GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 1 d’agost del 2016

818.- El concurs televisiu

Aquest és el 2300è post de XAREL-10. Déu n'hi do, no?. Moltes gràcies a tots per continuar passant per aquí quan podríeu estar fent altres coses... com mirar la tele, per exemple. ;-)

818.- El programa de televisió amb més audiència de l'Illa de l'Escaquer es diu «Tu pregunta el que vulguis... que jo contestaré el que em sembli». Es tracta d'un concurs on els participants disposen d'un nombre determinat de preguntes que han d'anar gastant per resoldre enigmes. La clau del concurs és arribar amb el major nombre possible d'opcions de fer preguntes a les últimes proves perquè, evidentment, aquestes són les més complicades. A l'emissió d'avui només dos participants han arribat a l'última prova del concurs amb saldo positiu de preguntes, en Jan que encara pot fer tres preguntes i en Pol que només en pot fer una. Per aquesta última prova, el presentador fa sortir a escena cinc noies, Anneke, Bertha, Carlotta, Dauphine i Elayne, amb vestit de bany i ulleres de sol i explica als concursants que tres de les noies tenen els ulls blaus i sempre menteixen i que les altres dues tenen els ulls marrons i sempre diuen la veritat. Guanyarà la prova qui identifiqui el color d'ulls de les cinc noies. El primer concursant és en Jan que té la possibilitat de fer tres preguntes i es dirigeix a Anneke per demanar-li: «De quin color tens els ulls?». Anneke respon, però com que és finlandesa ho fa en el seu idioma i en Jan no entén res del que li diu. En Jan protesta i diu que vol repetir la pregunta, el públic xiula, el presentador diu que tot ha estat una broma del show, el públic crida, en Pol es queixa perquè si el deixen repetir la pregunta aleshores n'haurà fet quatre, el presentador admet que té raó i li diu a en Jan que només li queden 2 preguntes però li assegura que a partir d'ara totes les noies contestaran en català, el public aplaudeix i l'espectacle continua. En Jan es dirigeix a Bertha i li diu: «De quin color m'ha dit Anneke que té els ulls?», Bertha respon: «Blaus». Jan sua, té la sensació que els del concurs l'han ensarronat i, desesperat, fa la seva última pregunta. Es dirigeix a Carlotta i diu: «De quin color tenen els ulls Anneke i Bertha?, la noia li respon: «Bertha els té blaus i Anneke els té marrons». En Jan somriu, amb això ja en té prou, ja sap la resposta de l'última prova del concurs. Ara és el torn d'en Pol que ha assistit a l'actuació d'en Jan però sense poder escoltar les respostes de les noies perquè no s'aprofités de les preguntes del seu rival. En Pol només pot fer una pregunta però se'l veu tranquil, es dirigeix a una de les noies, li fa la seva única pregunta i bingo!!. En Pol també encerta el color d'ulls de les cinc noies. El públic es torna boig i aplaudeix dempeus fent gran xivarri, tant que no he pogut escoltar quina és la solució del concurs. Podríeu dir-me, si us plau, de quin color té els ulls cadascuna de les noies i també quina és la pregunta que ha fet en Pol per saber-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 i Consol "

10 comentaris:

Sergi ha dit...

Jo diria que la Dauphine i l'Elayne tenen els ulls blaus, perquè només dues els tenen marrons, i de les tres primeres almenys alguna els tindrà marrons, i amb la manca d'info no crec que les dues darreres els tinguin diferents. Més enllà, m'he fet un bon embolic, però tinc ganes que algú l'encerti per saber-ho.

Que vagin en vestit de bany té alguna cosa a veure? Quin concurs més masclista!

Enhorabona pels 2300 posts, i moltes gràcies a tu per aconseguir que mirem menys la televisió!

Anònim ha dit...

Si Bertha tingués els ulls marrons hauria dit la veritat i Anneke no podria tenir els ulls marrons perquè sinó hauria mentit, i no els podia tenir blaus perquè sinó hauria dit la veritat. En canvi si Bertha tingués els ulls blaus hauria mentit i Anneke tindria els ulls marrons.

Anneke: Veritat/Marrons
Bertha: Mentida/Blaus

Sabent lo anterior Carlotta diu la veritat, per tan els té marrons, i per tan les dos últimes els tenen blaus.

En Pol pregunta a la Dauphine: “Quines respostes han dit la Bertha i la Carlotta?”
La Dauphine respon dient: “La Bertha dit que Anneke havia dit que té els ulls marrons. La Carlotta ha dit que Bertha té els ulls marrons i Anneke els té blaus.”

Amb aquesta resposta el Pol fa la suposició que Dauphine diu la mentida i segueix el raonament invers que he fet abans i veu que tot concorda. En canvi si es posa a suposar que Dauphine menteix es troba un raonament llarg i complicat de seguir que l’acaba portar en una contradicció.

PD: Jo tinc temps per la tele, per Xarel·10 i per molt més ^^

Consol ha dit...

Estic d'acord amb en Pons sobre la primera pregunta. En Pol pot preguntar a qualsevol de les noies: "quines de les teves companyes té els ulls marrons?" Si respon amb un nom voldrà dir que ella i la companya que ha anomenat tenen els ulls marrons i les altres tres blaus. Si respon amb dos noms, voldrà dir que ella té els ulls blaus, i d'igual manera les dues companyes que ha anomenat (les no anomenades els tenen marrons)

Consol ha dit...

Ah! Felicitats pels 2300, tota una gesta que t'agraeixo.

Carme Rosanas ha dit...

Felicitats, Mc!!! Estic molt contenta de poder seguir venint per aquí a ontentar resoldre enigmes.

Per molts posts i per molts enigmes!!!

Unknown ha dit...

Felicitats, MAC!!! I jo tinc els ulls verds i normalment dic la veritat

Unknown ha dit...

Mira, la Carme i jo escrivint al mateix temps he he he

McAbeu ha dit...

Primer que tot, moltes gràcies per les felicitacions. Podeu estar segurs que el fet d'haver arribat als 2300 posts (i encara amb intenció de seguir-ne sumant) és també mèrit vostre. Sense vosaltres, això no seria el mateix. ;-)

Pel que fa a l'enigma. Aquí teniu la solució del LLIBRE: Analitzem les respostes a les preguntes de Jan i comencem suposant que B té els ulls marrons i per tant no menteix quan diu que A ha dit que els té blaus però si A té els ulls blaus hauria mentit i dit que els té marrons i si A els té marrons hauria dit la veritat dient també que els té marrons, per tant B menteix. És a dir que B té els ulls blaus i menteix respecte la resposta de A que ha dit que té els ulls marrons (aquesta o els té marrons i diu la veritat o els té blaus i menteix). La noia C ha dit que «B els té blaus i A marrons», com sabem que B els té blaus comprovem que C diu la veritat i per tant A els té marrons i C també. Així que les 2 noies d'ulls marrons són A i C, i les tres d'ulls blaus seran B, D i E.
Pel que fa a Pol, la pregunta que fa a qualsevol de les noies és: «Pots dir-me el color d'ulls de totes i cadascuna de vosaltres?. Si la noia en qüestió té els ulls marrons dirà la veritat i assenyalarà les dues amb ulls marrons i les tres amb ulls blaus. Si, al contrari, la noia és una mentidera assenyalarà tres noies amb ulls marrons i dues amb ulls blaus, com sabem que això no pot ser només cal canviar els colors d'ulls de cada noia perquè ens surtin les tres mentideres i les dues honrades.


Una solució que, si ens referim a la primera pregunta, coincideix amb la deducció que en fa PONS i pel que fa a la segona s'assembla més a la que ens dóna CONSOL. Així que ells dos compartiran el rètol vermell d'avui. Felicitats!! :-))

Pons ha dit...

Oh! Què bé! Es la primera vegada que comparteixo rètol!

PD: Tothom sap de quin color tinc els ulls, no?

Consol ha dit...

Els meus són marrons.

Publica un comentari a l'entrada