GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 21 de juny del 2017

899.- Jugant amb talents

899.- El caixer en cap del First Bank of Escacs de l'illa de l’Escaquer s'avorreix. Per això ha tret 48 talents, la moneda de més valor de l'illa, de la caixa forta del banc i els ha distribuït damunt de la seva taula formant tres munts. A continuació ha passat del primer munt al segon tantes monedes com té aquest, després del segon ha passat al tercer tantes monedes com hi ha en aquest altre i, per últim, del tercer ha passat al primer tantes monedes com han quedat ara en aquell de l'inici. Després d'aquests canvis, resulta que hi ha el mateix nombre de monedes a cadascun dels munts. Podeu calcular quantes monedes hi havia en cada munt al principi?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

7 comentaris:

Sergi ha dit...

Ho he fet per la compta de la vella, ho reconec, però tenint en compte que cada pila al final tindrà 16 monedes, em surt que inicialment tenien, per ordre, 22, 14 i 12.
22 14 12
08 > 28 12
08 16 > 24
16 16 16

Sergi ha dit...

Tal com ha quedat no s'entén gaire, però en l'editor de comentaris s'entenia més. Cada fila és un estat diferent de les piles, seguint els passos del caixer avorrit.

Assumpta ha dit...

Si s'avorreix que vingui a casa a fregar-me la terrasseta :-DDD

xavier pujol ha dit...

Algú té canvi?

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: Per trobar la solució hem de partir de la situació final que són tres munts amb 16 monedes cadascun. Per arribar a aquest punt, hem posat des del tercer al primer tantes monedes com havia en aquell moment al primer i això vol dir que el primer ha doblat les monedes que tenia, per tant abans de l’últim pas els munts eren, respectivament, de 8, 16 i 24 monedes. Igualment, per arribar aquí al segon pas hem doblat el tercer munt amb monedes del segon, en conseqüència abans els munts eren de 8, 28 i 12 monedes. El mateix raonament ens serveix per saber que hi havia abans del primer pas (que ha doblat el munt 2 des de l’1) i que resulta ser 22, 14 i 12. Aquestes eres les monedes de cada munt al principi de tot.

XEXU: Com has vist, el compte de la vella no només funciona sinó que sovint és el millor. Felicitats!! :-))

ASSUMPTA: Abans d'acceptar la teva proposta m'ha dit que et pregunti si tens munts de diners repartits pel terra d'aquesta terrasseta. És que, si es que no, més que fregar prefereix escombrar cap a casa. :-DD

XAVIER: El caixer en cap del First Bank of Escacs de l'illa de l’Escaquer segur que no, ell només treballa amb moneda grossa. :-D

Sergi ha dit...

Doncs mira, per un cop, els meus raonaments anaven per aquí, però segur que hi deu haver una solució matemàtica amb fórmules i tot, no?

McAbeu ha dit...

XEXU: És possible, encara que al LLIBRE no li consta. De totes maneres, en aquest cas no cal complicar-nos la vida, n'hi havia prou amb aplicar la deducció pas a pas fins arribar al resultat correcte, com tu mateix has demostrat.

Publica un comentari a l'entrada