GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 16 de setembre del 2015

732.- Uns turistes americans a París

Un autocar de turistes americans va a Paris per visitar la Torre Eiffel. Tot el passatge compra l'entrada, una quarta part puja per l'escala i la resta utilitza l'ascensor per arribar al primer pis. Quan hi arriben tots el visiten i dues terceres parts dels que han fet servir l'escala i un terç dels que han pujat en ascensor es queden al restaurant que hi ha per menjar alguna cosa. La resta continua pujant i, al passar pel segon pis, un dels 7 americans que anaven en ascensor hi baixa perquè es marejava. Si al tercer pis només hi arriben 20 turistes, quants turistes americans hi havia a l'autocar?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Tots "

25 comentaris:

Anònim ha dit...

De moment només puc dir sense equivocar-me més de 18

Roselles ha dit...

No em surten els números! M'explotarà el cap!

Anònim ha dit...

"un dels 7 americans que encara quedaven a l'ascensor" vols dir que són 7 i prou? no em quadra això, no seran més aviat 17 potser? 7 trobo que són massa pocs contant que han d'arribar en total 18 a dalt.

Consol ha dit...

Em surten 32 americans malgrat que a l'hora de fer les operacions hi ha algun problema amb decimals. Potser és l'americà que es mareja que fa ballar els números.
Dels 32 americans, 8 pugen a peu i 24 per l'ascensor. Van al 3è pis 18 americans: 15 amb ascensor (eren 16 però n'ha baixat 1) i 3 per escales. Es queden al restaurant 14: 5 pugen per escales, 8 amb l'ascensor i 1 que es mareja.

Anònim ha dit...

D'on treus Consol els 16 americans si diu que només n'hi ha 7 al ascensor?

Assumpta ha dit...

No quadren els números... a no ser que puguem retallar americans...

Només cal veure que si quan un es mareja, a l'ascensor n'hi quedaven 7, vol dir que aquests 7 haurien de ser DUES TERCERES PARTS dels que han pujat en ascensor (ja que un terç ha baixat al restaurant). El meu caparró no entén que dues terceres parts del que sigui, doni 7.

Assumpta ha dit...

Però va, passaré dels trossos d’americans i de totes les contradiccions amb les que vaig ensopegant... Si n’arriben 18, en ascensor només ho han fet 6, la qual cosa vol dir que la resta ho ha fet a peu (18-6 = 12)
Aquests 12 serien una tercera part dels que han anat a peu (ja que dues terceres parts han anat al restaurant) o sigui que si fem 12 x 3 sabrem el total dels que han pujat per l’escala: 36.
Del total inicial només una quarta part anava per l’escala, o sigui que aquests 36 serien aquesta quarta part... Fem 36 x 4 i ens dóna que hi havia 144 americans... :-DDDD

jo rai! ha dit...

Jo diria 48 més que res perquè són els que solen caber en un autobús, però també me'n balla un que me'n faria arribar 19 a dalt enlloc de 18. Ves que no sigui el xofer!

xavier pujol ha dit...

L'únic que puc dir és que alguns americans, els que van pujar per les escales, van quedar ben cansats.

McAbeu ha dit...

Teniu raó que, de la manera com estava plantejat l'enunciat, aquest no s'entenia bé i en conseqüència els números no quadraven. L'he refet a veure si així la cosa queda més clara. El LLIBRE us presenta les seves excuses. :-)

Anònim ha dit...

Em continua sense quedar clar
Si al ascensor només hi ha 7 persones, i clarament hi ha més percentatge de gent que puja per l'ascensor que no pas que puja per les escales, com és que a dalt arriben 20?!

Roselles ha dit...

Estic igual que en Pons, segueixen sense sortir-me els números. Si per les escales va menys gent en proporció al total, no em surt que a l'ascensor acabin a la tercera planta només 6 persones. Tinc curiositat per saber la solució!

McAbeu ha dit...

PONS i ROSELLES: El "truc" d'aquest enigma és no sobreentendre les coses que sembla que ens diu l'enunciat quan no ho està fent. Tal com estava redactat primer, no ho semblava sinó que ho deia i per tant no es podia solucionar, però això ja no és així. No vull ser més clar per ara, abans doneu-li una volta més que segur que us sortirà i sinó ja seré més explícit. Gràcies per no deixar-ho córrer!

Carme Rosanas ha dit...

Eren 36 en total

Carme Rosanas ha dit...

9 van pujar per les escales i 6 d'aquests es van quedar al restaurant
27 van pujar per l'ascensor i 9 d'aquests es van quedar al restaurant

Els altres 3 que pujaven a peu van arribar al tercer pis
I dels 18 que quedaven a l'ascensor en baixa 1 al segon pis i queden 6 americans i 11 americanes
Total arriben a dalt de tot 17+ 3 = 20

Anònim ha dit...

Segueixo sense entendre-ho, es igual passo de la dada dels 7 americans.
0.25 escala x 0.33 segueixen pujant = 1/12 del total (digues-li x)
0.75 ascensor x 0.66 segueixen pujant = 1/2 del total

1/2X + 1/12X - 1 (el que es mareja) = 20, tenim que X = 36

Consol ha dit...

Ara que heu canviat dades també em surt 36 i ja no tinc problemes amb els decimals.
El número 7, que confon tant a Pons, no l'interpreto com el total d'americans que pugen per l'ascensor (potser no hi pugen tots junts) La Carme fa una curiosa interpretació per sexes: els 7 són els homes americans, la resta són dones.

McAbeu ha dit...

Ja s'ha vist que el quid de l'enigma eren aquests 7 americans que ens diuen que pugen del primer pis al tercer en ascensor i que és una dada que fa que no surtin els comptes com ben explícitament ens diu ROSELLES . La CARME ho soluciona diferenciant els turistes per sexes i així fent quadrar els càlculs i en PONS i la CONSOL directament l'obvien per arribar així a la solució correcta perquè com bé diu l'ASSUMPTA: 7 no és les dues terceres parts de cap nombre enter.

Però, és obligatori què per pujar del primer al tercer pis s'hagin de mantenir les mateixes proporcions entre "escaladors" i "ascensoristes" que l'enunciat ens explica que s'han donat per pujar fins al primer pis?. Doncs no, no és obligatori. L'enunciat només ens diu que "la resta continua pujant" no que ho continua fent de la mateixa manera (això no quedava tan clar en la primera versió de l'enunciat i per això el canvi).

Una vegada hem vist això, els càlculs ja ens surten:
Al tercer pis arriben 20 persones (6 amb ascensor i 14 per les escales), si a aquests els sumen l'americà que es mareja i baixa al segon pis tenim que els que no s'han quedat al restaurant del primer pis són 21 turistes.
Per altra banda, si diem T al total de turistes sabem que els que es queden són [(2/3)·(1/4)·T] + [(1/3)·(3/4)·T] = (5/12)T i en conseqüència els que continuen pujant seran (7/12)T.
Per tant, sí (7/12)T = 21 resulta que T = 36 turistes americans.


Solució a la que arribeu molts de vosaltres. Aquesta vegada però, no hi haurà rètol vermell personalitzat. Després de l'embolic amb l'enunciat em sembla més just donar-vos l'enhorabona per igual a tots els que heu intentat resoldre'l. Felicitats!!.

Anònim ha dit...

Vist l'embolic amb el 7 hauria hagut de posar l'etiqueta de lateral.
Tots? Es la primera vegada que guanya el "senyor tots", no?

McAbeu ha dit...

PONS: Tens raó en això de l'etiqueta "lateral", vist el que s'ha vist se l'hauria merescut.
No, no és la primera vegada que el Sr. "Tots" guanya el rètol vermell, però és una cosa ben poc habitual, certament.

Roselles ha dit...

McAbeu, un dia canviaré la meva foto de perfil habitual per una foto on surten totes les fulles que faig servir en cada enigma matemàtic dels teus. Fliparàs! hahaha M'alegro que per un cop hagi guanyat/compartit rètol per l'esforç!

McAbeu ha dit...

ROSELLES: M'ho crec, m'ho crec... i més en aquest cas que al principi era impossible que sortissin els càlculs. No saps com me n'alegro que no t'explotés el cap, finalment. :-DD

Assumpta ha dit...

M'agraden aquests enigmes, aquests càlculs, aquestes proves, fins i tot els errors, les interpretacions i que, finalment, després d'haver-me equivocat de més de CENT turistes, trobar-me amb l'agradable sorpresa de que també tinc un trosset de rètol! :-DDD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Un error de més de 100 americans és un error de pes (estic parlant literalment que ja se sap que allà mengen molt "fast-food" i això deixa la seva empremta ;-D) però com que, en aquest cas, el LLIBRE també havia comés un error que impedia una correcta interpretació de l'enigma en un primer moment és de justícia felicitar a tots els que us hi vau trencar el cap buscant la solució. :-))

Anònim ha dit...

Com que sóc un nouvingut al blog, m'ha donat per mirar enigmes lògics i matemàtics endarrerits. Realment aquest enunciat tenia un punt de mala bava, perquè hi ha dades irrellevants (els 7 turistes que arriven al segon pis en ascensor) i en canvi no n'hi havia prou a dir que els qui no es queden en el restaurant del primer pis continuen pujant (fins a on?): convenia precisar que, tret del turista marejat que baixa de l'ascensor en el segon pis, els altres 20 segueixen fins al tercer. Però, ¿com?
Si consulteu l'article "Torre Eiffel" de la Viquipèdia, veureu que en el segon pis hi ha un altre restaurant (qui ja ho sabés corria el perill de despistar-se encara més, tot pensant que alguns més s'hi podien haver quedat) i que "L'accés [al tercer pis] es fa obligatòriament per un ascensor (l'escala està prohibida al públic a partir del segon pis)". Tot i que aquesta segona circumstància també és irrellevant, que quedi clar que els 20 turistes hi van pujar en ascensor: 6 que ja hi eren i 14 que s'hi van incorporar en el segon pis, després de deixar sortir al marejat (res de pujar per l'escala fins al tercer pis).
Com que desconeixia que com autor del comentari hi sortiria "sudokuhexagonalsimetric", que en realitat és el nom del meu blog a WORDPRESS (me n'he assabentat en veure el meu comentari a l'enigma 733, que és el primer que he fet aquí), d'ara endavant acabaré els comentaris amb el meu nom de guerra.
Joan Colom

Publica un comentari a l'entrada