GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 31 de desembre del 2011

CONCURS 1000 (FINAL)

1r. CONCURS XAREL-10
d'Enigmes i Endevinalles

MOLTÍSSIMES GRÀCIES!!

ALBA
ALLAU
ASSUMPTA
BARCELONA...
CARME
CLÍDICE
EL PORQUET
ELFREELANG
F. MOMPÓ
FANAL BLAU
FERRAN
GARBÍ24
JOAN
JOMATEIXA
JORDI
JOSEP LLUÍS
JPMERCH
LLUÏSA
MARTÍ
MBOSCH
MIREIA
NINONA
PILAR
PONS007
PUIGMALET
QUADERN...
RITS
VICICLE
VPÀMIES
XEXU
YÁIZA
ZEL

Amb aquest post posem punt i final al CONCURS 1000 que ens ha tingut ocupats durant un mes llarg. Han estat un total de 25 enigmes (10 endevinalles, 1 enigma literari, 3 de matemàtics, 3 de lògica, 3 de pensament lateral i 5 d'especials) que tots els que esteu representats aquí dalt heu intentat resoldre, en major o menor grau. I aquest ha estat l'èxit més gran del 1r. CONCURS XAREL-10 d'Enigmes i Endevinalles, la  vostra implicació que ha fet que tot hagi rutllat força bé i que us agraeixo de tot cor.

Però és clar que no podem oblidar que tot Concurs implica una competició, i en aquesta n'hi ha que s'hi han implicat més que els altres. Són els que no han fallat gairebé mai a la cita diària amb el Concurs, que han anat guanyant punts, que han anat escalant posicions al rànquing i que han arribat fins aquí amb possibilitats d'emportar-se un dels tres Premis en joc.

Però per saber qui de vosaltres puja al podi i en quin ordre ho feu, us demano una mica més de paciència. He de repassar les vostres respostes a l'enigma d'ahir (per això encara no les he fet públiques), he de repartir els últims punts (fins a 5, recordeu) que determinaran el Rànquing Definitiu, he d'avisar l'encunyador que comenci a fer les medalles commemoratives, he de parlar amb la botiga online EL MAGATZEM per demanar els vals de descompte...
Em sembla que tinc feina fins l'any que ve, com a mínim. :-))

Per tant:

Us espero el proper dilluns, 02.01.2012 a les 10:00
per l'ENTREGA OFICIAL DE PREMIS del
1r CONCURS XAREL-10 d'Enigmes i Endevinalles

i us desitjo que tingueu una
MOLT BONA ENTRADA D'ANY
i un FELIÇ 2012!!

divendres, 30 de desembre del 2011

Homenatge a Joan Brossa RELOADED


Avui, 30.12.2011, fa 13 anys de la mort del genial poeta català Joan Brossa i en fa 3 de la meva primera col·laboració en un dels Homenatges Blogaires de la Catosfera. Justament el que van organitzar els amics de l'AblogCEDARI per commemorar el desè aniversari del traspàs del poeta.

Per aquella ocasió, vaig preparar el Jeroglífic Múltiple que encapçala aquest post on hi vaig amagar el títol de 16 de les obres editades de Joan Brossa i us vaig demanar que intentéssiu trobar-les. 
I Déu n'hi do, de les que van sortir:
El 30.12.08, GINA va trobar "Or i Sal" (1963) i "El Saltamartí" (1969)
El 01.01.09, PUIGMALET va trobar "Rua de Llibres" (1980)
El 09.01.09, GEMMA va trobar "Cavall al fons" (1993), "Foc negre" (1993), "Pa a la barca" (1963) i "Quadern de poemes" (1969)
El 24.11.09, CAPTAIRE va trobar "La clau a la boca" (1997), "Aigua de foc" (1995), "Cop de poma" (1963) i "Llibre de pluja" (1979). I també anomena les obres "Tres Joans", "On es bada l'ona" i "Ruixat de lletres" que, igual que "El sonet mig tapat" que el 02.01.09 havia dit V. PÀMIES, podrien haver-hi estat però no hi eren, a la meva llista.

