GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 30 d’abril del 2015

Endevinalla 654

E654.- Tinc les ales virolades / i volo de flor en flor; / tot volant, alguns m'agafen / per fer-ne col·lecció.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

dimecres, 29 d’abril del 2015

704.- Un número curiós

704.- Hi ha un número al que si li restem 6, el resultat és divisible per 7. Però si li restem 7, el resultat és divisible per 8. I si li restem 8, el resultat és divisible per 9. De fet, és un número tan curiós que no importa quin número li restem, el resultat d'aquesta resta sempre serà un número divisible per una unitat més que el número restat. De quin número estem parlant?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Allau "

dimarts, 28 d’abril del 2015

Endevinalla 653

E653.- M'arrossego com un cuc / fins que em fico dins d'un sac; / quan el sac em ve petit / surto a fora, i a volar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluna "

dilluns, 27 d’abril del 2015

703.- Nit d'insomni gota a gota

703.- Aquesta nit no he pogut dormir ni un instant, m'ha desvetllat el degoteig d'una aixeta espatllada que no hagut manera d'aturar. El petit soroll de les gotes caient una a una es multiplicava en el silenci de la nit i m'atacava els nervis, desesperat m'he posat a comptar-les (amb l'esperança que fos com comptar ovelles) però no hi ha hagut res a fer. He comptat la primera gota quan eren les 03:36 h. de la matinada, si l'aixeta deixava anar una gota cada 17 segons, quantes gotes havia comptat quan va sonar l'alarma del despertador a les 07:00?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Tegells "

divendres, 24 d’abril del 2015

Fragment Parcial 030


ON ÉS AIXÒ?

No trobeu que són realment impressionants les fotografies aèries fetes des d'un satèl·lit?. A mi m'agradaria poder fer-ne, però només pensar que s'ha d'anar allà dalt a canviar el rodet cada vegada ja em tira enrere.

És clar que sempre hi ha la possibilitat d'encarregar que t'ho facin. El problema és que el preu del lloguer de satèl·lit i la tarifa del fotògraf astronauta estan pels núvols (...on haurien d'estar, sinó?) i, pel que jo podia pagar, només he aconseguit que m'enviessin petites imatges de mínims detalls.

Malgrat tot, espero que això no us dificulti el reconeixement del lloc fotografiat... o sí. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluna "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 23 d’abril del 2015

702.- Homenatge a Jesús M. Tibau

Avui és Sant Jordi i, per celebrar-ho, toca dedicar l'enigma als llibres.

És el tercer any consecutiu que ho faig d'aquesta manera. Ara fa dos anys vaig treure dos enigmes dels llibres de la saga "Cançó de gel i de foc" de George R.R. Martin. L'any passat en vaig fer un, adaptant un relat d'Albert Sánchez Piñol. I aquest any he decidit triar un llibre d'un escriptor i blogaire ben conegut de tots nosaltres, en Jesús M. Tibau.

He escollit un relat de "Tens un racó dalt del món" (2001), que és el primer recull de contes que va publicar però l'últim que jo he llegit. És possible que vosaltres també l'hàgiu llegit o, fins i tot, que en sigueu l'autor (una salutació si estàs llegint això, Jesús M.) però, en aquest cas, us demanaria que no intentéssiu simplement "recordar" la resposta (o que us aixequeu de la cadira per anar a buscar-la directament al llibre) sinó que procuréssiu treure-la aplicant la deducció. Segur que així serà més divertit i l'enigma donarà molt més joc!. :-))

Aquí teniu l'enigma:

702.- Jesús M. Tibau (Cornudella de Montsant, 1964) és un escriptor català que s'ha convertit en un especialista en el relat breu. Fins ara n'ha publicat sis reculls; Tens un racó dalt del món (2001), Postres de músic (2005), El vertigen del trapezista (2008), Una sortida digna (2009), I un cop de vent els despentina (2011) i El noi del costat del padrí (2014). És un dels seus contes el que us adapto en forma d'enigma mental a continuació:

- T'ha sortit molt bona aquesta cuixa de corder, com sempre. El que no m'has explicat mai és per què la talles en dos trossos abans de posar-la al forn?
- Ai, doncs, no ho sé. Perquè sí, perquè ma mare sempre ho ha fet d'aquesta manera.

Ell és un home metòdic, analític i racional i les respostes que odia més són el perquè si i el perquè no. Però la dona havia dit la veritat, ella sempre havia vist que sa mare tallava la cuixa en dos trossos abans de posar-la al forn i no s'havia plantejat mai fer-ho de cap altra manera. Tot i així, a ell li havia quedat el neguit d'una pregunta insatisfeta i, per això, quan diumenge van anar a dinar corder a casa la sogra, l'escena es va repetir:

- Li ha sortit molt bona aquesta cuixa de corder, com sempre. El que no entenc és per què la talla per la meitat abans de posar-la al forn.
- Ai, doncs, no ho sé. A ma mare, al cel sigui, sempre li havia vist fer-ho així, jo.

