GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 30 de maig del 2014

Enigma Visual 068


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?.
;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 29 de maig del 2014

Endevinalla 567

E567.- Som família molt nombrosa / de vint-i-quatre parents. / Cada un seixanta fills / i aquests fills seixanta més.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dimecres, 28 de maig del 2014

617.- Correcció lingüística

617.- En una escena d'una obra teatral ambientada en un ball de gala a Buckingham Palace, l'autor fa dir al protagonista quan es troba al davant de la reina: “Vostè porta una bonica ploma de daina al barret”. El director de l'obra troba que quedaria més bé, pel to de la peça i pel respecte que es mereix la monarquia, si hi digués: “Vós porteu una bonica ploma de daina al barret”. L'autor es nega a canviar res del text i l'ego del director l'impedeix rectificar, per tant ens demanen ajuda: Quina de les dues frases és més correcta en català?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Allau "

dimarts, 27 de maig del 2014

Endevinalla 566

E566.- Sis cames, quatre orelles, / dos boques i quatre ulls, / una cua que brandeja... / una cua per dos culs.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas "

dilluns, 26 de maig del 2014

616.- Un problema ferroviari

616.- Un tren surt de Barcelona amb direcció a Saragossa al mateix temps que un altre surt de València en direcció a Madrid. El primer és un AVE amb una velocitat mitjana de 300 km/h però que avui ha tingut una avaria que l'ha fet estar 25 minuts aturat a la meitat del trajecte que en total és de 315 km. El segon, per fer 315 km tarda normalment 2'5 vegades més però avui ha millorat el seu registre en un 12%. Amb aquestes dades, podeu calcular on es creuaran?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

divendres, 23 de maig del 2014

Peces Literàries 007


QUÈ HI DIU AQUÍ?


Us havia preparat una interessant (o no) citació literària i quan la portava cap aquí, m'ha caigut de les mans i s'ha fet miques.

Podeu ajudar-me a recompondre-la, ordenant totes les peces?.

Perquè ho tingueu més fàcil us diré que comença primer amb la citació pròpiament dita, continua amb el nom de l'autor entre parèntesis ( ) i s'acaba amb el títol del llibre on va sortir, entre claudàtors [ ].

Gràcies per endavant!


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa Lluna i Carme Rosanas "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 22 de maig del 2014

Endevinalla 565

E565.- Primer camina amb quatre cames, / després en fa servir dues / i acaba fent-ho sobre tres.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 21 de maig del 2014

615.- Abusant de la beguda

615.- Una dona es queixa de que el seu home no aguanta l'alcohol: Només que es begui dues copes d'anís, ja va borratxo!. Doncs el meu, replica una altra, està tot el dia bevent com un peix i sempre està serè. La seva amiga ho troba ben normal i vosaltres?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluna "

dimarts, 20 de maig del 2014

Endevinalla 564

E564.- Sóc fred, fosc i plujós, / els pobres fugen de mi / com si els empaités un gos / i els rics s'amaguen a casa / tot cercant-hi un bon redós.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dilluns, 19 de maig del 2014

614.- Instruments musicals de corda

614.- La clàssica guitarra clàssica té sis cordes. Els violins i les violes en tenen quatre. A les cobles s'utilitzen generalment contrabaixos amb tres cordes. Però sabeu quin instrument musical ben conegut només té una única corda?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sa Lluna "

dissabte, 17 de maig del 2014

Relats Conjunts (maig - 2014)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per una fotografia d'una Màquina d'escriure Underwood de 1874.




D'AVIS A NÉTS

Sé el que em dirà el meu nét: “I què vols que en faci d'aquesta andròmina inútil, avi?”
Ho sé, perquè justament això és el que jo li vaig dir al meu avi, i també és el mateix que ell li va dir al seu, quan vam rebre aquesta vella màquina d'escriure que ja porta 200 anys a la nostra família passant de generació en generació.

I també sé el que li contestaré jo, perquè serà el mateix que em va dir el meu avi i a ell també li havia dit el seu: “No se sap mai quina utilitat pot tenir però, si més no, la podràs fer servir per fer 'underwood amb olivettis'”.

Avui en dia, no hi ha ningú (fora dels membres de la nostra família i no tots), que entengui el significat d'aquest joc de paraules. Un dels nostres avantpassats el va llegir en un antic llibre (el meu avi em va dir quin era però ja no me'n recordo) i l'hem anat repetint i conservant, igual que hem conservat aquesta vella relíquia inservible dins de la nostra família malgrat tots els anys que han passat.