En total doncs, 11 obres descobertes. I això vol dir que encara en queden 5 d'amagades. Així que em ve de gust fer reviure aquest joc per acabar el 1er Concurs Xarel-10 d'Enigmes i Endevinalles fent-vos buscar els títols d'aquestes cinc obres editades de Joan Brossa que jo vaig amagar i que encara no han sortit. Si ho feu guanyareu un punt per cada obra que trobeu i que coincideixi amb les que falten de la meva llista, és a dir que podeu guanyar fins a 5 punts si les encerteu totes. I si no n'esteu gaire segurs us deixo fer un parell de proves, permetent fins un màxim de 7 propostes en la vostra resposta. Ajudeu-me a tancar aquest enigma, tres anys després! ;-)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Els PUNTS pel Concurs han estat per: (5 Punts) ASSUMPTA i XEXU; (4 Punts) ALLAU, PONS007, ALBA, JORDI i JOSEP LLUÍS; (3 Punts) YÁIZA i PUIGMALET.


dijous, 29 de desembre del 2011

Endevinalla 338

E338.- Molt blanqueta sou, senyora, / sempre blanqueta sereu; / no hi ha festa ni festeta / en que vós no hi sigueu.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: PONS007, XEXU, ALLAU, JORDI i PUIGMALET.

dimecres, 28 de desembre del 2011

388.- La secretària i l'ambaixador

388.- Un ambaixador ha d'anar a un país remot per signar un tractat d'alto el foc, la comissió és urgent i si es supera el termini establert tot se n'anirà en orris. El diplomàtic espera uns documents a la seva oficina que arriben amb retard, però ha de marxar per no perdre el vol i per tant deixa instruccions a la seva secretària: "Immediatament que trobis els documents a la bústia me'ls envies amb tota urgència”. 
L'ambaixador arriba al país que com està en guerra no té ni telèfons ni altre mitjà de comunicació exterior que no sigui el correu postal que és l'únic que continua funcionant perfectament i l'endemà rep una carta de la seva secretària: “Han arribat els documents, els veig dins de la bústia però no els puc treure perquè no sé on vostè amaga la clau”. L'home respon amb una carta urgent: “La clau de la bústia és a la taula del meu despatx, dins del pot dels bolígrafs”. Passen els dies i no arriba cap resposta de la secretària, ni tampoc cap document fins que el termini queda superat i l'home ha de tornar a casa havent fracassat en la seva missió. 
L'ambaixador està tan enfadat que decideix acomiadar la secretària però quan arriba a casa i parla amb ella, no ho fa. Pots explicar què li ha dit la noia per fer-lo canviar d'opinió?

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: PUIGMALET, JORDI, JPMERCH, MIREIA, LLUÏSA, XEXU, PONS007, GARBI24 i YÁIZA.



dimarts, 27 de desembre del 2011

Endevinalla 337

E337.- M'agrada trepitjar terra / i m'agrada molt lluir, / i junts amb ma germaneta / camino i ballo sense fi.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: PUIGMALET, JORDI, ALLAU, EL PORQUET, XEXU, ASSUMPTA, NINONA, JOSEP LLUÍS, PONS007, ZEL, JOMATEIXA, ALBA, GARBI24, YÁIZA i RITS.


dilluns, 26 de desembre del 2011

387.- L'edat de l'arquitecte

387.- Tenim 1500 llambordes de forma cúbica i totes iguals per pavimentar una plaça quadrada. Una vegada pavimentada tota la plaça, l'arquitecte municipal veu que han sobrat moltes llambordes i decideix construir al centre de la mateixa un cub de pedra. Però, encara que per fer el cub s'han utilitzat el mateix nombre de llambordes que s'han fet servir per fer el paviment, en continuen sobrant. Si n'han sobrat tantes com anys té l'arquitecte, podeu dir-nos la seva edat?
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de donar el resultat numèric que respon la pregunta sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució.)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: ALLAU, PONS007, ASSUMPTA, JORDI, XEXU, JPMERCH, CARME i YÁIZA.


diumenge, 25 de desembre del 2011

CONCURS 1000 (4a. setmana)

1r. CONCURS XAREL-10
d'Enigmes i Endevinalles

(Consulteu-ne les NORMES DE PARTICIPACIÓ)


RÀNQUING PROVISIONAL D'ENCERTANTS
(Del 28.11.2011 al 23.12.2011)

23 PUNTS :
XEXU
21 PUNTS :
JORDI
16 PUNTS :
PONS007
14 PUNTS :
ALLAU
13 PUNTS :
ASSUMPTA
10 PUNTS :
EL PORQUET
8 PUNTS :
CARME, JOAN, YÁIZA
7 PUNTS :
PUIGMALET
5 PUNTS :
GARBI24, LLUÏSA, MBOSCH, NINONA
4 PUNTS :
ALBA, ELFREELANG, JOSEP LLUÍS
3 PUNTS :
MIREIA
2 PUNTS :
F. MOMPÓ, JOMATEIXA
1 PUNT :
BARCELONA..., FERRAN, PILAR, RITS, VPÀMIES



Respecte a la setmana passada, no hi ha hagut gaires variacions al rànquing més enllà de que els dos primers classificats, XEXU i JORDI, han mantingut i augmentat el seu avantatge. En el cas del tercer que opta a premi, la cosa sembla una mica més disputada i en PONS007 té molt a prop altres concursants disposats a prendre-li el lloc. Però no està tot decidit, ni molt menys!, demà comença l'última i definitiva setmana del Concurs que, per ser l'última, és la que posarà més punts en joc.
Per acabar el Concurs falten dues endevinalles "faciletes", un parell d'enigmes (un matemàtic i un lateral) potser una mica més complicats i per divendres he previst un enigma especial que donarà, ell sol, fins a 5 PUNTS que podreu guanyar més d'un de vosaltres. Per tant, aconsello "als de dalt" que no es confiïn i als altres que no us resigneu, encara poden canviar moltes coses!!. :-))


El que no ha canviat gens és el meu agraïment a tots els amics d'aquesta Llista de Participants, que amb la seva participació han convertit aquest CONCURS 1000 en tot un èxit. Deixeu-me dir-vos, en cap altre ordre que no sigui l'alfabètic:
MOLTES GRÀCIES a ALBAALLAU, ASSUMPTA, BARCELONA...CARME, EL PORQUET, ELFREELANG, F. MOMPÓ, FANAL BLAUFERRAN, GARBI24, JOAN, JOMATEIXAJORDI, JOSEP LLUÍSJPMERCH, LLUÏSA, MBOSCH, MIREIA, NINONA, PILARPONS007, PUIGMALET, QUADERN...RITS, VICICLEVPAMIES, XEXU i YÁIZA.

Estem arribant al final,
però això encara no s'ha acabat!!
DEMÀ A LES 10:00, UN NOU ENIGMA


dissabte, 24 de desembre del 2011

Calendari d'Advent i BON NADAL!!!

En aquestes dates, s'ha convertit gairebé en una tradició de la Catosfera anar a visitar el blog del CALENDARI D'ADVENT que cada dia, durant aquest període preparatori de les Festes Nadalenques, ens ha ofert un post relacionat amb el Nadal.

L'any passat hi vaig col·laborar amb una espècie de Sopa de Lletres i per aquesta temporada he preparat una sèrie de quatre Encreuats Temàtics Nadalencs dedicats a temes tradicionals d'aquestes festes. Aquests mots encreuats han aparegut en aquell blog cada divendres d'aquest període d'Advent i justament ahir vaig publicar-ne l'últim.

Deixeu-me però que us els posi també aquí per si hi voleu jugar. Clicant cada encreuat, la imatge s'ampliarà i us facilitarà la feina d'omplir-lo amb les vostres solucions. I els que no voleu treballar, podeu clicar al títol de cadascun d'ells per anar al post corresponent del CALENDARI D'ADVENT 2011 on els trobareu ja solucionats.

EL PESSEBRE
(20 Figuretes necessàries per muntar un Pessebre tradicional)




(28 Personatges de l'obra de Folch i Torres)




(14 Nadales Tradicionals)




(20 Ingredients d'aquest plat segons el Corpus de la Cuina Catalana)




APROFITO L'AVINENTESA
PER DESITJAR-VOS
A TOTS I A TOTES,
UN MOLT BON NADAL!!!




divendres, 23 de desembre del 2011

Qui sóc? - 002


QUI SÓC?

Quan fa temps que no veiem una persona, i volem ser amables, sempre li diem: Ostres, si no has canviat gens!. Generalment es tracta d'una mentida pietosa, el pas del temps sol ser implacable i, en més o menys mesura, els anys fan irremeiablement la seva feina sobre el nostre aspecte.


Espero que, en el cas del personatge d'avui, aquesta feina del pas del temps no hagi estat feta molt a consciència i que això us impedeixi descobrir qui és. De totes maneres, si això passés sempre em podeu demanar alguna pista, no? ;-D

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ
Guanyen 2 PUNTS pel Concurs: ALLAU, JORDI i XEXU.


dijous, 22 de desembre del 2011

Endevinalla 336

E336.- M'assemblo a qualsevol serp / i com la serp, serpentejo; / als nois distrets també aviso / però mai jo no els mossego.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 2 PUNTS pel Concurs: ASSUMPTA, JORDI i XEXU.

dimecres, 21 de desembre del 2011

386.- La taula del numismàtic

386.- Visitant la “Borsa del Col·leccionista” que cada diumenge es celebra a la Llotja de Reus, he vist que a la taula d'un numismàtic hi havia tres monedes diferents col·locades en fila. M'he fixat que a la dreta d'una moneda d'un euro hi ha una o dues monedes de mig euro. A l'esquerra d'una moneda de mig euro n'hi ha una o cap de mig euro. A l'esquerra d'una moneda encunyada a Malta n'hi ha una o dues encunyades a Xipre. A la dreta d'una moneda encunyada a Xipre n'hi ha una o cap encunyades a Xipre. Pots dir quines monedes hi ha sobre la taula d'aquest numismàtic? (No es demana en quin ordre estan, només s'ha de dir el valor i el país d'encunyació de cadascuna de les tres monedes)
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de contestar la pregunta sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució.)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: CARME, ALLAU, XEXU, PONS007, JORDI i ASSUMPTA.

dimarts, 20 de desembre del 2011

Endevinalla 335

E335.- Per fora duc vestit verd / i per dintre vaig vermella, / amb botons que llenceu / els que se'm mengeu.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: XEXU, ALBA, ALLAU, ASSUMPTA, YÁIZA, JORDI, JOAN, CARME, LLUÏSA, GARBI24, JOMATEIXA, EL PORQUET, F. MOMPÓ, MBOSCH, FERRAN, PONS007, JOSEP LLUÍS, ELFREELANG, NINONA i PUIGMALET.




dilluns, 19 de desembre del 2011

385.- Els veïns del meu amic

385.- Un amic meu que viu en un xalet d'una urbanització de luxe està pensant en vendre-se'l i marxar d'allí per culpa dels seus veïns.
- És que no paren de fer soroll!, m'explicava. Quan no són els nens jugant a la piscina són els pares barallant-se, quan no fan una barbacoa amb un munt de convidats es dediquen a segar la gespa... I així cada dia, avui mateix de bon matí m'han despertat uns crits i el soroll d'objectes volant que venien de la casa del costat, he tret el cap pel balcó i he vist com el meu veí apallissava la seva dona. M'ha sabut greu per ella perquè, encara que es defensava com podia i de tant en tant també donava algun bon cop, es veia clarament que portava les de perdre...
- I tu què has fet?, he preguntat jo.
- Doncs que volies que fes?. He tornat a dins, m'he tapat el cap amb el coixí i he intentat dormir...
Jo no acabo d'entendre perquè el meu amic no ha fet res per ajudar a la seva veïna. Vosaltres ho enteneu?

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: ASSUMPTA, XEXU, JORDI, ALLAU, PONS007 i PUIGMALET.



diumenge, 18 de desembre del 2011

CONCURS 1000 (3a. setmana)

1r. CONCURS XAREL-10
d'Enigmes i Endevinalles

(Consulteu-ne les NORMES DE PARTICIPACIÓ)


RÀNQUING PROVISIONAL D'ENCERTANTS
(Del 28.11.2011 al 16.12.2011)

16 PUNTS :
XEXU
14 PUNTS :
JORDI
13 PUNTS :
PONS007
9 PUNTS :
ALLAU, EL PORQUET
8 PUNTS :
ASSUMPTA
7 PUNTS :
JOAN, YÁIZA
6 PUNTS :
CARME
5 PUNTS :
PUIGMALET
4 PUNTS :
GARBI24, LLUÏSA, MBOSCH, NINONA
3 PUNTS :
ALBA, ELFREELANG, JOSEP LLUÍS, MIREIA
1 PUNT :
BARCELONA..., F. MOMPÓ, JOMATEIXA, PILAR, RITS, VPÀMIES



No han canviat gaire les coses respecte a la setmana passada, acabada la tercera setmana del Concurs el rànquing es manté en general amb poques variacions i en XEXU, que dijous va compartir el liderat amb en JORDI, ara torna a encapçalar-lo en solitari amb dos punts d'avantatge. Ha passat just la meitat del concurs i encara queden molts punts en joc però sembla que, de moment, els de dalt continuen tenint la intenció de posar-ho difícil a qualsevol que aspiri a la remuntada. Ja veurem que passa!


On no s'ha de remuntar res, perquè no hi ha pòdiums, és a la Llista de Participants. És només en simple ordre alfabètic, que us vull dir:
MOLTES GRÀCIES a ALBAALLAU, ASSUMPTA, BARCELONA...CARME, EL PORQUET, ELFREELANG, F. MOMPÓ, FERRAN, GARBI24, JOAN, JOMATEIXAJORDI, J. LLUÍSJPMERCH, LLUÏSA, MBOSCH, MIREIA, NINONA, PILARPONS007, PUIGMALET, RITS, VICICLEVPAMIES, XEXU i YÁIZA.

Com us vaig dir diumenge passat,
persevereu els que ja hi sou
i animeu-vos els que no.
DEMÀ A LES 10:00, UN NOU ENIGMA!!


dissabte, 17 de desembre del 2011

Relats Conjunts (desembre - 2011)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per "La Bocca della verità" (Roma)



LA VERITAT

La cerca de la veritat ha estat una constant en la meva vida, ja des de ben jove que vull saber el perquè de les coses. No parlo de coneixements científics o del què es pot aprendre als llibres, que per això ja tinc a casa la Gran Enciclopèdia Catalana. Jo em refereixo a anar més enllà, a trobar la resposta als interrogants de la vida..., de la meva vida.

Tot va començar el dia del meu quinzè aniversari. Jo feia anys i era la Festa Major del meu poble, el meu pare em va donar l'equivalent a 30 € dels d'ara perquè me'ls gastés a la fira que s'havia instal·lat a les afores, al costat del camp de futbol. Hi vaig anar amb els amics, disposat a pujar a un munt d'atraccions (en aquell temps, 30 € donaven per molt) però just a l'entrada de la Fira hi havia una petita tenda on una endevinadora prometia revelar-nos el futur. No vaig poder evitar la temptació d'entrar-hi i, sense fer cas dels meus amics que insistien en que tot això només són tonteries, vaig demanar-li a aquella gitana que em digués el meu futur immediat. Us penseu que va deixar-me anar quatre vaguetats i prou?; doncs no, us he de dir que va encertar completament la seva predicció. Em va anunciar que veia que alguna cosa no aniria bé a la fira d'aquella nit, que jo no pujaria a cap de les atraccions que havia previst i que aniria cap a casa molt més aviat del compte i, us repeteixo, ho va encertar de ple perquè per la consulta em va cobrar 30 € i em vaig quedar sense ni un duro per les atraccions.
Segur que aquesta història us ha fet riure, de fet vaig ser la riota dels meus amics tota aquella nit i, malgrat ja han passat molts anys, encara ara n'hi ha que se'n recorden i repeteixen l'anècdota quan se'n volen riure de mi. Però els que us en rieu sou els que us quedeu només en el detall, sense anar al fons de la història. I el fons de la història és que l'endevinadora ho va encertar de ple, no m'ho podeu negar.

Com he dit abans, han passat molt anys des d'allò però jo no he parat d'anar a endevins, de fer-me llegir les cartes, de trucar a aquells programes de televisió d'altes hores de la matinada.

I és cert, ho he de reconèixer, que encara no he trobat la resposta que busco.
Però aquesta vegada serà diferent, he viatjat a Itàlia per fer-li la pregunta que fa anys que ningú em pot contestar a la "Boca de la Veritat", una escultura que té el poder de saber-ho tot i que fa gairebé 2000 anys que ajuda a qui s'hi apropa amb fe. No parlo de la reproducció que els turistes no paren de fotografiar (pensant-se que és l'original) a l'església de Santa Maria in Cosmedin a Roma, parlo de la veritable "Bocca della Verità" que fa segles que una secta secreta custodia en un amagatall encara més secret de les catacumbes romanes. M'ha costat molt aconseguir accedir-hi, hi he invertit molt de temps i molts diners per poder pertànyer a aquest minúscul grup d'escollits que estem a punt d'entrar a la sala on trobaré, aquesta vegada si, la resposta a la meva pregunta.

Ja em toca passar a mi, m'han remarcat que només puc fer una pregunta i que me la pensi molt bé. No em calia aquest consell, fa anys que la tinc pensada aquesta pregunta i no em costa res formular-la perquè em surt del cor: "Vull saber com puc ser tan ruc de, malgrat que no paren d'enganyar-me, continuar creient en endevinadors, en profetes i en totes aquestes supersticions que només serveixen per fotre'ns els quartos?".


divendres, 16 de desembre del 2011

Fragment Parcial 014


QUIN EDIFICI ÉS?


Malgrat diguin que els preus immobiliaris han baixat bastant amb la crisi, a mi em sembla que ha baixat bastant més el nostre poder adquisitiu. Almenys és el que jo he comprovat, ara que m'he volgut comprar unes quantes "segones residències" i no he pogut.

A l'hora de pagar-les només n'he tingut prou per a una habitació (i de vegades, ni això) de cadascuna d'elles. De totes maneres us les ensenyo igual perquè n'hi ha de molt maques.

No sé si us costarà gaire descobrir a quin edifici pertanyen, però ja sabeu que sempre em podeu demanar alguna pista si trobeu que "és difícil". ;-)


Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ
Guanyen 2 PUNTS pel Concurs: XEXU i LLUÏSA



dijous, 15 de desembre del 2011

Endevinalla 334

E334.- Saps, jo sóc aquella eineta / que menjo per la panxeta / i m'ho trec per l'esqueneta. / Endevina'm, doncs, Quimeta.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: JORDI, GARBI24, PONS07 i PUIGMALET.

dimecres, 14 de desembre del 2011

384.- Caçadors de bolets

384.- Els sis membres d'un club de caçadors de bolets han sortit a collir rovellons. Al final de la jornada veiem que, agrupant-los de tres en tres, sempre trobem un dels participants que ha trobat més bolets que els altres dos junts. Sabent que tots han collit, almenys, un rovelló; podeu dir-nos quina és la quantitat mínima de bolets que té el que més n'ha trobat?
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de donar el resultat numèric que contesta la pregunta sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució. No és necessari fer llargues demostracions matemàtiques, el compte de la vella també val :-D)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: XEXU, ALLAU, JOAN, JORDI, YÁIZA, PONS007 i CARME.


dimarts, 13 de desembre del 2011

Endevinalla 333

E333.- Tinc dos ulls que tot ho miren / i un morret rosegador, / i ben d'amagat em fico / cercant formatge per tot.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: XEXU, ASSUMPTA, ALLAU, EL PORQUET, CARME, PILAR, LLUÏSA, JOAN, ALBA, GARBI24, PUIGMALET, YÁIZA, JORDI, MBOSCH, JOSEP LLUÍS, PONS007 i BARCELONA...


dilluns, 12 de desembre del 2011

383.- En Mac al Far West

383.- El cavall d'en Mac es més fosc que el d'en Smith, però més ràpid i més vell que el d'en Jack, que és encara més lent que el d'en Willy, que és més jove que el d'en Mac, que és més vell que el d'en Smith, que és més clar que el d'en Willy, encara que el d'en Jack és més lent i més fosc que el d'en Smith. ¿Quin cavall és el més vell, quin el més lent i quin el més clar?
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de contestar la pregunta sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució.)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: YÁIZA, ALLAU, CARME, ASSUMPTA, PONS007, JOAN, ALBA, JORDI, XEXU, EL PORQUET, JOMATEIXA i PUIGMALET.



diumenge, 11 de desembre del 2011

CONCURS 1000 (2a. setmana)

1r. CONCURS XAREL-10
d'Enigmes i Endevinalles

(Consulteu-ne les NORMES DE PARTICIPACIÓ)


RÀNQUING PROVISIONAL D'ENCERTANTS
(Del 28.11.2011 al 09.12.2011)

11 PUNTS :
XEXU
10 PUNTS :
JORDI
9 PUNTS :
PONS007
7 PUNTS :
EL PORQUET
6 PUNTS :
ALLAU, ASSUMPTA
4 PUNTS :
JOAN, NINONA, YÁIZA
3 PUNTS :
CARME, ELFREELANG, MBOSCH, MIREIA
2 PUNTS :
GARBI24, JOSEP LLUÍS, PUIGMALET
1 PUNT :
ALBA, F. MOMPÓ, LLUÏSA, RITS, VPÀMIES



Acabada la segona setmana del Concurs continua en XEXU en primera posició però amb menys avantatge que a la setmana passada, i ja té a en JORDI i en PONS007 trepitjant-li els talons. De totes maneres, és aviat per dir res que queden molts i molts punts en joc i qualsevol dels participants pot donar la sorpresa encara.


Aprofito per donar la benvinguda als amics que s'han unit al Concurs en aquesta segona setmana i, naturalment, els incloc a la Llista de Participants. On, amb cap altre ordre que l'alfabètic, us dic:
MOLTES GRÀCIES a ALBAALLAU, ASSUMPTA, CARME, EL PORQUET, ELFREELANG, F. MOMPÓ, FERRAN, GARBI24, JOAN, JORDI, JOSEP LLUÍSJPMERCH, LLUÏSA, MBOSCH, MIREIA, NINONA, PONS007, PUIGMALET, RITS, VICICLEVPAMIES, XEXU i YÁIZA.

Una llista que encara pot augmentar,
que no hem arribat ni a la meitat del Concurs.
Així que persevereu els que ja hi sou
i animeu-vos els que no.
DEMÀ A LES 10:00, UN NOU ENIGMA!!


divendres, 9 de desembre del 2011

Refranyer Jeroglífic 026


QUIN REFRANY ÉS?


Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)


Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: YÁIZA, XEXU, JORDI, ALLAU, VPAMIES, PONS007, ASSUMPTA i EL PORQUET.



dijous, 8 de desembre del 2011

Endevinalla 332

E332.- Mercat de Vic o un diumenge, / era part d'un arbre viu; / és manoll de flors o d'herbes / que per Pasqua beneïu.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: EL PORQUET, YÁIZA, PONS007, XEXU, LLUÏSA, JORDI, MIREIA, ELFREELANG, ASSUMPTA, ALLAU, JOSEP LLUÍS i CARME.


dimecres, 7 de desembre del 2011

382.- Assassinat al cinema

382.- Noticía d'un diari dels Estats Units: "ASSASSINAT AL CINE. Un home convida la seva dona al cinema a veure una reposició de 'La Guerra de les Galàxies' i, aprofitant el soroll de les explosions de la batalla final, l'assassina d'un tret. Al final de la pel·licula surt del cinema amb el cadàver de la seva dona sense que ningú intenti fer res per detenir-lo o denunciar-lo i després es dirigeix al bosc per enterrar-la, per sort un policia forestal el va sorprendre en plena acció i ja ha estat detingut". Si el cinema era gairebé ple, podeu explicar com va poder sortir-ne tan fàcilment?


Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 2 PUNTS pel Concurs: PONS007 i JORDI.


dimarts, 6 de desembre del 2011

Endevinalla 331

E331.- Passa tu, que llana tens. / Passa tu, que també en tens. / Passa tu, que llana portes. / Passa tu, que també en portes.

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: PONS007, MSBOSCH, NINONA, JOSEP LLUÍS, ASSUMPTA, F. MOMPÓ, JORDI, XEXU I ALBA.


dilluns, 5 de desembre del 2011

381.- Treballant en els fonaments

381.- Un paleta que treballa en els fonaments d'una casa necessita 8 dies per fer un forat al terra de 8 m de llarg per 8 m d'ample per 8 m de fondària. En quants dies tindria fet un forat de 4 m de llarg per 4 m d'ample per 4 m de fondària?
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de donar el resultat numèric sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució. No és necessari fer llargues demostracions matemàtiques, el compte de la vella també val :-D)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: JORDI, EL PORQUET, PONS007, ASSUMPTA, JOAN, XEXU, NINONA, ELFREELANG, YÁIZA i MIREIA.


diumenge, 4 de desembre del 2011

CONCURS 1000 (1a. setmana)

1r. CONCURS XAREL-10
d'Enigmes i Endevinalles

(Consulteu-ne les NORMES DE PARTICIPACIÓ)


RÀNQUING PROVISIONAL D'ENCERTANTS
(Des del 28.11.2011 fins al 02.12.2011)

7 PUNTS :
XEXU
4 PUNTS :
ALLAU, EL PORQUET, JORDI
3 PUNTS :
JOAN, PONS007
2 PUNTS :
ASSUMPTA, CARME, GARBI24, MBOSCH, NINONA, PUIGMALET
1 PUNT :
ELFREELANG, MIREIA, RITS, YÁIZA


En un concurs és molt important el Rànquing d'Encertants i per això vaig fent aquests posts-resum setmanals on, cada diumenge, n'aniré deixant constància.

Però hi ha una altra cosa que és encara més important, em refereixo a la Llista de Participants que, amb les seves ganes i el seu interès, estan fent possible aquest 1r. CONCURS XAREL-10Així que, sense cap més ordre que el purament alfabètic, deixeu-me dir:
MOLTES GRÀCIES a ALLAU, ASSUMPTA, CARME, EL PORQUET, ELFREELANG, F. MOMPÓ, FERRAN, GARBI24, JOAN, JORDI, JPMERCH, LLUÏSA, MBOSCH, MIREIA, NINONA, PONS007, PUIGMALET, RITS, VPAMIES, XEXU i YÁIZA.

Som molts i n'estic molt content,
però encara en podem ser més...
Per part meva, demà us espero aquí mateix
amb un nou enigma pel Concurs
US ANIMO A PARTICIPAR-HI!!

dissabte, 3 de desembre del 2011

Jocs Literaris d'en Tibau (novembre - 2011)


Els JOCS LITERARIS del blog Tens un racó dalt del món continuen sortint cada dimecres i jo continuo tenint ganes de col·laborar-hi. Donada aquesta feliç coincidència, és ben normal que us presenti a continuació les meves aportacions als Jocs del darrer mes:

El 220è Joc Literari va ser un divertit xat entre jubilats, el 221è Joc Literari homenatjava l'escriptora Montserrat Roig i el 223è Joc Literari ens convocava al II Concurs literari quasi més breu de la història. Si cliqueu els enllaços encara podeu participar-hi!

En el seu afany per aproximar la literatura al carrer, en Tibau ens demana que escrivim un text literari (poema, microconte, etc) en un post-it i que l'enganxem en un lloc públic on la gent pugui llegir-lo. Jo he fet un sonet i, com veieu a la fotografia, l'he deixat a una de les parades d'autobús que hi ha al meu poble:


En aquest post-it, t'has trobat un sonet.
És un minúscul retall de poesia
que ha estat, per fer real una fantasia,
oblidat a l'atzar en aquest indret.

La fantasia d'un escriptor discret
que intenta, sense gens de descortesia
però si amb passió, dedicació i alegria,
estendre la lectura a tort i a dret.

És possible que, lector desconegut,
tu no entenguis de què va la cosa
però estàs demostrant que t'agrada llegir.

Així que considera't molt benvingut,
els que gaudim del vers i de la prosa
som molts i molts més s'hi poden afegir.


224è Joc Literari
"Lletja, sí; digna, també. Farta del menyspreu, dolguda pels dits que l'han esquivat sempre, l'última oliva del plat...". Com acaba aquesta història?, doncs això és el que ens proposa en Tibau per aquest Joc Literari i el que jo li he fet explicar a aquesta oliva en un altre sonet:


Des de petita he volgut destacar,
el meu afany ha estat sortir del ramat.
Un destí que, de sempre, se m'ha escapat
perquè la gent no m'ha sabut valorar.

A l'olivera ningú es va adonar
que abans que les altres, jo havia madurat.
I a l'envasadora pitjor m'han tractat,
m'han posat a la llauna sense mirar.

Però a la taula, per fi, ho he aconseguit.
M'he quedat sola i això no és cap conya,
tothom notarà el meu valor afegit.

No us comporteu com si tingués la ronya
i gaudiu del meu gust més que exquisit.
No vull ser l'oliva de la vergonya!



Els que aneu seguint aquest blog sabeu que m'ho passo molt bé fent sonets però que els escric sense cap altra pretensió que no sigui la de divertir-me, simplement passo una bona estona mentre els penso i vull creure que també la passeu vosaltres quan els llegiu.
La cosa és que, així de broma, aquest mes de novembre s'ha complert el mig lustre des de que vaig publicar el primer, una efemèride potser agafada una mica pels pèls però que m'agrada poder celebrar.
Per això, aquesta vegada he escrit dos sonets (de fet, tres) enlloc d'un i també aprofito per fer cas a un amic que ja fa un temps que em diu que hauria de reunir-los tots en un lloc específic.
Us convido doncs, a tu Jesús M. i a tots vosaltres, a la inauguració d'un nou blog on trobareu tots els sonets que he escrit fins ara i els que aniré escrivint en el futur mentre fer-los em continuï divertint: