GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 16 de març del 2016

781.- Les vinyes del pagès

781.- Un pagès és propietari de dues vinyes de diferent mida que, juntes, ocupen una superfície de 300000 metres quadrats. Al nord del seu mas té el camp més gran, plantat de ceps més joves que produeixen 4000 kg de raïm per hectàrea i del que tè al sud, amb ceps més vells, en treu 3000 kg per hectàrea. Acabada la collita d'enguany, ha vist que el camp més gran ha produit 50 tones més de raïm que el més petit. Podeu calcular quina mida té cadascun dels camps?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

6 comentaris:

xavier pujol ha dit...

una pregunta: el raïm és macabeu o xarel·lo?

Carme Rosanas ha dit...

El camp petit té 10 hectàrees i el gran 20.

Dues equacions amb dues incògnites...

Assumpta ha dit...

Si la CARME diu que la resposta és 10 i 20 ja no cal pensar-hi més :-DD

Carme Rosanas ha dit...

Dona, a vegades també m'equivoco... He, he, he... Gràcies per la confiança.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Bona pregunta. Evidentment, el camp més gran és de xarel·lo i a la vinya petita hi ha ceps de macabeu... sinó el LLIBRE no l'hauria publicat aquest enigma. :-DD

CARME: Doncs sí, tens raó i t'emportes el rètol vermell. Felicitats!! :-))

ASSUMPTA: Doncs a mi m'hauria fet més gràcia que algú hi hagués pensat una mica més. Almenys el temps suficient per plantejar les equacions de que parla la CARME i així poder compartir el rètol vermell. :-)

No ha sigut així, per tant serà el LLIBRE qui ho farà: Els dos camps junts fan 30 ha, cosa que implica que la mida mitjana de cada camp són 15 ha. Si diem X a la diferència entre els camps tindrem que el camp petit ocupa (15 - X) i el gros (15 + X). Fixant-nos en el rendiment de cada camp tindríem la següent eqüació: (4000·(15 + X)) - (3000·(15 - X)) = 50000 que ens donarà X = 5 i així sabrem que les superfícies dels camps són 15 + 5 = 20 ha el camp gran i 15 - 5 = 10 ha el petit.

Carme Rosanas ha dit...

Les vaig deixar per plantejar, perquè tenia una mica de mandra (la veritat) de posar-ho tot en un comentari i per si algú s'animava a compartir rètol.

Les meves equacions eren plantejades diferent. La primera no estava pas plantejada a partir de la diferència, sinó simplement P(etit) + G (ran) = 30. Però bé al final tot queda igual.

Publica un comentari a l'entrada