GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 14 d’octubre del 2015

740.- Una pregunta teològica

740.- Un estudiant de teologia es acusat de no aprofitar els estudis i el seu professor l'amenaça d'expulsar-lo. El noi li diu: "Si li faig una pregunta sobre Déu que vostè no sàpiga contestar i jo si, n'hi hauria prou per demostrar-li que si m'aplico en els estudis?". El professor accepta, convençut que ho sap tot sobre Déu i el noi el sorprèn amb aquesta pregunta: "Què és el que vostè i jo podem veure però que Déu no veurà mai?". El professor replica que no hi ha res que Déu no pugui veure però quan el noi li va donar la resposta, va haver de reconèixer que tenia raó i li va perdonar el càstig. Quina va ser aquesta resposta?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! i Consol "

36 comentaris:

Sergi ha dit...

Vaja, ensopego amb l'enigma un moment que tinc, i va de teologia la cosa... no anem bé...

Carme Rosanas ha dit...

El nostre pare?

xavier pujol ha dit...

La pròpia mort.

Anònim ha dit...

Déu no veurà mai com s’equivoca?

PD: Qui diu Déu pot dir el MEV, no?

Anònim ha dit...

El propi melic?

Allau ha dit...

La seva declaració de la renda?

Assumpta ha dit...

Ostres... aquest el sabia... mmmmmmmm... deixeu-me pensar... És que em venen algunes solucions, però... crec... mmmmm...

Consol ha dit...

Déu no es pot veure a si mateix.
Primer he pensat que la Carme podria estar encertada però aleshores he recordat a la Trinitat i... com que són tres i un de sol, diuen.

Sergi ha dit...

L'infern?

August G. i Orri ha dit...

M'afegeixo al Xavier: la pròpia mort.

Assumpta ha dit...

El nostre creador?

McAbeu ha dit...

Alguns de vosaltres us apropeu bastant a la solució que dóna el LLIBRE però com que encara ningú l'ha dit exactament passo a contestar-vos els comentaris i, potser, deixar-vos-hi alguna pista.

XEXU: No creguis que el LLIBRE n'entén gaire de teologia tampoc, jo diria que n'hi ha prou amb una mica de teologia recreativa... ;-)

CARME: La resposta va per aquí, no vas gens desencaminada però no és ben bé el que diu el LLIBRE.

XAVIER: Bona també, però no cal posar-nos tan tràgics.

PONS: El concepte de partida és assumir l'existència d'un únic Déu, un ésser superior que tot ho sap i que tot ho veu. Si el MEV entra en aquesta definició, cap problema. Pel que fa a les teves respostes, m'han agradat totes dues (la del melic, a més m'ha fet gràcia ;-D) però no són la del LLIBRE.

ALLAU: Ocurrent i, sens dubte, certa la teva solució, però no va per aquí la cosa. :-))

CONSOL: Doncs també està ben vist i, com la CARME, vas força ben encaminada... però tampoc és això.

SERGI: Tampoc va per aquí.

AUGUST: Doncs et dic el mateix que li he dit a ell.

ASSUMPTA: Et dic el mateix que a la CARME i a la CONSOL, no és exactament això però per aquí va la cosa.

jo rai! ha dit...

Doncs vistos els comentaris, potser no pot veure al seu pare. No en deu tenir, oi?

Assumpta ha dit...

És que sé que la sabia, però no me'n puc recordar... per això vaig mirar de "pensar" una mica... però sóc conscient que no donem al centre de la diana... Ai, aquesta memòria!! :-)

Sergi ha dit...

La seva mare/ dona/ melic?

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Vas pel mateix camí que CARME, CONSOL i ASSUMPTA. Un camí que ja he dit que és el correcte però que encara no us ha portat a la resposta exacta.

ASSUMPTA: Un consell?. No intentis recordar la solució que ja sabies, és la millor manera de bloquejar-se. Segur que la resposta sortirà més fàcilment intentant deduir-la de bell nou. Et recordo (us recordo) el que ja li he dit a en PONS: Per trobar la solució, hem d'assumir l'existència d'un únic Déu, un ésser superior que tot ho sap i que tot ho veu.

SERGI: Totes les respostes que dones són correctes (segurament) però cap és la del LLIBRE.

Anònim ha dit...

Déu no veurà mai a Déu? (perquè no té mirall)

xavier pujol ha dit...

Si no és el "nostre" pare, potser és el seu pare.

Assumpta ha dit...

És el que intento... però res... :-))

Assumpta ha dit...

El seu germà???

Assumpta ha dit...

No sé, m'ha agafat com un flaix... Tot i que la resposta seria molt discutible (jo mateixa me la discuteixo ara mateix si vull... agafant-m'ho per la banda de la Trinitat... Jesús és Déu i a tots ens diu germans)

Ara bé... pensant en el Déu unic, Déu Pare, Creador... doncs no té germans :-DD

McAbeu ha dit...

PONS: Un Déu totpoderós que no pot fer aparèixer un simple mirall, no es mereix que l'anomenin totpoderós. Bromes apart, la teva resposta no és dolenta però no acaba de ser la bona. Pensa que el que estem buscant és quelcom que poden veure els humans però que no pot veure Déu, jo no sé si Déu es pot veure a si mateix però tu creus que un humà pot veure (sense entrar en creences, en el sentit literal del terme) a Déu?.

XAVIER: És la mateixa solució que ha donat JO RAI!, et dic el mateix que a ell. La resposta és bona, però no és la que busca el LLIBRE.

ASSUMPTA: Pensa que això només és un enigma lateral, així que de respostes discutibles des del punt de vista religiós segur que n'hi ha més d'una. Malgrat el títol de l'enigma, més que per la teologia ens hem de decantar per la lògica i a veure on ens porta això del "Déu únic".
La teva resposta, "un germà" com les altres que s'han donat nombrant altres familiars és ben correcta en aquest sentit d'aplicar la lògica però segueix sense ser exactament la del LLIBRE.

A TOTS: Com altres vegades, estic en aquella situació de no saber quina pista donar-vos per ajudar-vos però sense donar-vos mastegada la solució. Doneu-li més voltes al tema del Déu únic... la cosa va per aquí. Sort!

jo rai! ha dit...

Doncs... no podrà veure un altre Déu?

(semblo el típic pop aquell del garatge!)

Consol ha dit...

Si Déu és únic, qui crea a Déu? Si Ell és el principi no té passat, ni avantpassats, ni temps anterior.

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Sí, si ja és això però per acabar-ho d'arrodonir només tinc una objecció a fer, la mateixa que li he fet a PONS: estem buscant quelcom que si poden veure l'alumne i el professor i "un altre Déu" no crec que sigui una opció possible.

CONSOL: Fas una pregunta que s'escapa de les capacitats del LLIBRE i de les meves. Com he dit en algun comentari anterior, no ens embranquem amb la teologia quedem-nos més a nivell de terra.

Assumpta ha dit...

Veure DÉU.

jo rai! ha dit...

Gent, només de m'acut "veure un ésser superior" vist que Déu sembla que es podria mirar al mirall per veure's ell mateix.
Arribats a aquest punt, llanço la tovallola amb allò de l'orgull d'haver participat etc etc...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Aquesta resposta ja l'havien donat altres companys. Com li dic a la CONSOL just al comentari anterior al teu, per solucionar l'enigma no hem de pujar al cel, hem de quedar-nos a nivell de terra. ;-)

JO RAI!: Doncs mira, aquesta que fas ara és per fi la formulació correcta que el LLIBRE buscava. Ho explico una mica, m'ha semblat que molts de vosaltres heu començat a donar voltes al que NO pot veure Déu obviant que l'enunciat donava una altra premissa, que la solució havia de ser una cosa que SI podien veure els homes (veure físicament, sense entrar en el tema de les creences de cadascú) . Per això no podia donar per bona la resposta "Déu" o "un altre Déu" però en canvi si que és ben correcta la que dones ara "un superior", perquè Déu no té ningú per sobre d'ell en canvi els homes sí (i de vegades una bona colla).
Així que felicitats per l'encert i gràcies per permetre'm aclarir el tipus de resposta que buscàvem, però no llencis encara la tovallola perquè aquesta només és la meitat de la solució... a veure si sou capaços de trobar-ne l'altra meitat. Sort! ;-)

Assumpta ha dit...

Tan bé que està això del "superior" i ara resulta que només és mitja resposta!!...

Mmmmm... Una superiora? :-DD

jo rai! ha dit...

Un superior seu.
I ara sí que plego!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA i JO RAI!: Deixeu-me que us renyi una mica, dir l'altra meitat d'una resposta no pot ser repetir la mateixa solució que ja s'ha dit abans. Ha quedat clar que "un superior" (i per tant, una superiora, un superior seu, un que està per sobre d'ell, un jefe, etc, etc) és la resposta correcta però només és la meitat d'aquesta, n'hi ha una altra (del mateix estil) que també soluciona l'enigma.

Una pista: Us vaig dir que la solució que buscava el LLIBRE sortia a partir del concepte del "Déu únic". Doncs ara us dic que cadascuna d'aquestes dues paraules és la base d'una de les parts de la resposta. Podem dir que "un superior" surt de desenvolupar el concepte "Déu" (Si Déu està per sobre de tot, no hi pot haver ningú superior a ell). Falta trobar la resposta que surt de desenvolupar el concepte "únic". A veure si surt!

Assumpta ha dit...

Mare meva, això és Teologia avançada! :-)))

Consol ha dit...

No pot veure un col·lega, un altre de la mateixa categoria a la d'ell.

RGM ha dit...

D'acord que no pot veure cap superior, però em sembla molt més trist que no pugui veure cap semblant. Ja es deu sentir ben sol, ja...

RGM ha dit...

O sigui, que crec que té raó la Consol. Només que, més que qüestió de categoria, crec que és qüestió de companyia. Clar que si n'hi ha que per a això accepten fins i tot un pop...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Potser no tant, dona. Més que la teologia avançada el que calia per trobar la solució era consultar el diccionari. ;-D

CONSOL: Exacte, aquesta és la segona part de la resposta que buscàvem: "un igual" (si estem parlant d'un ésser únic, no hi pot haver ningú igual a ell). Felicitats!! :-))

ROSA: Aquesta reflexió teva si que és de teologia avançada, no hi entrarem que ens embrancaríem. :-)

Publica un comentari a l'entrada