GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 29 d’agost del 2016

XAREL-10 tanca per vacances - Els llibres d'en Jan McPetit [I]


XAREL-10 tanca per vacances
fins el 12 de setembre

Un any més ha arribat el moment de fer una aturada d'un parell de setmanes en el ritme de publicació habitual al blog i proposar-vos un Enigma Especial de Vacances.

Aquesta vegada, però, no serè jo qui us el proposarà sinó que ho farà el menut lector que veieu a la imatge que encapçala aquest post. Suposo que el recordeu, el vam conèixer l'any passat quan va venir per participar al concurs "The Other Readers" de la JOMATEIXA. Una divertida iniciativa blogaire en la que havíem de buscar un Click de Playmobil que fos un àlter ego nostre i fotografiar-lo amb el llibre que volguéssim al lloc que volguéssim. El meu mini-Mac s'ho va prendre molt seriosament i, en aquella ocasió, fins i tot el vam poder veure llegint "EL QUIJOTE".

Doncs resulta que al noi li va agradar això del món dels blogs i, ara que la JOMATEIXA ha posat en marxa la segona edició de "THE OTHER READERS", m'ha dit que hi vol tornar a participar i, a més, m'ha demanat que aquests dies que el XAREL-10 tanca per vacances li deixi el blog perquè vol fer-ho d'una manera ben especial. A mi em cau bé i no m'hi he pogut negar, així que jo m'acomiado de vosaltres fins d'aquí quinze dies i, a ell, li cedeixo el blog i la paraula...


Hola. Permeteu-me que em presenti. Encara que alguns de vosaltres em coneix com "mini-Mac", realment em dic Jan McPetit i, malgrat el meu nom, no ballo amb el dit (ni amb res). El que si faig és llegir i també fotografiar alguns dels llibres que llegeixo.

Això és tot el que cal per participar al joc de la JOMATEIXA, així que m'hi he tornat a apuntar. Per a l'edició d'enguany del seu concurs he escollit dos llibres, me'ls he llegit i m'he fet una fotografia amb cadascun d'ells en un lloc que hi pot tenir a veure o no.
I, amb aquesta feina feta, he tingut la genial idea d'aprofitar la meva participació en el joc del blog "TUMATEIX LLIBRES" per proposar-vos-en un altre en aquesta casa perquè, encara que temporalment en Mac no hi sigui, això continua sent el "XAREL-10, el blog dels enigmes", no?.

Es tracta, simplement, de que intenteu endevinar on vaig fer cadascuna de les fotos amb els llibres. Avui us deixo la primera i fins dilluns que ve no publicaré la segona, teniu doncs uns quants dies per fer les vostres propostes o per preguntar-me el que vulgueu als comentaris. Aquests estaran tancats per si algú ho encerta de seguida però aniré publicant (i contestant) els que continguin preguntes que puguin servir de pista.

Aquí teniu la primera foto:



Per començar la meva participació al concurs de la JOMATEIXA, estareu d'acord amb mi que no podia triar un llibre més adient que "QUADERNS" (Ramona Solé - 2016).

És una novel·la de misteri que ens parla de la desaparició d'una escriptora agorafòbica que viu en un petit poble lleidatà. Les investigacions per resoldre el segrest trasbalsen aquella comunitat que veu com alguns dels seus secrets més amagats poden sortir a la llum perquè la recerca es basa en uns quaderns on dues nenes, de manera innocent i per passar l'estona, apuntaven els moviments "sospitosos" dels vilatans.
És aquest fet el que permet a l'autora convertir el seu llibre en alguna cosa més que una novel·la de misteri lineal. Res d'això, "QUADERNS" és un llibre coral que ens explica vàries històries i amb molts personatges que, sota una aparença de normalitat, viuen una doble vida amagada que no els agradaria que es descobrís. Per a mi, aquest és un dels punts forts del llibre: una trama molt ben lligada composta per una multiplicitat d'històries paral·leles que ho semblen, de paral·leles, fins que al final descobrim que conflueixen, per arribar a un desenllaç que em va semblar molt ben trobat.
M'ho vaig passar força bé llegint el llibre, el text t'enganxa des de bon principi perquè l'autora aconsegueix mantenir el suspens de la història policial i alhora fa que quedis atrapat per l'ambient del poble i de la seva gent, el verdaders protagonistes de la novel·la, que ens ensenyen una cara però que també en tenen una altra que ningú vol que es conegui... real com la vida mateixa, vaja. No us el deixeu perdre si us cau a les mans, val molt la pena.



