GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 30 de gener del 2016

Relats Conjunts (gener 2016)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre "Retrat de Jean Miélot mentre escrivia «Vida i miracles de nostra senyora»" (1456).



EL MONJO COPISTA

Que em destinessin aquí per fer de monjo copista va ser un gran regal de Déu. Aquest monestir és famós arreu per la seva extraordinària biblioteca que guarda antics manuscrits de gran valor i per la feina constant dels seus monjos que permet transmetre i conservar tot aquest patrimoni cultural que, sinó se'n fessin còpies, es perdria irremeiablement. Per posar només un exemple, justament ara estic copiant les Èglogues Bucòliques de Sant Nicolau Pistoler, un extraordinari escrit que lloa la natura i tot el que aquesta ens ofereix com un do que rebem directament de Nostre Senyor. Saber que, gràcies al meu treball, aquests versos podran arribar a molta més gent m'omple d'orgull, que Déu em perdoni la supèrbia. Estic segur que recordeu la seva coneguda estrofa inicial que ens parla de la sortida del sol i de la sort que això representa per a tots nosaltres, doncs sapigueu que si la coneixeu és només gràcies a la feina que fem cada dia en aquesta casa.

Però no tot són avantatges. Aquesta és una tasca feixuga i molt monòtona que, a més, no fem en condicions òptimes. Són moltes hores de treball diari, perdent la vista amb la poca llum de les espelmes i amb les mans balbes pel fred i la humitat que sempre fa a l'scriptorium. Els hiverns són gèlids en aquesta zona i això és molt dur per algú com jo, nascut a la llunyana i assolellada costa tarragonina. Per això és normal que, de vegades, perdi la concentració i cometi alguna errada. Com ara, que acabo de malmetre la feina de tot el matí per tenir el cap més a prop de la meva estimada Tarragona que de la tasca que Nostre Senyor ens ha encomanat de fer aquí. Hauré de començar de bell nou i pregar perquè el pare abat no s'adoni de res. És que en cas contrari, no sé com li explicaré que en comptes del vers de Sant Nicolau: «El sol va ixent i ens porta ventura...», jo he escrit això altre: «Ell sol, baixant fins PortAventura...».

divendres, 29 de gener del 2016

Fragment Parcial 039


QUÈ ÉS AIXÒ?

Quan vaig anar a aquella galeria que anunciava la venda de fotografies al detall m'imaginava una altra cosa.

Però el que vaig trobar van ser fotografies de detalls on costa endevinar el que hi ha representat.

Espero que vosaltres sigueu prou detallistes per ajudar-me a descobrir que s'hi veu en aquestes imatges...
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 28 de gener del 2016

Endevinalla 767

E767.- Una punta i dues puntes, / i dues orelles juntes.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 27 de gener del 2016

767.- El nou messies... o no.

767.- Un líder d'una secta es creu el nou messies i, per provar-ho, va prometre que caminaria sobre les aigües d'un llac. L'anunci va crear una gran expectació mediàtica però malgrat que l'home va complir la seva promesa, la seva secta no va obtenir més adeptes. Per què?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 26 de gener del 2016

Endevinalla 766

E766.- Dos vidres d'aparador, / de fora sols hi veus dues nines, / des de dins es veu de tot.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dilluns, 25 de gener del 2016

766.- Les edats d'en Genís i en Pere

766.- En Genís i en Pere són dos companys de feina i, mentre esperen que es faci l'hora de fitxar per entrar a la fàbrica, parlen de les seves respectives edats. S'adonen que Genís tenia una quarta part de l'edat que avui té en Pere quan en Pere tenia l'edat que avui té en Genís. I que fa just un nombre sencer d'anys, Pere tenia 8 vegades els anys que tenia en Genís quan en Pere tenia l'edat que en Genís tenia aleshores. Pots dir-nos l'edat actual de Genís i Pere?

dissabte, 23 de gener del 2016

Puzle de paraules (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)



La setmana passada va ser l'aniversari de la CARME i, per celebrar-ho junts, ens va demanar que cadascú de nosaltres li regaléssim una paraula que ens agradés. En va recollir més de 50 de diferents que va fer servir per tornar-nos el regal creant uns quants dels seus genials textos poètics. I després, aprofitant l'avinentesa, ens va proposar que ho provéssim també nosaltres escrivint un micro-conte o bé un poema amb, almenys, 5 paraules d'aquella llista.

Jo he fet un sonet que conté 12 de les paraules (13, si comptem el títol). Ara feia molt de temps que no m'abellia de fer-ne cap però crec que l'ocasió s'ho val i sé que la CARME m'ho perdonarà si es nota massa que n'estava força desentrenat. Espero que vosaltres també, aquí el teniu:


(Aquarel·la de la Carme)


XINO-XANO

Diuen que som de tarannà tranquil,
que l'ànima no ens demana cridar
i pensen poder fer-nos recular
si s'arriba a que tot pengi d'un fil.

Però no cal una alegria febril
per saber el que volem acaronar,
tenim ben clar cap a on volem anar
i hi arribarem ni que sigui amb sigil.

Podem fer-ho amb un lleu xiuxiueig,
com quan demanem un tendre petó
a l'amiga que més hem estimat.

Perquè s'assembla molt a un festeig
quan cobegem amb tota la il·lusió
un destí anomenat: «Llibertat»


divendres, 22 de gener del 2016

Sopa Temàtica 015


QUÈ HI BULL AQUÍ?

Avui per sopar (o per dinar, o per esmorzar... que no sé a quina hora us hi posareu :-D) tenim sopa.

Una sopa de lletres que amaga entre 10 i 20 paraules relacionades amb el tema que s'indica a la imatge. Com sabeu, poden estar escrites en qualsevol direcció per tant quan les trobeu hauríeu de situar-les donant les coordenades de COLUMNA i FILA de la lletra inicial i la direcció de la paraula segons els PUNTS CARDINALS d'una teòrica brúixola (teniu un exemple al final del post).

Sort en la recerca de les paraules... i bon profit!! ;-)

(EXEMPLE)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Carme Rosanas, Lluna, Sa Lluna, Alfonso Robles Motos i Assumpta "

TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 21 de gener del 2016

Endevinalla 765

E765.- Dues bessones / sempre juntetes, / que van a cavall / ben agafadetes.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa lluna "

dimecres, 20 de gener del 2016

765.- El caçador caçat

765.- Un caçador ha divisat un magnífic exemplar de cérvol, l'apunta amb la seva escopeta amb el pols ferm i dispara. El cérvol cau abatut i aleshores el caçador s'adona que ha comés un greu error. Un moment després l'home és mort. Pots explicar que ha passat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Consol "

dimarts, 19 de gener del 2016

Endevinalla 764

E764.- Qui van ésser els primers a veure el mar?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dilluns, 18 de gener del 2016

764.- Agrupant grups

764.- Una altra de les activitats del Congrés Mundial d'Enigmística de Vila-seca és una demostració de capacitat creativa de palíndroms i d'anagrames. En l'edició d'enguany s'hi han apuntat 24 participants que llueixen, doncs, els dorsals del 01 al 24. Els organitzadors han de fer dos grups, el primer (A) amb els especialistes en les dues matèries i l'altre (B) amb els que només en dominen una d'elles. Pots ajudar-los, sabent que la multiplicació dels dorsals que formen el grup A és igual a la suma dels dorsals que formen el grup B?

divendres, 15 de gener del 2016

Refranyer Jeroglífic 075


QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies.
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 14 de gener del 2016

Endevinalla 763

E763.- En què s'assembla un bitllet de cinc mil pessetes (o de 500 €) i un supositori?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Roselles "

dimecres, 13 de gener del 2016

763.- Aparellant parelles quadrant quadrats

763.- Una de les activitats amb més èxit de públic al Congrés Mundial d'Enigmística de Vila-seca és una competició d'endevinalles per parelles. A l'edició d'enguany s'hi han apuntat 18 participants que llueixen, doncs, els dorsals del 01 al 18. 
Podeu ajudar als organitzadors a fer les parelles sabent que la suma dels dorsals dels membres de cadascuna ha de ser un quadrat perfecte (és a dir que el 01 no pot fer parella amb el 02 però sí pot fer-ne amb el 03 perquè 1 + 3 = 4 = 2^2)?
I, amb les mateixes condicions, podeu formar les parelles del concurs d'acròstics enigmàtics on s'han apuntat 26 participants?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

dimarts, 12 de gener del 2016

Endevinalla 762

E762.- Rodó i tallat / i amb pèls pel costat

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dilluns, 11 de gener del 2016

762.- Tornem-hi amb les busques del rellotge de busques

762.- Dimecres a la tarda, mentre mirava el rellotge de busques de l'enigma anterior, em vaig adonar que a les 16 hores i 05 minuts les dues agulles eren perpendiculars entre si i em vaig preguntar quina hora seria quan les dues busques tornessin a formar un angle de 90º. Podeu ajudar-me a trobar la resposta?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

divendres, 8 de gener del 2016

Enigma visual 087


HO VEIEU BÉ?


És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?.
;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 i Roselles "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 7 de gener del 2016

Endevinalla 761

E761.- El ruc sempre la du sobre, / està ficada al bagul. / Jo no l'he tinguda mai / però sempre la tens tu.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Roselles "

dimecres, 6 de gener del 2016

761.- Les busques del rellotge de busques

761.- En un rellotge de busques, quantes vegades al dia l'agulla de l'hora i la dels minuts són perpendiculars entre si?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dimarts, 5 de gener del 2016

Endevinalla 760

E760.- Si sóc peix, surto del riu; / si no en sóc, de la gallina. / Qui és el llest que ho endevina?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dilluns, 4 de gener del 2016

760.- Els dígits del rellotge digital

760.- A l'aeroport internacional de Vila-seca hi ha un gran rellotge digital que marca les hores, els minuts, els segons, el dia i el mes. Una tarda d'aquest juliol passat, mentre esperava per embarcar, vaig adonar-me que el rellotge marcava les 15 h : 46 m : 39 s del dia 28 del mes 07. Em va fer gràcia comprovar que tots els dígits eren diferents (del 0 al 9) i em vaig preguntar quin dia i quina hora és la primera vegada que passa el mateix cada any i quan és l'última vegada també de cada any. Podeu ajudar-me a contestar aquestes dues preguntes?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas i Consol "