona corona.. però ràpidament m'ha vingut al cap que més sucosa i bona que una taronja, poques fruites hi ha... així que em passo a l'equip d'en JO RAI! :-))

    ResponElimina
  7. La Magrana (CARME, LLUNA, XEXU, JOMATEIXA, ASSUMPTA) = 5 vots
    La Pinya (PONS, XEXU, JOMATEIXA) = 3 vots
    La Taronja (JO RAI!, ASSUMPTA) = 2 vots

    Encara que una vegada fet el recompte la cosa pot semblar ja aclarida, ja sabeu que en aquests "escrutinis" el LLIBRE té una visió molt sui-generis de la democràcia i només ell pot decidir quina és la resposta encertada.

    I, en aquest cas, no li han fet el pes cap de les fruites que heu citat. Haureu de continuar pensant, a veure a qui li surt la que el LLIBRE considera com correcta i s'emporta el rètol vermell. Sort!! :-)

    ResponElimina
  8. La mandarina, té una coroneta petitona molt bufona...

    O la síndria que està ben amoblada i la corona li posa EL LLIBRE, a la seva bola... ;P

    ResponElimina
  9. M'agraden aquestes endevinalles que es perllonguen en el temps hehehe...
    A mi m'encanten les mandarines. Avui mateix n'he menjat! :-)

    ResponElimina
  10. Apostem per el nostre primer vermell, a veure si surt...
    La maduixa es sucosa, agrada a tothom té les llavors per fora ben moblats, i també te corona.

    ResponElimina
  11. Em sembla que haureu d'afegir més fruita a la vostra dieta perquè ni les mandarines (CARME, ASSUMPTA), ni la síndria (CARME), ni la maduixa (PAUIPROU) són la resposta que busquem. ;-)

    ResponElimina
  12. Per corona grossa el caqui ara, això d'ordenat... a banda a mi no m'agraden gota.
    Com més m'hi fixo, més fruita 'coronada' trobo!

    ResponElimina
  13. El micaco també té una corona prou gran i és més ben endreçat que el caqui, ara, continua sense agradar-me gens.
    Serà per fruites!

    ResponElimina
  14. En ma vida havia sentit que hi hagués un fruit que es digués MICACO... de fet, ho he buscat i una de les fotos que m'ha sortit és la d'un mico (que això ja s'assembla més al que "em sona" la paraula hehe), però, pel que fa al fruit, sembla un nespra...

    Que sembla un nespra? Doncs busco més i, mirant fotos de micacos d'aquests, em surt que en anglès es diu LOQUAT... Se m'acudeix buscar LOQUAT i traduir-ho i... tatxaaaan: NESPRA... per tant, o és el mateix fruit o són cosins germans.

    Com sigui un nespra, que em perdoni el llibre però això de "FRUIT PLE DE SUC"... va, home, va...

    By the way, també he trobat que als castellers de Badalona els hi diuen MICACOS ;-)

    ResponElimina
  15. RECEPTA:

    Nespres (Micacos) amb tonyina:


    Ingredients per a 8 persones

    500 grams de nespres frescos
    300 grams de porros
    250 grams de tonyina en llauna
    0,5 litres de llet
    4 Ous
    1/2Llimona
    1/2 Taronja
    90 grams de mantega
    1 pessic de pebre
    1 mica de sal

    Preparació:

    Es pelen els nespres i es treu el pinyol.Netejar els porros i tallar finets.Posar al foc una paella i afegir la mantega, quan estigui fosa posar els porros, a foc moderat fins que perdin la seva textura.En un recipient posar els porros, les nespres , la tonyina, la llet, els ous, el suc de taronja, el suc de llimona, el pebre i la sal.Triturar bé amb una batedora i fer en un motlle d'alumini o un casola.Es posa al forn al bany maria a una temperatura de 180 º centígrads durant 40 minuts.
    Escolta

    ResponElimina
  16. Direm una fruita al atzar perquè no sigui dit que no he intentat més... la figa

    ResponElimina
  17. No s'ha de parar mai d'intentar-ho, PONS, però no és la figa, com tampoc era el caqui que diu JO RAI!.

    En canvi sí que donaré per solucionat l'enigma amb l'última resposta d'en JO RAI! que després amplia (amb recepta i tot :-D), l'ASSUMPTA.
    Us ho explico una mica, la resposta del LLIBRE és la nespla o nespra que és el fruit del nespler però de la varietat europea que és la que es conreava antigament i que és la que fa uns fruits que realment tenen una "corona" (http://ca.wikipedia.org/wiki/Nespler). El que passa és que aquest arbre es va anar perdent al ser substituït per una varietat japonesa que malgrat ser d'una espècie diferent aquí hem acabat anomenant igual que aquell antic arbre (http://ca.wikipedia.org/wiki/Nesprer_del_Japó). El "micaco" que diu JO RAI! és el fruit d'aquesta varietat japonesa, un fruit que no és el mateix (aquest ja no té tanta "corona, per exemple) però que també té els mateixos noms (excepte "micaco") que tenia el fruit de l'arbre anterior [nespra, nespre, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro].
    No sé si he acabat d'explicar-ho bé, però la conclusió és que per tot aquest embolic el LLIBRE i jo hem decidit donar l'endevinalla per solucionada i repartir el rètol entre JO RAI! i L'ASSUMPTA. Felicitats!! :-))

    ResponElimina
  18. No sabia que en jo rai fos de Badalona...

    ResponElimina