Pel que fa al lloc on vaig fer la foto, he de dir que no té una relació molt directa amb el llibre. El fet que passi en un poble i que la trama "s'embranqui" amb les diferents històries que ens explica, em va fer pensar en un arbre. I un arbre vaig anar a buscar. No és, de totes maneres, un arbre qualsevol i, a més, aquest està molt a prop d'un lloc (parlant de manera genèrica) que és important pel desenllaç de la novel·la...

No us en dic res més. Espero els vostres comentaris intentant descobrir on vaig fer la fotografia. Us recordo que estan tancats per seguir mantenint la incògnita encara que algú ho endevini a la primera però que també m'hi podeu fer preguntes si no us en sortiu. Jo publicaré i contestaré aquests dubtes que així serviran de pista per a tothom. Teniu temps per dir-hi la vostra fins dissabte, diumenge donaré la solució correcta i dilluns tornaré amb un altre llibre diferent. :-))

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Tegells, Carme Rosanas i Assumpta "

divendres, 26 d’agost del 2016

Enigma Visual 095


HO VEIEU BÉ?


És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?.
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ



dijous, 25 d’agost del 2016

Endevinalla 825

E825.- Una cosa que no és pasta / i com més se'n té més se'n gasta.


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa lluna "

dimecres, 24 d’agost del 2016

825.- Divisible o no divisible, aquesta és la qüestió

825.- Quin valor (entre el 0 i el 9) han de tenir les lletres A i B per fer que el número 8A57B sigui: a) Divisible per 2, b) Divisible per 3, c) Divisible per 4, d) Divisible per 5 i e) Divisible per 9?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Carme Rosanas "

dimarts, 23 d’agost del 2016

Endevinalla 824

E824.- Endevina endevinalla: quin és el cuc que pica a la panxa?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

dilluns, 22 d’agost del 2016

824.- Vacances passades per aigua

824.- En Pol ha anat de vacances a una illa paradisíaca que no ho devia ser tant perquè durant aquells dies hi va ploure 7 vegades al matí o a la tarda. Es donava la circumstància que si un dia al matí feia sol, a la tarda tant podia fer sol com podia ploure; però si un matí plovia, aquella tarda sempre feia sol. Si en total va gaudir de 5 tardes de sol i de 6 matins sense ruixats, podeu calcular quants dies van durar les vacances d'en Pol?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

dissabte, 20 d’agost del 2016

Relats Conjunts de la Carme - AGOST (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)


La CARME del blog COL·LECCIÓ DE MOMENTS ens convida a un segon relat estiuenc tot fent la substitució dels Relats Conjunts en vacances. Per aquest mes ens proposa que escrivim un text inspirat per una fotografia d'uns caragolins.



A CAÇAR CARAGOLS!!
o EL CONTEXT ÉS MOLT IMPORTANT

- Hauríem de sortir a caçar uns quants caragols.

- Els caragols no es cacen...

- Què has dit?

- Que els caragols no es cacen. Els caragols es pleguen.

- A què ve això ara?

- Ho sento. Es que he recordat el que em deia l'avi. Ell sempre tenia cura de parlar bé la nostra llengua i s'enfadava molt quan algú no ho feia. Entre altres coses, això d'utilitzar indiscriminadament el verb "caçar" el treia de polleguera. Encara em sembla sentir-lo: "Quina mania teniu. Es cacen els conills però els caragols es pleguen i els bolets es cullen. El català és una llengua molt rica, no veieu que utilitzant la mateixa paraula per a tot no feu més que limitar-la i empobrir-la?".

