GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 29 d’agost del 2012

XAREL-10 Tanca Per Vacances



XAREL-10 tanca per vacances
fins el 12 de setembre

Com ja és tradicional, quan arriben aquestes dates tanco el blog un parell de setmanes i us deixo un Enigma Especial de Vacances.

Enguany es tracta d'un enigma doble. Són dos enigmes independents i l'un es pot solucionar sense solucionar l'altre però estan tan relacionats que si en resoleu un, això us servirà de pista per resoldre l'altre.

Per una banda tenim un FRAGMENT PARCIAL a la imatge que encapçala aquest post i que amaga l'eina que he fet servir per confeccionar la segona part de l'enigma. Aquesta segona part és un CRIPTOGRAMA que amaga un text literari encriptat i que, avisant-vos que he obviat els accents i que n = 4, us poso a continuació:

5³'4²6³6¹3² 2¹6²2¹5³4³8¹4³2³ 3²7ⁿ 4¹5³6³7³4³3²5¹2¹ 3²6² 5³'2¹2³8¹4³8³4³8¹2¹8¹ 6¹6³7³2¹5³ 3¹3² 3¹3²7ⁿ3²6²8¹7³3²5³5³2¹7³. 7¹3²7³ 6¹3²7ⁿ 8¹7³4³8³4³2¹5³7ⁿ 7²8²3² 7ⁿ4³4¹8²4³6², 8¹7³6³2²2¹ 7¹5³2¹3²7³ 3²6² 8¹6³8¹3²7ⁿ 5³3²7ⁿ 8¹2¹7ⁿ7²8²3²7ⁿ 7²8²3² 7³3²7²8²3²7³3²4³9²4³6² 3²5³ 7ⁿ3²8² 8¹2¹5³3²6²8¹. 5³4³ 2¹4¹7³2¹3¹3²6² 3²5³7ⁿ 3²6²4³4¹6¹3²7ⁿ, 5³3²7ⁿ 3²6²3¹3²8³4³6²2¹5³5³3²7ⁿ 4³ 3²5³7ⁿ 5¹3²7³6³4¹5³4³3³4³2³7ⁿ, 4³ 3²6² 7ⁿ6³5³8²2³4³6³6²2¹7³-5³6³7ⁿ 3²9²4²4³2²3²4³9² 8²6² 4¹7³2¹8² 8¹2¹5³ 3¹3² 7¹3²7³7ⁿ7¹4³2³2¹2³4³2¹ 7²8²3² 2¹ 5³2¹ 3³2¹2³8²5³8¹2¹8¹ 3¹3² 2³6³6¹7¹7³3²6²7ⁿ4³6³ 2³6³6¹8²6²2¹ 5³4³ 7ⁿ3²6¹2²5³2¹ 7ⁿ6³2²7³3²6²2¹8¹8²7³2¹5³.
(3²5³7ⁿ 2³7³4³6¹7ⁿ 3¹3²5³ 2³2¹7³7³3²7³ 6¹6³7³4¹8²3² – 3²3¹4¹2¹7³ 2¹5³5³2¹6² 7¹6³3²)


Ara com ara no us dic res més però, com aniré passant per aquí, si de cas fes falta ja us donaria alguna pista. De moment, doncs...
Una abraçada i
fins d'aquí a uns dies


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Yáiza "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ i AQUÍ.

dimarts, 28 d’agost del 2012

Endevinalla 403

E403.- Tinc copa, no pas per beure; / tinc ales, no per volar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " El Porquet "

dilluns, 27 d’agost del 2012

453.- El carret de fotos

453.- La meva dona, la nena i jo vam anar d'excursió a Montserrat i vam aprofitar per acabar un carret de 36 fotografies que encara ens quedava. Una vegada revelades comprovem que han sortit totes, que en 19 fotos s'hi veu la nena i que en 21 s'hi veu la Basílica. Podeu deduir en quantes fotografies, com a mínim, surten la Basílica i la nena?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Sa lluna " i " Yáiza "

dissabte, 25 d’agost del 2012

Enigmes de la vida (24) - LECTURES D'AGOST

A l'estiu, llegiu més o menys
que la resta de l'any?

Fins ara, jo hauria contestat que "força menys" si m'haguessin fet aquesta pregunta. El tòpic que a l'estiu tenim menys feina i per tant més temps lliure per a llegir no s'ha complert mai en el meu cas i, sigui per la feina o sigui per la calor, els mesos d'estiu el meu ritme de lectura sempre ha minvat molt respecte els altres mesos de l'any.

Enguany però, n'ha estat l'excepció. Per una banda, aquest estiu no he tingut una feina "extra" que ja fa una bona colla d'anys m'ocupava gairebé tot el mes d'agost i, per una altra banda, fa un temps que formo part d'un "club de lectura silenciós" (com que no sóc l'únic implicat, no sé si en puc dir molta cosa més ;-D) on s'han fet algunes propostes de lectura que he trobat prou interessants per acceptar. I tot això ha provocat que en aquestes quatre setmanes que portem d'agost hagi llegit ja tres llibres, que és un ritme que si per a la resta de l'any consideraria "normal" és molt superior al que jo acostumava en aquest mes, anys enrere.

En els tres casos han estat, doncs, llibres que he llegit per recomanació (directa o indirecta) de la catosfera i per això em sembla que és de llei que us digui que m'han semblat. Els tres llibres en qüestió són:

EL HÒBBIT (J. R. R. Tolkien - 1937)
Havia llegit la trilogia "El Senyor dels Anells" però encara no aquesta preqüela on s'expliquen les aventures que viuen el hòbbit Bilbo Saquet i un grup de nans mentre van a la recerca d'un tresor guardat per un drac. La història en si és més senzilla i no té la força èpica que trobem a "El Senyor dels Anells" però si que no es pot dubtar que pertany al món de Tolkien. En les seves pàgines trobem personatges i objectes que després seran importants a la trilogia "gran" i a més descobrim com l'anell de poder arriba a les mans de Bilbo. Això passa al capítol V del llibre, un capítol que m'ha agradat molt perquè a més d'explicar aquesta part de la història de l'anell únic també hi té lloc una "guerra d'endevinalles" entre Bilbo i el Gòl·lum que m'ha fet molta gràcia.
En definitiva, un llibre que és com un conte per a nens però que si us agrada el món de "El Senyor dels Anells" no us heu de deixar perdre perquè el gaudireu. Acabo citant-ne una frase, justament del capítol V, que sembla escrita especialment pel meu blog:"...Sabia, naturalment, que el joc de les endevinalles és sagrat i d'increïble antiguitat, i que fins i tot les criatures malvades temien fer trampes quan hi jugaven...". Doncs ja ho sabeu! ;-D

PARAULES D'OPÒTON EL VELL (Avel·lí Artís-Gener - 1968)
Vaig descobrir aquesta novel·la d'en Tísner llegint un dels molts posts que s'han publicat en ocasió del centenari del seu naixement que s'ha commemorat enguany. Havia llegit alguns dels seus llibres però no coneixia aquest i al llegir-ne la sinopsi em va interessar tant que vaig anar a demanar-lo a la biblioteca. Estic molt content d'haver-ho fet, és realment una obra mestra i em va agradar tant que just acabar de llegir-lo vaig comprar-ne un exemplar (aquest que veieu a la foto) en una web de llibres d'ocasió.
La novel·la fa història-ficció, l'autor vivint a Mèxic coneix i es fa amic d'un noi indígena que li passa uns antics papers que conservava dels seus avantpassats. Quan els tradueix, troba que en aquests papers hi ha el relat d'una expedició que va portar els asteques fins a Europa anys abans que Colom descobrís Amèrica. El relator és Opòton, un terrissaire que s'embarca en una de les grans canoes que fan aquest viatge en busca del Sol Ixent (volen arribar al Vell Astlan on viu el déu Quetsalcóatl) que els porta fins les costes de Galícia i que, amb un estil potser una mica enrevessat, ens va explicant els estranys (i fins i tot, endarrerits) costums que troba al vell món.
És un llibre potser una mica difícil de llegir al principi, perquè en el text hi ha força paraules en nàhuatl (l'idioma asteca) però per això tenim les notes a peu de pàgina que l'autor ens va posant com a "traductor del text original". Aquestes notes, plenes d'irònia, són les que fan que el llibre sigui tan bo i el converteixen, com s'ha escrit, en una obra que relativitza les veritats absolutes i condemna la imposició d'uns pobles sobre els altres.
Us el recomano de totes, totes i per oferir-vos-en un petit tast, us copio uns fragments del que ens diu el vell Opòton:
...descobrir vol dir treure la cobertora d'allò que hom troba tapat i el vell Astlan no ho estava pas ... la paraula justa hauria estat encontre, car res no estava tapat i ves d'on sortíem amb descobrir... (Capítol Sisè).
...en lloc del bell parlar es va treure una espasa llarga i punxeguda, de les que fan amb argent d'ells ... i va plantar-se en actitud de guerra i feia morir de riure, el gallec natural dret vermell i enrevenxinat ... els vam estossar de valent a cops d'espasa. I els va estar bé, car els podíem haver perdonat la idolatria i l'obstinació, car cadascú és com és, però no pas la manca de polidesa que si un en té ha d'aguantar-se-la com l'anar de ventre, que no pot ser que tot el dia estiguis. (Capítol setè - bis).
Jo crec que solament hi ha un sol Déu Gran i Veritable, però no tothom li diu Quetsalcóatl. En altres terres li posen un nom diferent i es veu que la llista de noms és molt llarga ... cadascú entén a la seva manera com cal adorar-lo i servir-lo i sempre els sembla que el ritu que ells han adoptat és el bo el més just el que més plaer fa al Déu ... l'home és egoista de mena i es pensa que solament la seva representació de Déu és la bona i a les alienes els dóna el nom d'ídols, que és manera que han inventat envejosa i despectiva de parlar de les imatges del Déu fetes pels altres. I tal com nosaltres som apassionats en les coses de la nostra fe, ells en són amb la seva. I llavors troben que la nostra manera d'adorar el Déu és bàrbara i que som pagans en el nostre culte, la qual és també altra paraula lletja. (Capítol dinovè).

ELS CONVIDATS (Emili Teixidor - 2010)
Aquesta novel·la torna a l'escenari típic d'altres llibres de l'Emili Teixidor, el temps de la postguerra en un poble de l'interior de Catalunya. Amb el rerefons del gran casament que es prepara de la filla del recent nomenat (a dit) alcalde del poble, l'autor ens va explicant la vida en aquell temps on la gent es dividia entre vencedors i vençuts, entre els que manaven i els que eren manats. Impressiona veure com en la ment d'aquests últims, havia penetrat aquest sentiment de derrota i d'acceptar el totalitarisme imperant que s'imposa en la gent des de l'escola, l'església, els llibres, el poder polític... Un dels capitostos feixistes parla de la tasca que tenim al davant; canviar la pell del país, girar la pell del país com qui treu la pell d'un conill estossinat començant de cap per avall, per les potes i la cua, i acabant pel cap, això si que porta maldecaps... (1a part - III - 1) i realment ho aconsegueixen, anorreant la cultura i les idees que no són les seves. Fins al punt que, parlant dels llibres en català, un dels protagonistes del llibre, en Narcís de 17 anys, diu que semblen restes d'un passat que cada vegada veia més lluny, escrits en una llengua arraconada, arcaica, que ja només parlaven els pagesos i les treballadores de les fàbriques... (1a part - III - 4); cosa que no difereix gaire del que, tristament encara avui, sembla que pensen en segons quins àmbits de la meseta i també (i això és molt més trist) d'aquí a casa nostra. Per això m'ha agradat el llibre, perquè ens recorda aquell "cop d'estat cultural" que va patir Catalunya i que s'ha de tenir força present per entendre com han anat les coses després. La novel·la és, però, alguna cosa més. S'ha definit com "coral" i ho és, amb molts personatges i amb vàries històries. Molt ben escrita (no seré jo qui descobreixi la gran capacitat literària de l'Emili Teixidor), val la pena llegir-la si encara no ho heu fet.

Doncs ja ho veieu, tres llibres ben diferents l'un de l'altre pel que fa a l'estil i als temes que tracten però que si que tenen alguna cosa en comú: els tres són molt bons llibres i de tots tres n'he gaudit molt la lectura d'aquest mes canicular en el que jo no acostumava a llegir gaire. Per això els he volgut compartir amb tots vosaltres.

divendres, 24 d’agost del 2012

Enigma Visual 047


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Elfreelang "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 23 d’agost del 2012

Endevinalla 402

E402.- Navego per l'oceà / com si fos un transatlàntic / porto al cap un sortidor / i m'empaiten amb l'arpó.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Yáiza "

dimecres, 22 d’agost del 2012

452.- Una mosca pesada

452.- Un camió carregat arriba a un llarg pont, un rètol avisa que el pont aguanta exactament 10.000 kg (ni un mil·ligram més). Una bàscula de precisió demostra que el pes del camió amb la seva càrrega és de 10.000 kg exactes, per tant el conductor s'atreveix a passar. Quan arriba a la meitat del pont una mosca s'atura damunt del camió, pots dir si hi haurà o no hi haurà una desgràcia?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

dimarts, 21 d’agost del 2012

Endevinalla 401

E401.- Em posen vestit / per anar a ballar; / el vestit em treuen / per poder-ho fer.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Zel "

dilluns, 20 d’agost del 2012

451.- La meva cartera

451.- A la cartera porto 100 € en bitllets, exactament la meitat dels bitllets són iguals mentre que la resta també són iguals però d'un altre valor. Pots dir quants i quins bitllets porto a la cartera?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

divendres, 17 d’agost del 2012

Qui sóc? - 010


QUI SÓC?

Quan fa temps que no veiem una persona, i volem ser amables, sempre li diem: Ostres, si no has canviat gens!. Generalment es tracta d'una mentida pietosa, el pas del temps sol ser implacable i, en més o menys mesura, els anys fan irremeiablement la seva feina sobre el nostre aspecte.

Espero que, en el cas del personatge d'avui, aquesta feina del pas del temps no hagi estat feta molt a consciència i que això us impedeixi descobrir qui és. De totes maneres, si això passés sempre em podeu demanar alguna pista, no? ;-D


Editat el 18.08.12
PISTA: Es diu Joan.
Editat el 19.08.12
PISTA: No li diuen Joan.
Editat el 20.08.12
PISTA: Va néixer l'any 1972.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 16 d’agost del 2012

Endevinalla 400

E400.- Sóc be / i belar no sé.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dimecres, 15 d’agost del 2012

450.- Els tres cadenats

450.- Tres amics que comparteixen pis han comprat una caixa forta d'ús comú que tanquen amb tres cadenats, cadascun té només la clau del seu cadenat però poden obrir la caixa encara que estiguin sols a casa. Pots explicar-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dimarts, 14 d’agost del 2012

Endevinalla 399

E399.- Sóc grassa i sóc panxuda / perquè m'agrada menjar bé. / Sóc hàbil i sóc traçuda perquè el que faig ho faig bé. / Si rumies una mica / qui sóc, ho has de saber / perquè t'ho he dit dues vegades / i altre cop no t'ho diré.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dilluns, 13 d’agost del 2012

449.- La predicció de Nostradamus

449.- Hi ha gent que diu que si Nostradamus sembla que encerta en les seves prediccions és perquè són tan genèriques que accepten qualsevol interpretació. Fa poc se n'ha descobert una de nova que no és tan enigmàtica i diu: “El dia que el meu rellotge deixi de funcionar, s'acabarà el món”. Ens podem creure aquesta nova predicció de Nostradamus?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

divendres, 10 d’agost del 2012

Fragment Parcial 022


QUIN EDIFICI ÉS?


Malgrat diguin que els preus immobiliaris han baixat bastant amb la crisi, a mi em sembla que ha baixat bastant més el nostre poder adquisitiu. Almenys és el que jo he comprovat, ara que m'he volgut comprar unes quantes "segones residències" i no he pogut.

A l'hora de pagar-les només n'he tingut prou per a una habitació (i de vegades, ni això) de cadascuna d'elles. De totes maneres us les ensenyo igual perquè n'hi ha de molt maques.

No sé si us costarà gaire descobrir a quin edifici pertanyen, però ja sabeu que sempre em podeu demanar alguna pista si trobeu que "és difícil". ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 9 d’agost del 2012

Endevinalla 398

E398.- No té potes i té ales, / vola com un aguilot, / bramula com un lleó. / Tot i no ser una fera / a molta gent li fa por.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 8 d’agost del 2012

448.- El correu del tsar

448.- Durant l'època tsarista, el servei de correus de Rússia era tan corrupte que la majoria de paquets quan arribaven al seu destí havien estat saquejats. Un noble ha d'enviar un regal pel casament de la filla del tsar, però el paquet és obert a l'oficina de correus on veuen que conté un collar, els funcionaris se'l queden i tornen a embolicar l'estoig buit que arriba sense més problemes al seu destí. Tot i així, el tsar agraït convida al noble al casament de la princesa. Pots explicar-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimarts, 7 d’agost del 2012

Endevinalla 397

E397.- Dos pares i dos fills / es menjaren tres conills / i en tocà un per cada un. / Com s'explica aquest embull?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dilluns, 6 d’agost del 2012

447.- Els enginyers traïdors

447.- En plena II Guerra Mundial, el que queda d'una esquadra d'avions retorna a la base després d'una batalla on tots els avions han sigut tocats i molts han caigut. Els enginyers reben l'ordre de reforçar els avions que han tornat per evitar tantes pèrdues en una propera sortida i aquests es posen mans a l'obra reforçant els avions per la part on menys danys han sofert. Evidenment, quan se'n assabenta l'alt comandament, els acusen d'alta traïció. Pots fer del seu advocat i justificar la lògica que els ha portat a actuar així sabent que no són traïdors?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dissabte, 4 d’agost del 2012

Convit Literari-Estiuenc de la Zel (ARA MATEIX)


La ZEL del blog ARA MATEIX ens convida a fer un relat basat-nos en una imatge. Com ella mateixa diu, es tracta d'un convit que fa suplència dels Relats Conjunts en vacances.

Doncs aquí teniu la imatge i la meva participació:


INCENDI FORESTAL

A la delegació d'hisenda:
Miri Sr. Pi, segons ens consta, vostè no ha efectuat l'ingrés corresponent a l'IVA trimestral. No, no... que vostè no l'hagi cobrat no és excusa. L'IVA de les factures que emet ens l'ha de pagar encara que vostè no les hagi cobrat, pensi que si no ho féssim així potser el perdríem que amb la crisi ha augmentat molt la morositat. Com? Que així el perd vostè?. Doncs no sé que dir-li. Si el negoci no li rendeix prou per suportar l'augment de l'IVA i per fer front a la pujada de les retencions de l'IRPF... millor que tanqui, no?. Què diu?, que vostè és autònom i no té atur?. Si, certament això és un problema; però, si li ha de servir de consol, ben aviat els treballadors per compte d'altri tampoc en tindran que aquest govern s'ha decidit a retallar les despeses “supèrflues”. No, no... no li permeto que em digui que tots els governants són iguals. Pensi que l'anterior govern va començar a enfonsar l'economia i que l'actual vol acabar d'enfonsar als contribuents, és ben diferent, no li sembla?. Però per què crida ara?. On va, Sr. Pi?. No marxi home!. Que no ho sap que hisenda som tots (menys els grans defraudadors que a aquests els anem fent amnisties fiscals a mida cada vegada que els hi convé)?... Ja ha marxat... Quin caràcter que té aquest home. El següent...

A l'oficina bancària:
Em sap greu, Sr. Pi, però el préstec no li podem concedir que hem de destinar les ajudes del govern a pagar les indemnitzacions als alts directius. I no, tampoc pot retirar els seus estalvis. Sí, ja sé que quan va contractar les participacions preferents no li vam explicar això però jo no puc fer-hi res, ho sento. A la lletra petita no quedava clar però hi constava que el producte venç l'any 2999 i que els interessos no estaven garantits, per això hem deixat d'abonar-los-hi. Sí, és clar, les nostres comissions si que estaven garantides, no pateixi que cada mes se les descomptarem del compte corrent. Bé, no cal que cridi, Sr. Pi. On va ara?. Esperi, no marxi... recordi el nostre lema: Dialoguem?... Ja ha marxat... Quin caràcter que té aquest home. El següent...

A la consulta del metge:
Després d'examinar-lo, Sr. Pi, hauria jurat que això que té a la pell és a causa d'una o diverses cremades però vostè ja m'ha dit que no s'ha apropat al foc ni tampoc ha pres el sol sense protecció. He de confessar que no acabava de treure'n l'entrellat però ara que m'ha explicat com han anat aquest matí les visites a hisenda i al seu banc, i després de que m'hagi dit que per ser atès ha hagut d'esperar-se 3 hores aquí fora; crec que ja tinc el diagnòstic. Certament vostè no s'ha cremat, Sr. Pi, el que li passa és que vostè ESTÀ CREMAT!!. I, si em permet que li ho digui, amb tota la raó!!.


divendres, 3 d’agost del 2012

Refranyer Jeroglífic 034



QUIN REFRANY ÉS?


Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 2 d’agost del 2012

Endevinalla 396

E396.- És un pont de coloraines / fet per sobre la muntanya. / Cotxes ni carril no hi passen. / L'ha pintat un pintor sol / combinat amb gotes d'aigua.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

dimecres, 1 d’agost del 2012

446.- Els cartells mentiders o no

446.- Ens ensenyen tres cartells i ens diuen que n'hi ha que diuen la veritat i n'hi ha que menteixen. Als cartells hi ha escrit: 1) Exactament 1 d'aquests rètols diu la veritat, 2) Exactament 2 d'aquests rètols diuen la veritat i 3) Exactament 3 d'aquests rètols diuen la veritat. Pots descobrir el o els rètols que no menteixen?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "