GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 3 d’abril del 2017

882.- La cambra baixa, sota mínims.

882.- L’illa de l’Escaquer és una república dirigida per un president al que tracten com un rei i un parlament format per 424 diputats que es reuneixen molt sovint però que treballen ben poc. Com exemple d’això, tenim l’última sessió parlamentària que va haver de ser suspesa quan feia escassos minuts que havia començat perquè un dels membres de la mesa va dir que era impossible continuar ja que els diputats eren tan corruptes que si els agafàvem de dos en dos, en cada parella sempre trobaríem com a mínim un mentider. Podeu calcular quants diputats sincers hi ha, com a màxim, en aquell parlament?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas i Pons007 "

13 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Doncs n'hi deu haver només 1, perquè si n'hi haguessin tan sols dos, ja podrien fer una parella sense cap mentider.

jo rai! ha dit...

O sigui, una situació ben real com si diguéssim...

Assumpta ha dit...

"un president al que tracten com un rei" :-DDDDDD

xavier pujol ha dit...

424 diputats? Quants habitants té aquesta illa?

Anònim ha dit...

Un de sincer i suposo que per aquesta mateixa raó no té gaire futur en aquest parlament

Consol ha dit...

Ben pensat que hi hagi un parlamentari sincer potser és massa i tot.

McAbeu ha dit...

CARME: Correcte, ens dones una de les solucions possibles. Felicitats!! :-))

JO RAI!: Aquest enigma és ficció, qualsevol coincidència amb la realitat és pura coincidència. :-DD

ASSUMPTA: És que tenen un president molt "campetxanu". :-DD

XAVIER: Pensa que és una illa força gran... :-DD

PONS: Com li he dit a la CARME, la vostra resposta és correcta però només és una de les correctes. ;-)

CONSOL: Certament, aquest "1" és el valor màxim possible... ja veus com està la cosa. ;-)


A TOTS: Com us acabo de dir, el resultat que ens dóna la CARME al primer comentari i després confirmeu alguns de vosaltres és ben correcte. Però aquesta no és l'única solució possible que respon la pregunta que ens fa l'enigma, a veure qui en troba una altra. Sort! :-)

Anònim ha dit...

Mmmm també pot ser que no n'hi hagi cap de sincer

jo rai! ha dit...

Demana el màxim, oi? Doncs no li veig més solució que la de la Carme.

Carme Rosanas ha dit...

El màxim és el màxim... com poden haver-hi dos màxims o més?

McAbeu ha dit...

Però, PONS, que no et veies venir el que et dirien després en JO RAI! i la CARME?. Tenen raó, si ens demanen un màxim aquest només pot ser un valor únic que, com vaig dir ahir, ja el troba la CARME al primer comentari.

Suposo que ara us pregunteu: "Aleshores què (aquí el renec o paraulota que vulgueu) ens demana el LLIBRE que hem de fer?".
Doncs el que heu de fer primer és llegir exactament el que us vaig dir al final del comentari d'ahir: "...aquesta no és l'única solució possible que respon la pregunta que ens fa l'enigma, a veure qui en troba una altra. Sort!". I, quina és la pregunta de l'enigma?. Doncs aquesta: "Podeu calcular quants diputats sincers hi ha, com a màxim, en aquell parlament?". La solució de la CARME respon afirmativament a la pregunta: "Sí, si puc calcular-ho i la resposta és '1'". Però el LLIBRE insisteix que hi ha una altra solució que heu obviat, justament la contrària: "No, no puc calcular-ho perquè...". Us he donat la meitat de la feina feta, només falta acabar-la amb un raonament que apliqui la lògica (no val dir: "No, no puc perquè no ho sé fer" :-D).

Anònim ha dit...

No, no puc calcular-ho perquè... no puc saber si aquest mateix que protesta es un dels mentiders i per tan està enganyant sobre el nombre de mentiders. Per dir alguna cosa

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució completa del LLIBRE:
El fet de que en cada parella hi ha d’haver un mentider com a mínim implica que en tot el parlament només hi ha un diputat sincer com a màxim perquè si n’hi hagués dos o més es podria fer una parella sincers cosa que no és possible. Per tant si el que diu el membre de la mesa és cert, al parlament només hi ha un diputat sincer que és ell mateix. Però també pot ser que aquest membre de la mesa sigui un mentider i aleshores això implicaria que la resposta a l’enigma fos que no, que no podem calcular el resultat que ens demanen perquè la premissa de l’enunciat no és veritat.

Com veieu, entre el que primer ens va dir la CARME i el que al final ens diu PONS l'enigma queda correctament solucionat. Felicitats!! :-))

Publica un comentari a l'entrada