- Una actitud molt lloable. Però, si m'ho permets, tinc dues objeccions a fer-hi. La primera és que el seu raonament no té en compte, precisament, aquesta riquesa i varietat del nostre idioma que intenta defensar. M'has d'admetre que a cada zona del país es parla d'una manera diferent i, per tant, el que a ell li sonava tan estrany i poc normatiu pot ser habitual i ben correcte en altres llocs.

- Sí, potser sí...

- I la segona és que generalitza sense considerar gens el context.

- El context, senyor?

- Evidentment. Cal contextualitzar les coses per saber de què parlem. Perquè ho entenguis millor, deixa'm fer-te algunes preguntes personals: El teu avi era un explorador espacial?.

- No, era pagès hidropònic.

- En conseqüència, no havia vingut mai a aquest planeta desconegut del quadrant èpsilon-delta-52-bis?

- No, em sembla que no va sortir mai del seu sector galàctic.

- Per tant, no és gens agosarat afirmar que mai s'havia hagut d'enfrontar a aquests extraterrestres amb forma de caragol gegant que estan envoltant la nostra base i que, si no fem res, aviat aconseguiran entrar-hi?

- No, sens dubte no s'hi havia enfrontat mai.

- Bé. Aleshores, i tenint sempre ben present aquest context en que estem parlant, no creus que el teu avi canviaria d'opinió en aquest cas concret i acceptaria que "caçar caragols" és justament el que hem de fer per aconseguir que aquests alienígenes retrocedeixin i ens deixin en pau almenys durant el temps que els tècnics necessiten per acabar de preparar la nau permetent així que tots plegats puguem fugir per sempre d'aquest maleït planeta?.

- Sí, segurament sí.

- Doncs entesos. I ara, si no hi ha cap altre dubte lingüístic per resoldre, poseu els vostres fàsers d'assalt a màxima potència i... SORTIM A CARREGAR-NOS UNS QUANTS D'AQUESTS MALPARITS!!.


divendres, 19 d’agost del 2016

Fragment Parcial 046


QUÈ ÉS AIXÒ?

Quan vaig anar a aquella galeria que anunciava la venda de fotografies al detall m'imaginava una altra cosa.

Però el que vaig trobar van ser fotografies de detalls on costa endevinar el que hi ha representat.

Espero que vosaltres sigueu prou detallistes per ajudar-me a descobrir que s'hi veu en aquestes imatges...
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 18 d’agost del 2016

Endevinalla 823

E823.- Començo per tenir fe, / lícita és ma voluntat, / al final posa-hi la te / i qui sóc jo tu sabràs.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

dimecres, 17 d’agost del 2016

823.- Tornem a creuar un riu

823.- Dos homes i dos nens han de creuar un riu. Per fer-ho, disposen d'una barca que qualsevol d'ells pot manejar però que només té capacitat per a 1 adult o per a 2 nens. Quants viatges hauran de fer per passar tots a l'altra riba?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dimarts, 16 d’agost del 2016

Endevinalla 822

E822.- Una cosa, cosa / que et posa calent / i a homes i dones / fa anar al llit corrents.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jomateixa "

dilluns, 15 d’agost del 2016

822.- Inspecció de sanitat

822.- Un inspector de sanitat s'ha presentat per sorpresa a un restaurant i ha demanat revisar les condicions d'emmagatzematge del menjar. Ha començat la seva feina revisant els 10 calaixos de la càmera frigorífica de la cuina. En 5 d'ells ha trobat productes cuinats, en 4 hi ha vist productes frescos i en 2 calaixos hi havia una barreja de productes cuinats i frescos. Això últim està totalment prohibit i per tant l'inspector es disposa a sancionar el restaurant, una sanció que serà ben merescuda tenint en compte que no tots els calaixos de la càmera estaven plens i per tant la mescla de productes cuinats i frescos és encara més inadmissible. Així mateix ho fa constar l'inspector a l'acta però ara no recorda exactament quants dels calaixos de la nevera estaven buits, podeu dir-li vosaltres?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

divendres, 12 d’agost del 2016

Sopa Temàtica 022


QUÈ HI BULL AQUÍ?

