GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 2 de novembre del 2016

841.- Caçadors de bolets intergeneracionals

841.- Un avi i els seus quatre néts van fer una sortida al bosc per collir bolets. Una vegada allí, van quedar que per trobar-ne més es separarien i que es tornarien a reunir al costat del riu una hora després per esmorzar tots junts. A l'hora d'esmorzar, l'avi havia trobat 45 rovellons i els néts cap ni un. Enfadat, l'avi els renyà: «No trobaríeu ni aigua a mar. Mireu jo ja estic cansat així que agafeu cadascú uns quants dels meus rovellons, que potser així us serviran de mostra, i torneu una hora més al bosc a veure si en trobeu algun. Mentrestant jo us espero aquí esmorzant». Els néts buiden el cistell de l'avi i tornen a marxar a caçar bolets. En aquesta segona ocasió, un dels nois va trobar dos rovellons més, un altre en va perdre dos dels que li havia donat l'avi, el tercer va trobar tants bolets més com havia rebut de l'avi i el quart va perdre la meitat dels rovellons de l'avi. Passada la segona hora, tornen a ensenyar-li els cistells al seu avi i resulta que tots quatre portaven el mateix nombre de rovellons. Podeu calcular quants rovellons havia rebut cada nét de l'avi i amb quants van tornar a casa en total?.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Els quatre néts, per ordre, s'han emportat 8, 12, 5 i 20 rovellons cadascun, i per tant han deixat l'avi ben pelat, però amb l'esmorzar, és clar. Quan tornen, tots en porten 10 al cistell, l'únic nét que val realment la pena és el tercer. Per tant, tornen a casa amb 40 rovellons, i això vol dir que l'avi farà millor negoci si la propera vegada hi va sol.

La suma del que s'emporten tots ens nanos és 45, el que seria x+y+z+k, per exemople. Com que tots tenen el mateix quan tornen, direm que x+2, y-2, 2z i k/2 és són equivalents, i fent igualtats es pot anar posant cada lletra en funció de les x que són. Substituint cada equació a la suma de x+y+z+k podem acabar trobant el valor de x, i després és només anar resolent equacions simples per saber quants es van endur cadascú, i en funció de com tornen, saber quants en tenen al final, per separat i junts.

Repeteixo, l'avi ha d'anar a buscar bolets sol la propera vegada.

xavier pujol ha dit...

Felicitats a l'avi... 45 rovellons!!
Jo seria com els néts: cap ni un.

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: Com que perquè el tercer nét (N3) acabi tenint al final els mateixos rovellons que els seus germans ha de doblar els bolets que li va donar l’avi, queda clar que és el que en va rebre menys. Per començar els càlculs direm X a la quantitat de rovellons que N3 va agafar del cistell del seu avi.
Sabem que N3 va doblar aquesta quantitat per tant al final en tenia 2X. La mateixa quantitat amb la que va acabar N4 després de perdre’n la meitat, per tant N4 va agafar 4X rovellons de l’avi. Per les dades de l’enunciat podem saber que N1 va rebre (2X-2) rovellons de l’avi i que N2 en va rebre (2X+2).
Com que el total de rovellons de l’avi era 45, podem formular l’equació: 45 =(2X-2) + (2X+2) + X + 4X i d’aquí X = 5. És a dir que els rovellons de l’avi es van repartir de la següent manera: N1 = 8, N2 = 12, N3 = 5 i N4 = 20. Per altra banda, al final de la jornada els rovellons totals van ser: T = 4 · (2X) = 40


XEXU: Com has vist, una altra manera de dir exactament el mateix que expliques tu. Felicitats!! :-))

XAVIER: Jo igual, tinc més que comprovat que si alguna vegada surto a collir bolets... els rovellons s'amaguen. ;-)

Sergi ha dit...

Ostres, doncs a mi em sembla més fàcil la manera com ho he fet jo, quin embolic! Però què bé encertar-ne un de matemàtic!

Publica un comentari a l'entrada