GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 29 de juliol del 2015

730.- Saludant la família

730.- Quan es reuneix una família de 9 membres, cadascun d'ells es saluda amb els altres fent un petó a cinc dels familiars i donant la mà als altres tres. No trobeu que hi ha quelcom d'absurd en això?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu, Pons007, Sergi "

15 comentaris:

xavier pujol ha dit...

La resposta a la pregunta concreta és que sí que hi ha quelcom d'absurd.
Suposo que sense que es pregunti s'ha d'explicar el perquè?
A tant no arribo...

Sergi ha dit...

El problema deu estar en la biteralitat. Cadascú ha de fer 8 salutacions, però a algú que li fas un petó no et dona la mà, per tant, estan lligats per parelles, no hi ha totes les combinacions, no sé si m'eplico. No és que cadascú tingui un torn i faci les 8 salutacions, i després passi un altre a fer-les, es fan bilateralment, i per tant dos que ja s'han fet un petó és una combinació que s'invalida, no poden després donar-se la mà per complir totes les combinacions que farien possible l'enunciat.

No sé si s'entén, però no ho sabria explicar millor...

Anònim ha dit...

Com li agrada complicar-se la vida al Xexu... Simplement, els petons i les encaixades de mans es fan dos a dos, per tan si vols que els números quadrin el nombre d'encaixades i petons que es fa cadascú ha de ser parell.

Lluna ha dit...

Deu ser una familia on els homes no es petonegen potser... :P

Bon dia a tots!!
Bon dia Mc!!

Assumpta ha dit...

Confesso que, ni entenc la pregunta ni entenc la solució d'en XEXU, ni l'aclariment d'en PONS... ara bé, no sé si tinc dret a parlar de coses embolicades després de la que he muntat jo avui al meu blog :-DD

Sergi ha dit...

Després de desxifrar el que han dit en Pons i en XeXu m'he fet un diagrama i uns càlculs.

Els càlculs diuen que hi ha 72/2=36 salutacions en total. De les quals 5/8 haurien de ser petons i 3/8 encaixades. Això és un problema perquè sortirien 45/2 petons i 27/2 encaixades. El problema es resoldria si es saludessin dos cops.

El diagrama diu que 8 dels 9 familiars poden fer 5 petons i 3 encaixades. El novè faria 6 petons i 2 encaixades o 4 petons i 4 encaixades.

De fet, si es fan 2 rondes de salutacions el vuitè i el novè podrien fer un cop encaixada i un altre petons i llavors quadraria tot bastant.

McAbeu ha dit...

És cert que la pregunta es prou ambigua per poder-la agafar per la banda que ho fa en XAVIER o la LLUNA, o directament per no entendre-la com diu l'ASSUMPTA, però en aquest cas la solució anava per descobrir l'absurditat matemàtica que planteja l'enunciat.

I, en aquest sentit, en XEXU parteix de la idea més o menys correcta encara que no l'acaba de desenvolupar en el camí que buscava el LLIBRE. En PONS s'hi apropa més i de fet l'encerta però comet un error, és cert que no pots donar la mà sense que te la donin però en el cas dels petons això no és així. Els càlculs d'en SERGI també parteixen d'aquesta premissa i per tant, sense ser incorrectes, es compliquen més del que caldria.

El LLIBRE ho soluciona així: Els petons es poden fer sense que te'ls facin però quan dones la mà també te l'estan donant a tu. Per tant, segons l'enunciat el nombre total d'encaixades de mans seria (9 x 3) / 2 = 13'5. Però aquest número hauria de ser evidentment un enter, i aquí trobem l'absurditat de l'enunciat en que és impossible.

Dit tot això, i tenint en compte que aquest és l'últim enigma com a tal que publicaré en algunes setmanes (en el següent post entendreu perquè ;-D) el LLIBRE ha decidit fer compartir el rètol vermell entre els tres que donen alguna resposta, perquè de fet els seus comentaris es van complementant. Felicitats!! :-))

Sergi ha dit...

Quina generositat en repartir-nos el rètol, la veritat és que no sé si el mereixo...

Elfreelang ha dit...

ai las sort que arribo quan la solució ja l'has dat peqruè no trobava el què

Assumpta ha dit...

"el LLIBRE ha decidit fer compartir el rètol vermell entre els tres que donen alguna resposta!!!

Eiiii jo també vaig donar "alguna" resposta :-P

McAbeu ha dit...

XEXU: Home, una mica la idea bona inicial si que la dones, no?... ;-)

ELFREELANG: És que en aquest, costava trobar-li el què. :-)

ASSUMPTA: El LLIBRE es referia als que donen alguna resposta... semblant a la solució correcta. :-D

Anònim ha dit...

Els petons es poden fer sense que te'ls facin¿?¿? De poder-se fer es pot fer, si es clar, no es obligatori, però coi, ja que aprofites el viatge d'acostar-te a la cara de l'altra que menys que si l'altra et fa els petons a tu també, no?

Sigui com sigui estic content perquè és el meu primer rètol triplement compartit :D

McAbeu ha dit...

PONS: Tot depèn de l'efusiu que siguis...:-))
Com de content estàs pel rètol triple, tant com per fer-me un petò, per exemple?... ;-DDD

Anònim ha dit...

ui no, aquesta barba em tira endarrere xD

McAbeu ha dit...

PONS: Tu t'ho perds.. :-DDD

Publica un comentari a l'entrada