El tema començava a entrar en un carreró sense sortida i l'única manera de solucionar-lo semblava ser continuar estirant el fil, per això ell va decidir que el proper cap de setmana anirien d'excursió al poble de la mare de la mare de la seva dona. Aquesta intentà persuadir-lo recordant-li que era molt lluny, que l'antiga casa pairal feia més de trenta anys que estava abandonada i que en aquella època de l'any solia fer-hi mal temps però no hi va haver res a fer. Per sort, aquesta excursió sí que va servir per trobar la resposta que ell buscava i el tema quedà tancat.


El protagonista d'en J. M. Tibau troba la resposta viatjant al poble dels avis de la seva dona, espero que a vosaltres no us calgui anar-hi per endevinar-la i així poder donar la solució a aquest enigma.

FELIÇ DIA DE SANT JORDI
A TOTHOM!!


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

dimecres, 22 d’abril del 2015

Endevinalla 652

E652.- No té peus ni braços / però té dues cames; / no pot anar a cap lloc / si algú no l'acompanya.


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 21 d’abril del 2015

Endevinalla 651

E651.- Una senyora groga i llarga; / plena de grans el cos, / plena de pèls el cul, / tota vestida de palla.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dilluns, 20 d’abril del 2015

701.- La rosada, aquell fenomen meteorològic

701.- La rosada, aquell fenomen meteorològic que consisteix en gotes d'aigua que veiem sobre algunes superfícies els dies de fred, cau majoritàriament de nit o ho fa preferentment quan ja ha sortit el sol?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dissabte, 18 d’abril del 2015

Relats Conjunts (abril 2015)







L'APRENENT D'ESCRIBA

- Encara recordo el teu primer dia en aquesta casa de la vida. Tenies només cinc anys quan vam començar a ensenyar-te els secrets de l'escriptura. Com ens va costar aleshores que t'acostumessis a estar assegut amb les cames encreuades copiant sense descans els vells textos sagrats damunt tela o una tauleta de fusta, que ja saps que no és qüestió de malbaratar el car papir exposant-lo a les errades dels principiants.
Amb el temps vas anar memoritzant i aprenent el significat de tots els signes de l'escriptura jeroglífica, a mesura que també t'ensenyàvem geografia, matemàtiques, gramàtica, idiomes, diplomàcia i tot allò que podies necessitar per convertir-te en un escriba de profit. Moltes vegades vam haver de castigar-te, fins i tot amb càstigs corporals, perquè complissis tot el que et manàvem i dono gràcies al déu Thot que això no et desmoralitzés com a alguns dels teus companys que van abandonar els estudis i es van condemnar d'aquesta manera a poder exercir només de soldat, d'artesà o de pagès...
Tu no, tu vas continuar sense defallir i així has arribat fins avui. Tens ja disset anys, has acabat l'últim curs de l'escola i els teus professors crèiem que estaves preparat per la teva primera feina important. Per això et vam enviar a les obres del nou temple a transcriure sobre la façana la lloança al faraó. Confiàvem en tu i ens has fallat. Quina excusa tens per justificar aquest desastre que has fet?

- Ho sento molt, mestre. Però és que ja sap que sempre m'han costat molt els jeroglífics febles i, a més, no sé mai com apostrofar-los. I no parlem dels accents, admeti que és molt difícil recordar quan l'ibis de doble corona porta accent obert o porta accent tancat...


divendres, 17 d’abril del 2015

Refranyer Jeroglífic 066


QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies.
;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 16 d’abril del 2015

Endevinalla 650

E650.- Un home molt gros / que solament té un os.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Galionar "

dimecres, 15 d’abril del 2015

700.- La colla dels quatre

700.- Un grup d'amics que van compartir pis quan anaven a la universitat es reuneixen força sovint per participar junts en diverses activitats esportives i de lleure. Són quatre amics, el pis on es van conèixer era un quart de l'edifici número quatre del carrer i, a més, tots els seus noms tenen 4 lletres cadascun. Per això, en un prodigi d'imaginació, s'han posat el nom de "La colla dels quatre".
I "La colla dels quatre" té actualment entre mans el projecte de córrer a les maratons més importants d'Europa. Ja han participat a les de Berlín i Paris, properament ho faran a les de Londres i Viena, i avui són a Roma. Just ara estan recollint els dorsals i tenen aquesta conversa:
- Mireu, m'han donat el número 6. Tot un luxe, no?, diu un d'ells.
- Doncs a mi m'ha tocat el número 60, diu l'Àlex també força satisfet.
- Quina sort heu tingut, replica en Dick, el meu és molt més alt. M'he de conformar amb el número 601.
- Ara hi vaig jo, a veure quin dorsal em donen!; afegeix en Marc.

No sé a vosaltres però després de sentir aquesta conversa, a mi m'han sorgit dos dubtes que espero que podreu aclarir-me:
1.- Quin número de dorsal li donaran a en Marc?
2.- Com es diu l'amic que ha parlat primer?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! i Sergi "

dimarts, 14 d’abril del 2015

Endevinalla 649

E649.- Sóc rodona com un plat / i tinc el coll molt allargat.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dilluns, 13 d’abril del 2015

699.- Probabilitat cinegètica

699.- Aquest diumenge he anat a un vedat de caça on hi ha el doble de conills que de llebres. Un de cada dos conills és gros (pesa més de 4 kg) i de la resta n'hi ha el mateix nombre de petits (menys de 2 kg) que de mida mitjana. Pel que fa a les llebres, en trobem 5 de petites per cada una de mida grossa i la meitat de les de mida gran que de les de mida mitjana. En tot el matí caçant només he disparat a un animal peludet de mida mitjana. Quina probabilitat tinc d'haver matat una llebre?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dissabte, 11 d’abril del 2015

Joc de Lletres de Sant Jordi (TUMATEIX LLIBRES)



El Blog TUMATEIX LLIBRES ens convida a participar en un JOC DE LLETRES de SANT JORDI.

Es tracta de fer un o dos microcontes amb un màxim de 50 paraules cadascun, de temàtica lliure i que continguin almenys tres dels mots d'aquesta llista: "Austràlia", "Ous", "Castell", "Dilluns", "Llibre", "Pirata" i "Rosa". Els microrelats participants apareixeran al blog JOCS DE LLETRES i optaran al premi d'un lot de llibres. Animeu-vos a participar, el termini s'acaba el 20 d'abril.

Jo n'he fet dos, de 50 paraules justes i utilitzant tots els mots de la llista:


COSTI EL QUE COSTI!!
Amb l'ànim d'un pirata conquerint un castell, cada dilluns esmorzo un plat d'ous ferrats al «Bar Austràlia». Sóc conscient que les meves anàlisis de colesterolèmia aviat semblaran un llibre de terror però no m'importa. I no és que m'agradin massa els ous... qui m'agrada molt és na Rosa, la cambrera.



A JUGAR!!
Dilluns van donar un viatge a Austràlia, dimarts el premi va ser una estada de cap de setmana en un castell medieval, dimecres la Rosa va guanyar un lot de llibres i avui que participava jo, em toca una dotzena d'ous...
Aquests dels concursos radiofònics són una colla de pirates.


*********************************


Per cert, aprofito per recordar-vos que la JOMATEIXA té un altre joc en marxa. Es tracta del CONCURS: THE OTHER READERS, que va de llibres, fotografies i clicks de Playmobil.

Jo, de moment i com a primera condició imprescindible per participar, ja tinc el click que em representarà. No és ben bé un clon meu tal com la JOMATEIXA ens demana (de fet no ens assemblem gens, però és que és l'únic que he pogut aconseguir :-D), en canvi sí que sembla que coincidim una mica més pel que fa a les aficions...


divendres, 10 d’abril del 2015

Enigma Visual 078


HO VEIEU BÉ?


És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?.
;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Lluna "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 9 d’abril del 2015

Endevinalla 648

E648.- Tinc mànec i no sóc escombra, / no sóc pilota però sóc rodona. / I els valencians em tenen / per cosa molt bona.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dimecres, 8 d’abril del 2015

698.- La dieta dels caníbals

698.- Tres parelles hem llogat un veler amb la intenció de fer un creuer descobrint nous llocs on no hi arriba el turisme massiu. Un centenar de milles nàutiques al sud de l'Illa de l'Escaquer vam trobar una petita illa paradisíaca on vam desembarcar però, per desgràcia nostra, estava habitada per una tribu de caníbals que ens va fer presoners. Els nadius, molt preocupats per no passar-se de calories, abans de menjar-nos ens van pesar i van fer els seus càlculs, resultant que:
1) El nostre pes total no és un nombre enter,
2) El pes de les tres dones és de 177 kg,
3) Pol pesa el mateix que la seva dona, Jan pesa el doble que la seva i jo peso una vegada i mitja més que la meva,
4) Berta pesa 10 kg més que Edna i aquesta pesa 5 kg menys que Alba.
Mentre els caníbals anaven fent càlculs, tothom va anar fugint menys jo que no hi vaig ser a temps. Podríeu dir quants quilos de menjar els han quedat pel sopar d'avui, si jo en sóc l'únic plat?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dimarts, 7 d’abril del 2015

Endevinalla 647

E647.- Què és allò que quan més se'n gasta més se'n té?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "