GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 18 d’abril del 2016

788.- Homenatge a Cervantes [I]

Aquesta és la setmana de Sant Jordi i, per celebrar-ho, toca publicar enigmes dedicats als llibres.

Enguany he escollit dos fragments extrets de "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" (Miguel de Cervantes - 1605/1615) per publicar-los, en forma d'enigma, el dilluns i el dimecres (el dimarts i el dijous les endevinalles segueixen el seu ritme normal).

És un llibre molt conegut i que tots podem tenir fàcilment a l'abast però us demanaria que no intentéssiu simplement "recordar" la resposta, o que us aixequeu de la cadira per anar a buscar-la al llibre, o que li pregunteu directament a Mr. Google... sinó que procuréssiu treure-la aplicant la deducció. Segur que així serà més divertit i l'enigma donarà molt més joc!. :-))

Aquí teniu l'enigma d'avui:

788.- Tothom coneix a Dulcinea del Toboso. És la dama que ha robat el cor del Quixot i ell mateix ens la descriu en aquest fragment tret del primer llibre de les seves aventures:

"… su nombre es Dulcinea; su patria, el Toboso, un lugar de la Mancha; su calidad, por lo menos ha de ser de [1], pues es [2] y señora mía; su hermosura, [3], pues en ella se vienen a hacer verdaderos todos los imposibles y quiméricos atributos de belleza que los poetas dan a sus damas: que sus cabellos son [4], su frente [5], sus cejas [6], sus ojos [7], sus mejillas [8], sus labios [9], [10] sus dientes, [11] su cuello, [12] su pecho, [13] sus manos, su blancura [14], y las partes que a la vista humana encubrió la honestidad son tales, según yo pienso y entiendo, que sólo la discreta consideración puede encarecerlas, y no compararlas...".

Com veieu, he tret els apel·latius i qualificatius que fa servir el Quixot i els he substituït per una sèrie de nombres. La vostra feina és tornar a refer el text original, restaurant al seu lloc correcte els mots que falten. Aquí els teniu tots 14 ordenats alfabèticament: "alabastro", "arcos del cielo", "campos elíseos", "corales", "marfil", "mármol", "nieve", "oro", "perlas", "princesa", "reina", "rosas", "sobrehumana" i "soles".

FELIÇ SETMANA DE SANT JORDI!!

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas i Assumpta "

9 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Ho provo, sense mirar res de res...

1.- princesa
2.- reina
3.- Sobrehumana
4.- oro
5.- alabastro
6.- arcos del cielo
7.- soles
8.- rosas
9.- corales
10. perlas
11.-màrmol
12.-campos elíseos
13.-marfil
14.-nieve

Això de màrmol no ho trobo gaire afalagador, pe`ro en fi, Cervantes, és Cervantes i segur que jo estic equivocada... i ell té raó. Vull dir que no m'agradava enlloc la parauleta.

Assumpta ha dit...

Doncs au, canvio los DIENTES de MARFIL pel PECHO de MÁRMOL... (les modes d'abans... d'estar blanquetes)

Assumpta ha dit...

Crec que m'he fet un embolic al llegir la resposta de la CARME... no he vist les comes on tocaven en el text.
Res, res, que sí, que les DENTS són les PERLES...

En fi doncs, la CARME l'ha fet tot d'una tacada :-(

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bona feina. Encertes 11 de les 14 incògnites. Felicitats!! :-))

ASSUMPTA: Tu n'encertes una. Com bé suposes, la nº 12 és MÁRMOL. Felicitats també i si em permets un consell, un altre dia no llencis la tovallola suposant que ja està tot fet perquè ja has vist que, de vegades, no està tot fet encara que ho sembli. ;-)

Això últim també va per tots els que heu passat per aquí i no heu volgut afegir res al que havia dit la CARME. Com veieu encara en teniu una oportunitat, queden només dues paraules per assignar la nº 5 i la nº 11. És ben fàcil, si no és l'una serà l'altra. Sort! :-))

Assumpta ha dit...

Doncs com no sigui el CUELLO DE ALABASTRO i la FRENTE los CAMPOS ELÍSEOS, però aquesta darrera se'm fa estranya :-DD (m'imagino l'Arc de Triomf de París al front... hahahahaha)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Segurament Cervantes no pensava en la famosa avinguda de París però, tot i així, s'ha de reconèixer que algunes de les comparacions, aquesta entre elles, estan una mica "agafada pels pèls". :-DD
De totes maneres, l'important és que encertes les que faltaven i que, ara sí, l'enigma queda ben solucionat. Felicitats!! :-))

A continuació us copio el fragment complet tal com apareix al capítol 13 de "El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha" (Miguel de Cervantes - 1605):
"… su nombre es Dulcinea; su patria, el Toboso, un lugar de la Mancha; su calidad, por lo menos ha de ser de princesa, pues es reina y señora mía; su hermosura, sobrehumana, pues en ella se vienen a hacer verdaderos todos los imposibles y quiméricos atributos de belleza que los poetas dan a sus damas: que sus cabellos son oro, su frente campos elíseos, sus cejas arcos del cielo, sus ojos soles, sus mejillas rosas, sus labios corales, perlas sus dientes, alabastro su cuello, mármol su pecho, marfil sus manos, su blancura nieve, y las partes que a la vista humana encubrió la honestidad son tales, según yo pienso y entiendo, que sólo la discreta consideración puede encarecerlas, y no compararlas..."

Assumpta ha dit...

Així al front de la Dulcinea no hi ha pas cap etapa final del Tour de França... :-DD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No, gairebé segur que no. :-DDD

Assumpta ha dit...

:-DDD

Publica un comentari a l'entrada