I ara ha arribat el meu torn. Em toca a mi explicar al meu nét que Underwood i Olivetti eren dues marques de màquines d'escriure i que les màquines d'escriure són uns aparells que fa decennis que ningú fa servir però que es veu que eren els precursors dels teclats d'entrada de dades, que al seu torn van ser els precursors de les pantalles tàctils, que és el que es feia servir abans de les interfícies neuronals actuals. I també li diré que les dades que escrivien aquestes màquines quedaven emmagatzemades en un suport que s'anomenava “paper”, que sembla que era una cosa molt fràgil però que no necessitava ni energia per funcionar ni cap aparell extern per consultar-lo (ja estaria bé que tornessin a inventar una cosa així, sigui dit de passada).

I una vegada el meu nét hagi entès això, li explicaré, igual que va fer el meu avi amb mi, la gràcia del joc de paraules que no és altra que adonar-se que si pronuncies seguits els noms d'aquestes dues marques de màquines d'escriure sona gairebé igual que si diguessis “un vermut amb olives”. I aleshores li diré que això de “fer el vermut” era un acte social que reunia algunes persones cada cert temps (generalment cada diumenge) en un lloc determinat (un establiment públic) per beure una beguda alcohòlica (el vermut) i parlar entre ells.
Això últim li explicaré tal com m'ho va explicar a mi el meu l'avi però he de confessar que hi ha algun detall que no acabo de veure gens clar. No dubto que abans la gent es reunís per parlar (la comunicació era així de primitiva anys enrere) i també podria ser que la gent necessités consumir begudes estimulants (les càpsules d'endorfines sintètiques personalitzades tampoc fa tants anys que estan a l'abast de tothom). Ara bé, el que no em quadra de cap manera és que això ho anessin a fer a uns edificis en forma de torre situats a la vora de les costes més escarpades i que tenien al capdamunt una llanterna que feia llum per guiar als vaixells (quan els vaixells necessitaven ser guiats perquè encara no existia el control remot mundial, és clar). Però quan li vaig preguntar al meu avi, em va assegurar que era així mateix. Encara em sembla que el sento: “Què sabràs tu!. A mi m'ho va dir el meu avi i jo t'ho dic a tu. I si jo et dic que la gent anava a fer el vermut als fars, és que el vermut es feia cada diumenge als fars i punt!!!”.


* * * * * * * * * *

NOTA: Quan vaig veure al blog dels Relats Conjunts la fotografia de la màquina d'escriure Underwood, el primer que em va venir al cap va ser aquest joc de paraules que m'ha servit per fer el relat i que jo havia llegit abans en algun lloc. El problema és que (com li passa al protagonista del text) no recordo d'on ho vaig treure. Juraria que ho vaig llegir en un llibre de l'Avel·lí Artís-Gener però també podria ser en un de Josep Maria Espinàs o potser de Pere Calders... No n'estic segur però m'agradaria estar-ne i per això us demano la vostra ajuda: Algú de vosaltres sap on vaig poder llegir això de "Underwood amb olivettis"?. Moltes gràcies!.

EDITAT EL 21/06/2014:
Trobareu la resolució d'aquest "enigma" al Relat Conjunt del mes de juny.



divendres, 16 de maig del 2014

Anagrama Lletraferit 043


QUIN LLIBRE ÉS?

No negaré que els llibres digitals tenen alguns avantatges respecte als de paper però també presenten inconvenients. Estic segur que en un llibre tradicional no m'hauria passat mai el que m'ha passat en aquest e-book on, encara no sé quin botó he premut, però les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'han barrejat completament.
Podeu ajudar-me a desxifrar aquests anagrames per tornar a trobar els títols i els autors originals?

Com a pista us diré que el llibre en paper que estem buscant és força recent (menys de 10 anys) i, en conseqüència, és força provable que no formi part del catàleg de llibres d'ocasió de la BOTIGA ONLINE EL MAGATZEM (http://elmagatzem.netne.net/). De totes maneres, no estaria de més que hi anéssiu a fer una ullada. Segurament aquest llibre no hi serà, però potser podreu trobar algun producte que us resulti interessant. No se sap mai!

BOTIGA ONLINE
(http://elmagatzem.netne.net/)
LLIBRES D'OCASIÓ,
ARTICLES DE PAPERERIA,
ACCESSORIS DE TELEFONIA,
PRODUCTES DE GEOCATXING
I MOLTES ALTRES COSES.
Llibres d'ocasió a partir d'1 €!!

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 15 de maig del 2014

Endevinalla 563

E563.- Sóc de fusta i els meus nervis / es posen a grinyolar, / quan se'm posen a la falda / i em comencen a gratar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 14 de maig del 2014

613.- Les taronges del marquès

613.- Un pare tenia un fill malalt i el metge li va dir que necessitava urgentment una taronja per poder donar-li al noi les vitamines d'un suc de taronja recent espremut. L'únic tarongerar de la zona era el d'un marquès tan avar que el feia vigilar per tres vigilants amb ordres de disparar a tothom que intentés robar alguna taronja però que a la vegada estaven tan mal pagats que eren fàcilment subornables. Sabent això, l'home es dirigí a l'hort del marquès i a la porta va trobar al primer guardià. Quan li va explicar el seu cas, aquest li va dir que podia agafar totes les taronges que volgués, amb la condició que li donés a ell la meitat de les que agafés més mitja taronja. El pare acceptà i va entrar al tarongerar per buscar el millor arbre, però a mig camí es trobà el segon vigilant amb el que feu el mateix tracte. Continuà endavant i quan començava a collir les millors taronges, va aparèixer el tercer guardià que li va dir el mateix. Podeu calcular quantes taronges va haver de collir per satisfer les exigències dels vigilants, sabent que no en va haver de partir cap per la meitat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dimarts, 13 de maig del 2014

Endevinalla 562

E562.- El meu amo cuidada em té / com les més preuades joies / i perquè canti més bé, / m'estira els nervis primer / per fer-me pessigolles.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dilluns, 12 de maig del 2014

612.- Sumar = Multiplicar

612.- Pots trobar tres nombres enters que donin el mateix resultat quan els sumes que quan els multipliques?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Pons007 "

divendres, 9 de maig del 2014

Refranyer Jeroglífic 055


QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies.
;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Elfreelang "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 8 de maig del 2014

Endevinalla 561

E561.- De llesta no ho pot ser més; / tot ho mira, tot ho ensuma / i es deleix pels galliners, / per si pesca una gallina... / o un pollastret, tant li és.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 7 de maig del 2014

611.- El gos i la llebre

611.- Un gos llebrer persegueix una llebre, aquesta fa 3 salts per cada 2 salts que fa el gos però cada 3 salts del gos equivalen a 7 salts de la llebre. Si al començar la persecució, la llebre estava a una distància del gos equivalent a 60 dels seus salts, després de quants salts la va atrapar el gos?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dimarts, 6 de maig del 2014

Endevinalla 560

E560.- Porto deu habitacions, / en cada una un llogater / i a l'hivern, quan fred sol fer, / tots estan ben calentets.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dilluns, 5 de maig del 2014

610.- Mesurant el llangardaix

610.- El cap d'un llangardaix fa 9 centímetres. La cua és tan llarga com el cap més la meitat del cos i el cos és exactament tan llarg com la cua i el cap junts. Quants centímetres fa el llangardaix?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dissabte, 3 de maig del 2014

Relats Conjunts (abril - 2014) bis


Ja vaig publicar, dissabte passat, la meva col·laboració en els RELATS CONJUNTS del mes d'abril. Però aquesta setmana hi torno amb una continuació del meu relat.
La "culpa" és de l'ASSUMPTA que als comentaris d'aquell post va escriure una possible continuació del meu conte amb ella de protagonista. Em va fer gràcia la idea i me'n va inspirar una altra a mi. Així que aprofitant el seu text (és la part del mig, la que explica la fugida de la dona) m'ha sortit el que llegireu a continuació que podríem dir que està escrit a dues mans. En honor a la co-autora, la protagonista del relat també es diu Assumpta però fent constar, és clar, que aquest relat és ficció, els personatges són inventats i qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència... o no!. ;-)).

"Passeig sota la pluja" (Leonid Afremov)


UN PASSEIG ACCIDENTAT

- Posa't més sota el paraigües, amor, se t'està mullant tota la bossa. I és que és tan grossa i, a més, amb aquesta mania que tens de portar-la sempre tan plena. Quantes vegades t'he dit que no cal que intentis vendre les teves manualitats a tots els llocs on anem?
- No em fa cap vergonya fer-ho!. No sé qui em va dir una vegada que només hem de tenir vergonya de fer coses mal fetes...
- Si no ho dic per això, ho dic perquè ets la presidenta-fundadora de la cadena d'establiments de manualitats més gran del país que, com ens va explicar en Mac al seu últim informe, aquest trimestre passat ha facturat per valor de gairebé 10 milions d'euros. I ja saps que, entre la web i les botigues, donem feina a més de 200 persones. Dues de les quals són les noies que avui estaven venent els nostres productes a la parada de la fira de la festa major d'aquest poble. Així que no només no et cal sinó que podríem dir que, venent el que portes a la bossa, t'estaves fent la competència a tu mateixa...
- En Mac és el director financer i entén molt de números, tu ets advocat i fas una feina excel·lent com a cap de l'àrea jurídica de l'empresa però m'has de reconèixer que de fer i vendre manualitats no en teniu ni idea. A la gent li agrada que li expliquis com estan fetes les coses que venem i, a més, a mi m'encanta fer-ho. Quin mal hi ha?
- Calla!!
- Què vol dir que calli?. A mi no em facis call...
- Xit!!!. He vist algú que ens seguia... s'ha amagat darrere aquell arbre... Déu meu!!. Ve cap aquí i porta un ganivet a la mà... Fuig estimada, intentaré aturar-lo...
- Fugir?. Com vols que fugi i et deixi aquí?
- Fes-ho, si us plau... si ens separem tindrem més possibilitats de sortir-nos-en... corre i truca a la policia... t'estimo... ves...


... Em sembla que no ha vist per on me n'anava... ai... he de vigilar no trepitjar cap fulla o faré soroll i em sentirà... tant que m'agrada la tardor i els núvols i el que donaria ara perquè fóssim a l'estiu i estigués tot sec, entre els bassals i les fulles faig tant enrenou que em descobrirà de seguida... on és el telèfon?... no trobo mai res en aquesta bossa... em tremolen les mans...

1...1...2... Emergències... Mossos!!...

I després, a córrer!! I on m'amago si em ve al darrera?

- 112. Emergències. Digui'm?
- Mossos!! Ràpid!!... Un boig!!... ho sé... escorpí, múltiple de quatre... ho he pressentit...
- Com diu? On és? Està bé?

Noooo... dóna la volta... ve cap a mi!!!

- Un boig amb una navalla!! A la rambla de Vila-molla!! Ràpiiiiiiid...

No puc córrer... l'artritis... la tendinitis em té presonera. M'atraparà!!

- Hola maca... Ja t'he atrapat!... Prepara't a morir...


* * * * *

- Tranquil·la, senyora, ja ha passat tot i no pateixi pel seu marit que tampoc està ferit. L'agressor l'ha fet caure a terra i ha perdut els sentits, però ara ja està completament recuperat. De fet, això li ha salvat la vida. Han tingut molt bona idea de separar-se, quan aquell individu ha vist que el seu marit s'havia desmaiat, l'ha deixat estar i ha preferit anar al seu darrere per evitar que ens truqués. El que és estrany en canvi, és que vostè l'hagi pogut desarmar i fer-lo fugir. Perdoni que li digui, però no sembla que estigui massa en forma. Com s'ho ha fet?
- Està perdonat, agent. No pateixi. Miri, ni jo mateixa sé com ho he fet. Només recordo que quan aquell desgraciat m'ha atacat amb el ganivet, he aixecat instintivament la bossa i el punyal s'hi ha quedat clavat. He aprofitat aquell petit moment de desconcert per donar-li un cop a la cara amb la mateixa bossa que li ha fet saltar dues dents. Després el covard ha fugit corrents, jo diria que plorava i tot. Per cert, parlant de les seves dents, segur que si les busquen les trobaran per aquí terra. Poden ser una pista, oi?.
- Sí senyora, ja les tenim. Per si no n'hagués prou amb les empremtes dactilars del ganivet, segur que amb l'ADN que en traurem, podrem detenir ben aviat a aquest delinqüent. Però permeti'm que insisteixi, com pot ser que d'un simple cop amb la bossa de mà hagi desarmat, ferit i fet fugir a un presumpte assassí?. Què hi porta a dins?.
- Bé, el que m'ha salvat la vida perquè és on s'ha quedat clavat el ganivet és l'últim model de llibreta per fer scrapbooking que ha tret la meva empresa, és de mida A4 amb fulls de paper artesanal fet a mà i cobertes de fusta natural reciclada. Pesa una mica però té molta presència i està molt bé de preu, no li faria gràcia comprar-ne una?. I sinó, també hi porto clauers de feltre, punts de llibre o unes polseres molt maques. No en voldria una per una neboda seva?. O per a vostè mateix, agent?. Sí home, sense manies!, que els homes també poden portar polseres de boletes!...

divendres, 2 de maig del 2014

Enigma Visual 067


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?.
;-)



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluna "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 1 de maig del 2014

Endevinalla 559

E559.- Dos n'has de comprar, / deu n'has de posar, / més, de cinc en cinc / els has de ficar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "