GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 31 de maig del 2012

Endevinalla 378

E378.- Adam la porta al davant / i Eva la porta al darrera.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jordi "

dimecres, 30 de maig del 2012

428.- Un sil·logisme

428.- Un sil·logisme és una forma de raonament deductiu pel qual s'arriba a una conclusió lògica a partir de dues premisses prèvies, per exemple: “Tots els homes són mortals i Sòcrates és un home, per tant Sòcrates és mortal”, això és indiscutible però no sempre podem fiar-nos d'aquest mètode com comprovem a continuació: “Déu és amor i l'amor és cec, com Steve Wonder és cec aleshores Steve Wonder és Déu. Per altra banda, jo no sóc un ningú i com ningú no és perfecte doncs jo sóc perfecte. És clar que només Déu és perfecte, per tant jo sóc Déu. Com Steve Wonder és Déu doncs jo sóc Steve Wonder. Ostres!, sóc cec!”. Una vegada explicada la teoria, heu d'omplir els buits de la següent frase per formar un sil·logisme correcte: “Cap pobre pot ser rei i alguns avars són pobres; per tant, alguns ______ no són ______”.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dimarts, 29 de maig del 2012

Endevinalla 377

E377.- Sóc un monstre especial: / només tinc dents i orella, / mai no tinc ni un sol queixal.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo Rai! i Xexu "

dilluns, 28 de maig del 2012

427.- L'examen d'anglès

427.- L'Àngel, en Benet, en Carles, en David i el Francesc es van presentar a un examen d'anglès. En Francesc va obtenir una nota més alta que l'Àngel, Carles va puntuar menys que Benet però més que David i Benet obtingué menys nota que l'Àngel. Qui va treure la nota més alta?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

divendres, 25 de maig del 2012

Qui Sóc? - 007


QUI SÓC?

Quan fa temps que no veiem una persona, i volem ser amables, sempre li diem: Ostres, si no has canviat gens!. Generalment es tracta d'una mentida pietosa, el pas del temps sol ser implacable i, en més o menys mesura, els anys fan irremeiablement la seva feina sobre el nostre aspecte.


Espero que, en el cas del personatge d'avui, aquesta feina del pas del temps no hagi estat feta molt a consciència i que això us impedeixi descobrir qui és. De totes maneres, si això passés sempre em podeu demanar alguna pista, no? ;-D

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 24 de maig del 2012

Endevinalla 376

E376.- Sóc tota jo morenor, / rival de les confitures / i tu em veuràs més d'un cop / pel nas de les criatures.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

dimecres, 23 de maig del 2012

426.- L'examen de francès

426.- Un inspector escolar rep les següents conclusions d'unes estadístiques de resultats d'exàmens: A) Algunes nenes són quasi tan competents en llengua francesa com els nens, B) L'examen de francès el van fer més nenes que nens, C) Més de la meitat dels nens van aprovar l'examen i D) Menys de la meitat dels alumnes totals van suspendre. Podeu dir quines d'aquestes conclusions, agafades de manera conjunta, proven de forma concloent que una o més nenes van aprovar l'examen de llengua francesa?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jordi "

dimarts, 22 de maig del 2012

Endevinalla 375

E375.- Sóc més alta que un gegant / i sóc molt airosa i bella; / i no sent pas sentinella, / em passo el dia fumant.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo Rai! "

dilluns, 21 de maig del 2012

425.- Adulteri a la Cort

425.- El savi de la cort li diu al rei que entre els seus cortesans hi ha molt adulteri i que hauria de solucionar-ho. El rei fa cridar als 30 cortesans que formen la seva cort i els diu: “Tothom sap que algunes de les vostres dones us enganyen, només els propis marits desconeixeu si sou enganyats o no. Jo us afirmo que al menys un de vosaltres té una dona infidel i us condemno a ser expulsats de la ciutat per no controlar-ho, cada matí ens tornarem a reunir aquí els que encara no sabeu si sou enganyats o no, fins que quedeu només els no enganyats”. Els homes es retiren pensant com descobrir el possible engany, sabent que no poden preguntar-ho a les seves dones que no ho confessarien mai ni tampoc als altres cortesans per vergonya. Així arriba l'endemà al matí i tots 30 tornen a veure el rei, això passa diàriament durant un mes fins que arriba el dia en que no es presenta ningú davant del rei. Què ha passat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Pons "

dissabte, 19 de maig del 2012

Relats conjunts (maig - 2012)



Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre "Forgotten sunglasses" (Vladimir Kush - 2008).



UNA MODA PERILLOSA

Aprofito l'espai setmanal que m'ofereix aquest prestigiós mitjà de telecomunicació per comentar un anunci per paraules publicat aquí mateix a l'edició d'ahir. El copio textualment: “Perdudes ulleres d'estrabisme a la zona de la platja llarga. Es gratificarà la seva devolució.”

No, no he trobat les ulleres; ni m'importa si el seu propietari (segons l'anunci, una noieta de 17 anys de la zona alta) les acaba recuperant o no. El tema del meu article d'avui és avisar sobre aquesta estranya moda que s'està estenent entre la nostra joventut. Una moda que potser a molts de vostès els fa gràcia o simplement pensen que és una altra carallotada típica de noies i nois desvagats a la que no cal donar-li importància. Doncs s'equivoquen, la cosa comença a ser greu.

Per sort, ens queda molt lluny l'època en que els defectes físics sovintejaven entre la nostra població. Sembla que hem oblidat aquells temps en que els avis dels nostres avis eren massa grassos o massa prims, massa alts o massa baixos. Ja no recordem aquells dies en que els nens i els grans podien necessitar ulleres perquè no hi veien prou o audiòfons perquè no hi sentien amb claredat. Aleshores tots volien assolir la perfecció, tothom hi somniava encara que en aquella època era impossible i només disposaven de tractaments pal·liatius i cosmètics on la gent es gastava gran part dels seus estalvis però que no arreglaven els defectes sinó que només els dissimulaven.

Doncs ara que, per fi, la genètica ens ha permès assolir la perfecció física. Ara que tots som guapos, rossos i amb els ulls blaus. Ara que hem eradicat la majoria de les malalties que havien de suportar els nostres avantpassats. Ara, precisament, surten aquests noiets de casa bona proclamant que “la perfecció no mola”?. Com s'atreveixen a passejar-se pel carrer amb aquests tipus de pròtesi que simulen un defecte físic, com si tots els avenços que tants sacrificis han costat d'aconseguir no haguessin servit per res?.

No ho podem permetre. Pares i mares, impediu que el vostre fill (pel qual vau pagar un dineral al genetista que li va netejar l'ADN abans de que nasqués) surti de casa coixejant amb una crossa que no necessita; no deixeu que la vostra filla de 15 anys porti unes ulleres que provoquen vista cansada per molt de moda que estiguin. Sigueu ferms perquè si no ho aturem ara, què serà el següent?. Què fareu quan els vostres fills us diguin que ja no volen portar l'uniforme perquè no els “mola” el color cian?. Com impedireu que un dia es neguin a acceptar el menjar sintètic, higienitzat i saludable que ens subministren les màquines expenedores?.

Potser penseu que exagero i que no n'hi ha per tant, però ja s'han descobert sectes que es dediquen a defensar que les diferències físiques entre persones no tenen perquè ser dolentes i que, d'amagat, vesteixen com volen. Fins i tot (i demano disculpes per haver d'escriure-ho que a mi em fa tant de fàstic com a vostès) mengen plantes i animals perquè diuen que “són més naturals”. Si senyors, hi ha gent que volen tornar al salvatgisme del segle XXI i això ho hem d'evitar amb totes les nostres forces. Encara hi som a temps. Hem de mantenir-nos vigilants, aturar-ho als primers símptomes i no defallir. Ho aconseguirem.

divendres, 18 de maig del 2012

Fragment Parcial 019


QUIN EDIFICI ÉS?


Malgrat diguin que els preus immobiliaris han baixat bastant amb la crisi, a mi em sembla que ha baixat bastant més el nostre poder adquisitiu. Almenys és el que jo he comprovat, ara que m'he volgut comprar unes quantes "segones residències" i no he pogut.

A l'hora de pagar-les només n'he tingut prou per a una habitació (i de vegades, ni això) de cadascuna d'elles. De totes maneres us les ensenyo igual perquè n'hi ha de molt maques.

No sé si us costarà gaire descobrir a quin edifici pertanyen, però ja sabeu que sempre em podeu demanar alguna pista si trobeu que "és difícil". ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 17 de maig del 2012

Endevinalla 374

E374.- És una cosa potent / que, sense cames ni ales, / corre, vola travessant / abismes, mars, rius i muntanyes.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo Rai! "

dimecres, 16 de maig del 2012

424.- Un número de sis xifres

424.- Troba un número de 6 xifres que no té cap xifra senar sabent que la primera xifra és un terç de la cinquena i la meitat de la tercera, la segona és la menor de totes i l'última surt de restar la cinquena de la quarta.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Carme i Ninona "

dimarts, 15 de maig del 2012

Endevinalla 373

E373.- Transparent el foc em fa / blanc, curt, ample, estret o llarg, / però fred he d'acabar… / Em podràs endevinar?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dilluns, 14 de maig del 2012

423.- Estadística automobilística

423.- Un analista rep una estadística que indica que els conductors de sexe masculí tenen més accidents d'automòbil que les dones. Sabent això pots dir quina conclusió ha extret pel seu estudi: A) Els homes i el seu masclisme atàvic s'equivoquen quan diuen que les dones condueixen pitjor; B) És cert que els homes condueixen millor, però el fet que condueixin amb més freqüència fa augmentar les probabilitats d'accident; C) Els homes i les dones condueixen igual de bé, però els homes fan més kilòmetres; D) Els camions estan implicats en molts accidents i la majoria de camioners són homes; E) No hi ha dades per justificar una conclusió.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

diumenge, 13 de maig del 2012

Feliç blogversari, Carme (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)

Dibuix de Carme Rosanas
Avui la CARME celebra el 5è aniversari del seu blog.

El seu COL·LECCIÓ DE MOMENTS és com ella mateixa diu i com molt bé representa aquest dibuix que li he manllevat, una gran porta oberta que ens deixa passar per compartir amb ella els seus dibuixos, els seus poemes i, en definitiva, els seus sentiments i també els nostres.

I per la festa d'aniversari tenim una altra oportunitat de fer-ho. Ens proposa una celebració participativa al voltant del número CINC. Buscant coses que tenen cinc parts, recordant expressions amb la paraula "cinc" o escrivint un text amb menys de 50 paraules que contingui "cinc" i "anys". Jo m'hi apunto amb aquest minirelat de 46 paraules:

Fa dues hores que l'espero i a mi m'han semblat dos anys. He d'assumir que ja no vindrà, que m'ha deixat plantat. Doncs per ella farà, jo ja me n'he cansat. Li dono cinc minuts més i marxo.

Fa dues hores i cinc minuts que l'espero...



Espero que t'hagi agradat, CARME
i FELIÇ BLOGVERSARI!!!

divendres, 11 de maig del 2012

Refranyer Jeroglífic 031


QUIN REFRANY ÉS?


Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 10 de maig del 2012

Endevinalla 372

E372.- Sóc fill del vi i porto vi, / com ell, vermellet jo sóc; / però et puc assegurar / que no em beu el borratxo.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 9 de maig del 2012

422.- Hi haurà o no hi haurà casori?

422.- La Paula vol casar-se amb en Pau, però ell no sembla decidir-se. Un dia, la noia es va plantar i li va preguntar directament: “Et vols casar amb mi?”. En Pau la va mirar, va somriure i digué: “ No diria cap mentida si et digués que no puc no dir-te que és impossible negar-te que si crec que és veritat que no deixa de ser fals que no ens casem”, dit això la va besar i va marxar. La noia, marejada, encara no ho ha entès, pots ajudar-la dient si en Pau es vol casar o no?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

XAREL-10 = ENGINY (aPARAULA'm)


Afegint-nos als actes de l'Any de la Paraula Viva que s'han fet per commemorar el centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, en Víctor Pàmies ens va proposar per avui un nou homenatge catosfèric: Ens demanava d'apadrinar una paraula i explicar per què l'hem triada.

Després de rumiar-ho uns dies i com no m'acabava de decidir, jo vaig passar-vos la feina a vosaltres i vaig fer un post per preguntar-vos: Quina penseu que pot ser la paraula que més s'escau al XAREL-10?. La vostra resposta va ser fantàstica, vaig recollir un bon grapat de paraules boníssimes que s'haurien merescut, totes elles, aquest post. Però ens havíem de decidir per una i la que va tenir més "vots" i, per tant, serà apadrinada pel blog XAREL-10 és:

ENGINY || 1. Agudesa d'enteniment; aptesa per a trobar els mitjans d'aconseguir o executar les coses.

No em negareu que és una paraula bonica. Pel dígraf NY que només fem servir en català i pel seu significat que més que definir aquest blog, us defineix a tots vosaltres que demostreu tenir-ne molt quan solucioneu els meus enigmes i endevinalles. I, per si això fos poc, el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) d’A. M. Alcover i F. de B. Moll (d'on he tret la definició) ens diu que aquest mot apareix a les Homilies d'Organyà, el primer text escrit en llengua catalana que es conserva. Què voleu més? :-))

Una paraula així es mereixia un joc especial i per això us he preparat una sopa de lletres on he amagat 20 sinònims d'ENGINY.
A veure quants en trobeu:



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Xexu, Alba i Assumpta "

TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dimarts, 8 de maig del 2012

Endevinalla 371

E371.- Dos germans nats del raïm, / l'un alegre i l'altre trist.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

dilluns, 7 de maig del 2012

421.- Al carrer de la Lògica

421.- En una nova urbanització, al carrer de la Lògica hi ha 4 cases adossades unifamiliars. En aquest carrer els Roig viuen al costat dels Nadal però no són veïns immediats dels Pujol. Si els Pujol no viuen al costat dels Tous, pots dir qui és el veí immediat dels Tous?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dissabte, 5 de maig del 2012

Una paraula per apadrinar (aPARAULA'm)


En Víctor Pàmies ens ha proposat un nou homenatge catosfèric. Aprofitant els actes de l'Any de la Paraula Viva que s'han fet per commemorar el centenari de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, ens demana d'apadrinar una paraula i explicar per què l'hem triada.

Fa dies que rumio quina paraula triar però no m'acabo de decidir per una o altra (en aquestes coses sóc indecís de mena :-D) i per això se m'ha acudit demanar-vos ajuda.

Quina penseu que pot ser la paraula
que més s'escau al XAREL-10?

Dieu-hi la vostra als comentaris. Entre les paraules que em proposeu en triaré una, la més votada o la que més m'agradi a mi, per apadrinar-la el proper 9 de maig. Gràcies per avançat! :-))

PS: Si voleu participar apadrinant la vostra paraula preferida, apunteu-vos en aquest FORMULARI

divendres, 4 de maig del 2012

Enigma Visual 043


HO VEIEU BÉ?
És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Tots "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 3 de maig del 2012

Endevinalla 370

E370.- Quina és aquella cosa / transparent com el cristall, / una cosa molt rodona / on tothom fica el nas?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimecres, 2 de maig del 2012

420.- Els nens i els pastissos

420.- Una pastisseria celebra el seu aniversari convidant a la gent del barri i durant el dia l'amo de l'establiment ha comprovat que un nen i mig es menja un pastis i mig en un minut i mig. Si falta mitja hora per tancar i li queda una plàtera amb 60 pastissos, pots calcular quants nens ha de convidar per acabar amb les existències?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimarts, 1 de maig del 2012

Endevinalla 369

E369.- Amb un líquid bo per beure / i un altre per amanir / es fa un instrument simpàtic / que dóna goig de sentir.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Zel "