GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 13 d’abril del 2016

787.- Càlcul de fraccions

787.- El càlcul de fraccions dóna molts maldecaps als estudiants però segur que a vosaltres no us costarà descobrir quina fracció busquem si us dic que quan afegim 7 al numerador i al denominador, aquesta es converteix en un equivalent a 5/6; però que si afegim 5 al numerador i 7 al denominador aleshores obtenim un equivalent a 3/4.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Pons007 "

9 comentaris:

Sergi ha dit...

Com que ja estava fent càlculs a la feina, ja no venia d'aquí fer-ne uns quants més. Em surt que la fracció és 13/17, però no em feu posar aquí tots els càlculs!

Carme Rosanas ha dit...

Si és 13/17, estic d'acord.

Anònim ha dit...

Numerador = N
Denominador = D
Divisor = D1
Divisor = D2

(N + 7)/D1 = 5
(D + 7)/D1 = 6
(N + 5)/D2 = 3
(D + 7)/D2 = 4

Quatre equacions, quatre icognites, feina pel wolframalpha
D1 = 4, D = 17, D2 = 6, N = 13
La fracció es 13/17 com diu la gent d'aquí dalt

Sergi ha dit...

Ara hauré de compartir rètol amb en Pons, quin rotllo. Però quina manera de liar-se, el problema es pot resoldre fàcilment amb dues incògnites, amb un sistema d'equacions com els de tota la vida...

Sergi ha dit...

Estic d'acord amb el XeXu. Jo hauria fet menys incògnites:

(N+7)/(D+7)= 5/6
(N+5)/(D+5)= 3/4

I el resultat deu sortir el mateix.

D'això que ha fet en Pons, el meu profe de mates de l'institut en deia "fer la botifarra grossa". Ens ho deia quan començàvem a desenvolupar tot de termes de les equacions sense adonar-nos que es podien simplificar abans.

Assumpta ha dit...

Però si no ho fa en PONS, que ho fa el WOLFRAMALFA! :-P

Sergi ha dit...

Corroboro que, com ho ha fet en Sergi, és com ho vaig fer jo.

Anònim ha dit...

Com que en wolfram no es queixa del nombre d’equacions que li posis mentre li posis el mateix nombre d’incògnites tiro per lo fàcil

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: La nostra fracció és (x/y) i ens diuen que (x+7) / (y+7) = 5/6 i també sabem que (x+5) / (y+7) = 3/4. Multiplicant en creu cadascuna d'elles obtindrem unes noves equacions, [6x + 42 = 5y + 35] i [4x + 20 = 3y + 21]. Són dues equacions amb dues incògnites amb el resultat y = 17 i x = 13, per tant la fracció original serà 13/17.

Un resultat que és el mateix que ens donen XEXU i CARME, tret amb el mètode que explica SERGI i confirma després el mateix XEXU. Però abans en PONS ens explica un altre mètode de resolució potser més complicat (bé, sense el potser) però igualment vàlid i per tant es mereix compartir rètol vermell amb en XEXU... que ara fa temps que no ho feien. Felicitats! :-))

PS: Tens raó, ASSUMPTA però el wolframalpha només calcula el resultat d'un plantejament matemàtic que s'hi introdueix abans. I aquesta és la feina que fa en PONS... suposo. ;-D

Publica un comentari a l'entrada