Avui per sopar (o per dinar, o per esmorzar... que no sé a quina hora us hi posareu :-D) tenim sopa.

Una sopa de lletres que amaga entre 10 i 20 paraules relacionades amb el tema que s'indica a la imatge. Com sabeu, poden estar escrites en qualsevol direcció per tant quan les trobeu hauríeu de situar-les donant les coordenades de COLUMNA i FILA de la lletra inicial i la direcció de la paraula segons els PUNTS CARDINALS d'una teòrica brúixola (teniu un exemple al final del post).

Sort en la recerca de les paraules... i bon profit!! ;-)

(EXEMPLE)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta, Carme Rosanas i Elfreelang "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 11 d’agost del 2016

Endevinalla 821

E821.- Què és que s'aplega més amb el nas que amb el cabàs?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dimecres, 10 d’agost del 2016

821.- El balcó rovellat

821.- El balcó del meu apartament d'estiueig té una barana formada per set paravents metàl·lics que, a causa de la salabror de la brisa marina, s’han rovellat. El pressupost per arreglar-ho puja 250 € però un amic em va dir que ell m’ho feia per només 20 € per dia de feina i li vaig encomanar la reparació. Va començar el dia 3 i ha vingut a treballar cada dia, de manera que el dia 8 ja havia polit amb paper de vidre i pintat de nou el tercer dels paravents. Si segueix al mateix ritme, podeu dir-me quin dia acabarà la feina i quant em costarà la broma?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

dimarts, 9 d’agost del 2016

Endevinalla 820

E820.- Què és això?. Ve a quintars i se'n va a onzes.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dilluns, 8 d’agost del 2016

820.- La piscina quadrada

820.- Al jardí del xalet on passo les vacances d'estiu hi ha quatre fantàstiques palmeres, plantades a tocar dels quatre cantons d'una bonica piscina quadrada. La piscina és bonica però se m'ha quedat petita i vull ampliar-la al doble de la seva superfície actual. Per fer-ho he contractat un arquitecte especialitzat en el tema que m'ha informat que, per no sé quina normativa de protecció del medi natural, les palmeres no es poden tocar, que per això no podré continuar tenint una piscina quadrada i que he de triar entre un model rectangular, més clàssic, o un altre més artístic amb formes arrodonides que integrin les palmeres al seu voltant. Després de pensar-m'ho i repassar els plànols dels projectes que m'ha presentat, he decidit que jo tenia una piscina quadrada molt bonica i que vull continuar tenint una bonica piscina quadrada però el doble de gran. No sé si l'arquitecte ha pensat que sóc una mica "cap quadrat" quan he refusat les seves primeres idees però ha fet gala de ser un gran professional especialista en el tema i al final m'ha presentat un projecte que complia totes les meves exigències. Com s'ho ha fet?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " August Garcia i Assumpta "

divendres, 5 d’agost del 2016

Refranyer Jeroglífic 082


QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies.
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ



dijous, 4 d’agost del 2016

Endevinalla 819

E819.- Corre molt i no el veus gens, / i et molesta quan el tens.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa lluna "

dimecres, 3 d’agost del 2016

819.- Estudi zoològic a una selva inhòspita

819.- La selva de l'Illa de l'Escaquer és un paratge inhòspit i inexplorat habitat per hienes, àguiles i serps. Per estudiar la població d'aquestes espècies, un grup d'investigadors de la càtedra de zoologia de la universitat central de l'illa han acotat un terreny determinat de la selva on han comprovat que hi viuen animals de les tres classes i han descobert que cada matí cadascuna de les hienes caça una àguila, cada tarda cadascuna de les serps mata una hiena i cada nit cadascuna de les àguiles es menja una serp. Al final del tercer dia, el grup de zoòlegs ha de plegar el seu treball d'investigació perquè dins del terreny acotat per l'estudi només hi queda una àguila. Podeu calcular quants animals de cada espècie hi havia en aquella part de la selva quan va començar la investigació zoològica?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Consol "

dimarts, 2 d’agost del 2016

Endevinalla 818

E818.- Diga'm, gran entenedor, què ve després de la mort?.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa lluna "

dilluns, 1 d’agost del 2016

818.- El concurs televisiu

Aquest és el 2300è post de XAREL-10. Déu n'hi do, no?. Moltes gràcies a tots per continuar passant per aquí quan podríeu estar fent altres coses... com mirar la tele, per exemple. ;-)

818.- El programa de televisió amb més audiència de l'Illa de l'Escaquer es diu «Tu pregunta el que vulguis... que jo contestaré el que em sembli». Es tracta d'un concurs on els participants disposen d'un nombre determinat de preguntes que han d'anar gastant per resoldre enigmes. La clau del concurs és arribar amb el major nombre possible d'opcions de fer preguntes a les últimes proves perquè, evidentment, aquestes són les més complicades. A l'emissió d'avui només dos participants han arribat a l'última prova del concurs amb saldo positiu de preguntes, en Jan que encara pot fer tres preguntes i en Pol que només en pot fer una. Per aquesta última prova, el presentador fa sortir a escena cinc noies, Anneke, Bertha, Carlotta, Dauphine i Elayne, amb vestit de bany i ulleres de sol i explica als concursants que tres de les noies tenen els ulls blaus i sempre menteixen i que les altres dues tenen els ulls marrons i sempre diuen la veritat. Guanyarà la prova qui identifiqui el color d'ulls de les cinc noies. El primer concursant és en Jan que té la possibilitat de fer tres preguntes i es dirigeix a Anneke per demanar-li: «De quin color tens els ulls?». Anneke respon, però com que és finlandesa ho fa en el seu idioma i en Jan no entén res del que li diu. En Jan protesta i diu que vol repetir la pregunta, el públic xiula, el presentador diu que tot ha estat una broma del show, el públic crida, en Pol es queixa perquè si el deixen repetir la pregunta aleshores n'haurà fet quatre, el presentador admet que té raó i li diu a en Jan que només li queden 2 preguntes però li assegura que a partir d'ara totes les noies contestaran en català, el public aplaudeix i l'espectacle continua. En Jan es dirigeix a Bertha i li diu: «De quin color m'ha dit Anneke que té els ulls?», Bertha respon: «Blaus». Jan sua, té la sensació que els del concurs l'han ensarronat i, desesperat, fa la seva última pregunta. Es dirigeix a Carlotta i diu: «De quin color tenen els ulls Anneke i Bertha?, la noia li respon: «Bertha els té blaus i Anneke els té marrons». En Jan somriu, amb això ja en té prou, ja sap la resposta de l'última prova del concurs. Ara és el torn d'en Pol que ha assistit a l'actuació d'en Jan però sense poder escoltar les respostes de les noies perquè no s'aprofités de les preguntes del seu rival. En Pol només pot fer una pregunta però se'l veu tranquil, es dirigeix a una de les noies, li fa la seva única pregunta i bingo!!. En Pol també encerta el color d'ulls de les cinc noies. El públic es torna boig i aplaudeix dempeus fent gran xivarri, tant que no he pogut escoltar quina és la solució del concurs. Podríeu dir-me, si us plau, de quin color té els ulls cadascuna de les noies i també quina és la pregunta que ha fet en Pol per saber-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 i Consol "