GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 18 de novembre del 2015

750.- Els còctels enigmàtics

750.- Durant el congrés mundial d'enigmistes de Vila-seca, el bar de l'hotel ha fet una nova carta de còctels amb noms tan adients com: el jeroglífic, l'endevinalla, l'anagrama, el lògic, el matemàtic, el visual... I així fins a 13 de diferents. El nom d'aquestes begudes no dóna cap pista de la seva composició i el barman té prohibit explicar-ho. I per si això fos poc, quan el cambrer porta els còctels a una taula, els deixa tots junts al centre de la mateixa sense dir quin ha demanat cada client. En aquestes condicions, cinc dels participants al congrés han decidit anar al bar cada vespre fins descobrir quin còctel correspon a cada nom en els tretze casos. Si cada vegada que hi van només poden demanar una beguda cadascú, quantes nits necessitaran com a mínim per aconseguir el seu propòsit?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sergi "

8 comentaris:

Assumpta ha dit...

Hehehehe no en tinc ni idea, però em sembla un enigma xulíssim :-DD

Lluna ha dit...

Home, jo hi aniria de un en un i em quedaria a la barra, així ja tindria clar quin els toca a cada un... en tres nits fet!! :P

Bona tarda Assumpta!!
Bona tarda Mc!!

jomateixa ha dit...

Segur que hi ha d'haver un munt de combinacions, caldria fer uns quants números...

Sergi ha dit...

Faig un intent:

Siguin els còctels: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L i M

El primer dia faria la comanda: A, A, B, C i D (com que n'hi ha 2 d'iguals, ja sabem quin seria el còctel A)
El segon dia E, E, B, F i G (sabriem el còctel E i el B, si recordem el de la sessió anterior).
El tercer dia H, H, C, F i I (sabríem H, C i F)
El quart dia J, J, D, I i K (sabríem J, D, I)
El cinquè dia L, L, K, G i M (sabríem L, K, G i M, per eliminació)

Aquesta és la solució que he trobat. L'experiència em diu que sempre hi ha una solució millor que la primera que se m'acut. Així que sospito que es podrà fer en 4 dies.

Anònim ha dit...

No he pogut millorar l'intent d'en Sergi, però sí aportar una alternativa final i dues puntualitzacions.
Els dos primers dies, tothom d'acord.
El tercer dia faig el mateix, però en trec més conclusions: sabríem H, C i F, i també D, F i G, per eliminació.
Així, que únicament queden J, K, L i M, però com que no se m'acut com identificar-los sols amb un dia més, aprofito per seguir un camí diferent que en Sergi:
- El quart dia, J, J, J, K i K (o J, J, J, J i K).
- El cinquè dia, L, L, L, M i M (o L, L, L, L i M).
Una altra cosa és que recordar si un còctel ja te l'havies pres uns dies abans em sembla factible, però assegurar si va ser ahir, abans d'ahir o l'altre ho trobo més inversemblant, tret que siguis un professional. Però hi ha un sistema senzill per superar la dificultat: endur-se cada dia cinc potets hermètics i amb etiqueta: hi transvasaríem una part de cada còctel i hi anotaríem la referència.
Joan Colom

xavier pujol ha dit...

A la tercera nit seguida, algun savi ja anirà a vela.

McAbeu ha dit...

Aquí teniu la solució de LLIBRE: Necessitaran un mínim de 5 nits. Numerem els còctels del 01 al 13 i els cinc enigmistes els han de demanar així: Primera nit = 01, 02, 02, 03, 03; Segona nit = 04, 05, 05, 06, 06; Tercera nit = 02, 05, 07, 08, 08; Quarta nit = 09, 10, 10, 11, 11; Cinquena nit = 10, 12, 13, 13, 13. Arribats a aquest punt ja han demanat tots els 13 còctels de la carta i poden reconeixer-los: El 01 serà l'únic que el primer dia no estava repetit, el 02 és l'únic que els van servir la primera i la tercera nit, el 03 és el que falta dels de la primera nit, el 04 serà l'únic que el segon dia no estava repetit, el 05 és l'únic que els van servir la segona i la tercera nit, el 06 és el que falta dels de la segona nit, el 07 és el còctel no duplicat de la tercera nit que no és ni el 02 ni el 05, el 08 és la beguda duplicada de la tercera nit, el 09 és l'unic còctel no duplicat de la quarta nit, 10 és la beguda servida tant la quarta com la cinquena nit, 11 és el còctel duplicat de la quarta nit diferent de 10, 12 és és el còctel no duplicat de la cinquena nit diferent de 10 i 13 és la beguda triplicada de la cinquena nit.

Com heu vist, una altra manera d'arribar a la mateixa conclusió a la que també arriben primer SERGI i després JOAN utilitzant combinacions diferents. Felicitats!! :-))

Sergi ha dit...

Ostres! Estava convençut que es podria fer en 4. I més després de la resposta d'en Joan, que "malgasta" còctels la 4a i la 5a nit. Pensava que amb algun ajust més, hi cabrien en 4.

Publica un comentari a l'entrada