GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 29 de juliol del 2011

Anagrama Lletraferit 023


QUIN LLIBRE ÉS?


Sempre ens han dit que "el saber no ocupa lloc" però no sé si és massa cert perquè a mi, els prestatges de la biblioteca se m'han fet petits i m'ha tocat traslladar uns quants llibres a una altra habitació.

I mentre transportava una de les capses plenes de llibres, aquesta ha anat per terra. No cal que patiu, han aguantat força bé el sotrac però la sacsejada ha provocat que les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'hagin barrejat.

Abans de posar-los a la nova prestatgeria, hauria de desxifrar aquests anagrames i tornar a trobar els títols i els autors originals. Podeu ajudar-me en aquesta tasca i evitar així que hagi de refer tot el catàleg de la meva biblioteca? ;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 28 de juliol del 2011

Endevinalla 300

E300.- Rodó i no és cap botó, / ple de vent i no és pilota / però també si corre molt / veuràs tu com també bota.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dimecres, 27 de juliol del 2011

350.- Un ratolí de biblioteca

350.- A una biblioteca reben els 10 volums d'una interessant col·lecció sobre refranys catalans. Els 10 llibres són iguals, tots tenen 100 pàgines si comptem les tapes també com pàgines, i són col·locats de l'1 al 10 d'esquerra a dreta en un prestatge destacat de la secció paremiològica. Una nit entra un ratolí que comença a rosegar per la pàgina 1 del volum 1 fins la pàgina 100 del volum 10, ambdues incloses. Pots calcular el nombre total de pàgines rosegades?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Trena "

dimarts, 26 de juliol del 2011

Endevinalla 299

E299.- Tinc cara com la persona, / també creu com el més noble, / a vegades duc corona / i m'estima tot el poble.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " El Porquet "

dilluns, 25 de juliol del 2011

349.- Els enginyers i la dona de fer feines

349.- Qualsevol persona una mica hàbil pot agafar un ou i fer una truita, però un grup d'enginyers volen inventar una eina que fabriqui ous a partir de truites, el projecte presenta moltes dificultats i no se'n surten, estan a punt de deixar-ho córrer però la dona de fer feines del laboratori els diu que ella té la solució a casa seva. En què està pensant aquesta dona?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dissabte, 23 de juliol del 2011

Jocs Literaris (ANTAVIANA / UENDOS...)


Amb aquest post participo en dos JOCS LITERARIS que no fa gaire ens han proposat des de dos blogs ben coneguts de la Catosfera i que jo encara tenia pendents.

El més recent ha sorgit del blog ANTAVIANA que, en plena celebració del 4art ANIVERSARI DEL BLOG, ens demana que inventem un microconte inspirats en una fotografia on veiem una parella que se'ns acosta sortint de la boira.
A continuació teniu la imatge i el meu mini-relat.


 Ser conductor d'autobús a Londres és una feina pesada. Massa trànsit, molts dies de boira, l'estrès de complir els horaris amb puntualitat britànica... Per sort avui ja acabo, aquesta és l'última parada i, gràcies a Déu, ja és l'hora de sortir cap a l'estació central.
 Clar que potser hauria d'esperar aquella parella que ve cap aquí. Si marxo i perden l'autobús hauran de trucar un taxi que jo sóc l'últim i amb aquesta boira fa de mal estar pel carrer... Però per altra banda, l'horari és l'horari... De totes maneres, tampoc vindrà de mig minut...
 No, no. Jo arrenco i marxo. Quan els passi pel costat, segur que em demanaran que m'aturi i veuré la seva cara de desesperació quan no ho faci... i és que alguna alegria havia de tenir aquesta feina, no?.


L'altre joc literari ja fa algun temps que va aparèixer al blog UENDOS, GREIXETS I MAREMORTES, es tracta del ja clàssic CONVIT ESTIUENC 2011En aquesta ocasió ens convida a fer un haikú inspirat en una fotografia del monument franquista que, encara avui, honora a Tortosa, al mig del riu Ebre, els vencedors del "bando nacional" a la Guerra Civil espanyola.
Doncs aquí teniu la imatge i la meva aportació.


Victòria triomfal?
Seguiu sense entendre res,
tots hi vam perdre.

divendres, 22 de juliol del 2011

Encreuat Temàtic 016


QUINES PARAULES FALTEN?


Com veieu es tracta d'un encreuat de set paraules...

No hi ha definicions però sabem que totes responen a un mateix tema que ve indicat, com a títol, en el mateix encreuat. A més tenim com exemple i com a pista una de les paraules ja col·locada al tauler.

La vostra feina és encertar les altres sis paraules que s'encreuen amb la que ja està posada. Si les trobeu dieu-me-les als comentaris amb el número que els correspon segons el tauler. Serà qüestió de posar-s'hi, no?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " Assumpta i Elfreelang "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 21 de juliol del 2011

Endevinalla 298

E298.- Tinc el cor negre, molt negre, / sempre vaig de boca en boca, / el que menjo no ho paeixo / i sóc filla d'una soca.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dimecres, 20 de juliol del 2011

348.- Tots a taula!

348.- L'Àngel, en Benet, en Carles i en Francesc van, amb les seves dones, a dinar al restaurant. Els fan seure en una taula rodona de manera que: 1) Cap dona seu al costat del seu home, 2) Davant de Benet seia en Francesc, 3) A la dreta de la dona d'en Benet seia en Carles i 4) No seien dues dones juntes. Pots dir qui seu entre en Benet i l'Àngel?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dimarts, 19 de juliol del 2011

Endevinalla 297

E297.- De la voreta del mar ningú no em sap treure, / a l'estiu tothom em vol venir a veure / i a l'hivern ningú no em diu res. / No endevines qui sóc?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " Assumpta i Elfreelang "

dilluns, 18 de juliol del 2011

347.- En Jan al torneig d'escacs

347.- En Jan participa en un torneig d'escacs, sense possibilitat de fer taules en cada partida es dóna 1 punt al guanyador i 0 al perdedor. El torneig és de tots contra tots, sense repetir contrincant i quan s'acaba la suma de punts, de tots els jugadors menys Jan, és de 100 punts. Quants punts va obtenir en Jan?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dissabte, 16 de juliol del 2011

ULLALS: Un agraïment, una ressenya i un parell d'enigmes

Aquest post està patrocinat pel blog TUMATEIX LLIBRES, PARLEM DE LLIBRES perquè és qui em va regalar la novel·la que hi comentaré, guanyada en el seu concurs QUIN LLIBRE ÉS?. Us recomano de tot cor el blog on trobareu ressenyes literàries molt interessants i us animo a participar en el concurs que val molt la pena: És divertit, no gaire complicat i dóna premis... Què més us cal per intentar descobrir els llibres amagats d'aquest trimestre clicant AQUÍ?.

Aprofito aquest espai publicitari totalment merescut per tornar a agrair a la JOMATEIXA aquest premi i passo a comentar el llibre en qüestió. Es tracta de:


ULLALS
de
SALVADOR MACIP
i
SEBASTIÀ ROIG

XXXVIIè Premi Joaquim Ruyra
Any: 2011
Editorial: LA GALERA
Planes: 256
Llengua: Català



Sabeu que no acostumo a comentar al blog els llibres que llegeixo, si no m'he descomptat aquesta serà la tercera vegada, però en aquesta ocasió conec a un dels autors i no podia deixar passar l'oportunitat de dir-li què m'ha semblat.

El llibre comença amb un pròleg que, per si sol, ja és un molt bon relat curt d'aquells que quan l'acabes t'ha agradat tant que tens ganes de saber-ne més coses. I per sort, aquesta vegada tenim la possibilitat de saber-les llegint les 200 i escaig pàgines que segueixen. El protagonista principal és en Vicent, un noi malcriat de casa bona que per enèsima vegada és enviat pels seus pares a un internat d'estiu per “adreçar-lo”. Ell, també per enèsima vegada té clar que no es vol deixar adreçar i que, amb diners, pot aconseguir que aquesta estada sigui menys dura del que els seus pares voldrien. Les coses, com podeu suposar, no aniran com ell es pensa... ni molt menys!

De lectura fàcil, amb capítols curts dividits per jornades i frases directes que et van enganxant, el llibre es pot llegir gairebé d'una tirada (jo el vaig acabar en un dia, en un parell de tongades). T'enganxa perquè tens ganes de saber el que li passa a en Vicent i com se'n va sortint (o no) dels problemes en que els autors el van posant. Uns maldecaps que comencen ben aviat, al final del segon capítol (pàg. 26) a en Vicent ja se li ha complicat la vida de mala manera i això no és res en comparació al que li ha d'anar passant fins arribar a un final sorprenent. I ho dic de veritat que el final em va sorprendre molt, malgrat que ja em temia que hi hauria alguna cosa que no seria "aigua clara" no vaig ni imaginar que els trets anirien per on van. No revelaré res però si que vull felicitar als autors per aquest gir inesperat que et deixa un regust... no ho dic, millor que ho llegiu.

Algunes coses més. El llibre parteix d'uns fets reals (un reformatori privat de l'Empordà on maltractaven als nois interns) que jo recordo haver vist al Telenotícies i això fa que et creguis més la història almenys de bon començament, després apareixen els propietaris dels ullals del títol per complicar les coses i la trama ja es torna més fantasiosa. Això de la capacitat d'espantar-se depèn de cadascú, i pot ser que altres lectors no hi estiguin d'acord però a mi m'ha fet més por el Capità que no els "Feréstecs" (aprofito per dir que m'ha agradat molt l'elecció d'aquest nom per les bèsties, "feréstecs" és una paraula que per mi té més força i fa més por, més feredat, que l'equivalent "salvatges" que em sembla que s'utilitza a la versió castellana. En canvi el nom del poble, "Pelallops", no m'ha agradat tant.). En definitiva, diria que més que por el que m'ha provocat el llibre és patiment pel pobre noi protagonista, un patiment que vius en primera persona perquè el que saps és només el que sap en Vicent en cada moment (per no saber no sabem ni els noms reals dels "dolents" que només coneixem pels noms que els atorga el propi Vicent basant-se en el seu aspecte) però això no és un demèrit sinó tot el contrari perquè fa que t'impliquis més en les desventures del noi i que les pateixis més.

Resumint, un llibre molt amè de llegir amb l'estil dels best-sellers d'Stephen King i molt recomanable. Ha guanyat merescudament el Premi J. Ruyra de Narrativa Juvenil perquè segur que pot agradar a nois a partir de 15 o 16 anys però també el pot gaudir, i molt, gent de qualsevol edat que vulgui passar una bona estona patint, cosa que quan es tracta de llibres o pel·lícules està força bé.

I per acabar, com no podia ser d'altra manera, us vull posar un parell d'enigmes basats en el llibre. No vull revelar res de la trama per tant em centraré en la banda sonora. Perquè la novel·la té una banda sonora, concretament dues cançons en anglès que, inventant-me un enigma nou, vull veure si descobriu només sabent la traducció de la lletra al català que els autors ens donen a peu de pàgina. 
La primera l'escolta en Vicent al seu iPhone i en coneixem aquest fragment: "S'acosta el moment final. No se n'anirà. És un presagi"; la segona l'escolten contínuament els dolents en un casset a la seva furgoneta i en sabem aquesta frase: "Camino sobre els raigs de sol, oh si! I em fa sentir bé!". Podeu dir quin és el títol original d'aquestes dues cançons i, sense mirar els crèdits finals del llibre, qui les canta?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta i MBosch "

divendres, 15 de juliol del 2011

Fragment Parcial 009


QUIN QUADRE ÉS?


Amb la intenció de començar una col·lecció de pintura, vaig anar a una famosa galeria d'art i vaig triar uns quants quadres que em van agradar.

A l'hora de pagar vaig adonar-me que el meu pressupost només cobria una part de la factura i, en conseqüència, el galerista només em va deixar emportar un tros de cada quadre... i encara gràcies.

Tot i així, el marxant va dir que són quadres tan famosos que serien igualment reconeguts. A vosaltres que us sembla? ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 14 de juliol del 2011

Endevinalla 296

Hem arribat al 900è post de XAREL-10 i no trobeu que una bona manera de celebrar-ho és simplement publicant l'endevinalla que toca?.
(Que, per cert, ha resultat ser ben facileta. ;-D)

E296.- Petita o gran, sóc rodona, / sóc de pell i sóc de goma, / sóc de carn i sóc de roba / i dono bon gust a l'olla.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 13 de juliol del 2011

346.- El català i la hawaiana

346.- Després de rebre una telefonada, un català i una hawaiana surten a complir una missió amb un temps prefixat. Tot va correctament dins dels límits, però en una rotonda els mossos d'esquadra aturen el vehicle on van tots dos i els fan perdre 10 minuts en comprovacions. Aquest retard fa que la missió fracassi ja que arriben al destí fora de temps, el noi se'n torna sol, com ja preveia, però sense el que esperava. Pots dir qui són els protagonistes de l'enigma?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dimarts, 12 de juliol del 2011

Endevinalla 295

E295.- Jo sóc de geni molt fort / si m'arriben a cremar / i ja es poden exclamar / que, al que toco, senyal porta.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dilluns, 11 de juliol del 2011

345.- El fluorescent i el funcionari de Correus

345.- Un dia qualsevol, a una oficina de correus qualsevol:
- El següent!
- Bon dia, miri jo volia enviar aquest fluorescent de 95 cm de llarg i 1'6 cm de diàmetre al meu avi que viu sol al mas, allà a l'Empordà.
- Ho sento, les normes de correus prohibeixen els paquets de més de 55 cm de costat. El següent!
- No, esperi. És que és molt important que el meu avi rebi aquest fluorescent.
- Ho sento, les normes de correus prohibeixen els paquets de més de 55 cm de costat. El següent!
- Però home, pensi que és un home gran. No pot fer una excepció per ajudar-lo?.
- Ho sento, les normes de correus prohibeixen els paquets de més de 55 cm de costat. El següent!
Sembla que per part del funcionari no hi ha res a fer; però potser vosaltres podríeu donar alguna idea que permeti enviar per correus aquest fluorescent que tant necessita l'avi, no?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

divendres, 8 de juliol del 2011

Refranyer Jeroglífic 021


QUIN REFRANY ÉS?


Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Trena "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 7 de juliol del 2011

Endevinalla 294

E294.- Entre herbes vaig ser creada / i com vull tant la llum, / sempre d'ella moro cremada.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Yáiza "

dimecres, 6 de juliol del 2011

344.- La Reina, el Jardiner i els 10 Arbres en 5 Files de 3

344.- La reina Violant d'Hongria, esposa de Jaume I, demana al seu jardiner que planti 10 arbres en 5 files de 3 arbres cadascuna. El jardiner fa veure a la reina que 5x3=15 i què necessitaria 15 arbres i no 10, però una reina no es pot desdir i li va dir que ho fes amb 10 arbres o el faria executar, pots ajudar al pobre jardiner?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dimarts, 5 de juliol del 2011

Endevinalla 293

E293.- Pujo dalt de la perera per menjar peres, quan sóc a dalt en menjo, en cullo i en deixo. I quan sóc a baix, ni he menjat peres, ni he collit peres ni he deixat peres. Com és això?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dilluns, 4 de juliol del 2011

343.- Quina hora és?

343.- Miro el meu rellotge i me n'adono que a partir d'aquest moment la busca de les hores tardarà tres vegades més temps que la dels minuts en arribar al 6. Quina hora és?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme i Jpmerch "

dissabte, 2 de juliol del 2011

Relats Conjunts (juny - 2011)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per aquesta imatge de "L'Home de Vitruvi" (Leonardo da Vinci - 1492)



EL DIA F (Final)

    - Jo ho deixaria còrrer. Ja sé que sóc el teu editor i que t'hauria d'animar a continuar, però has de reconèixer que és millor deixar-ho ara que no intentar allargar la idea inútilment i fer que els lectors se'n cansin.

  - Però és que tinc una trama boníssima per la propera novel·la. La Janice, farta de les extravagàncies del seu marit, decideix demanar el divorci i el seu espòs ho vol evitar demostrant-li que ell és l'home perfecte; per fer-ho no se l'hi acudeix res millor que anar a Venècia i assaltar la Gallerie dell'Accademia per robar l'original de l'Home de Vitruvi, aquell dibuix de Leonardo da Vinci que està considerat com el Cànon de les Proporcions Humanes. Encara no tinc gaire clar el final però ja se m'acudirà alguna cosa per fer un best-seller millor que "El Codi da Vinci".

   - T'estàs obsessionant, Mac. I no t'ho dic com el teu editor, t'ho dic com el teu amic. Quan anys enrere ens vas portar el teu primer llibre vaig adonar-me'n que era una obra mestra; la història d'aquell noi que cau ferit en el desembarcament de Normandia just al costat del cadàver d'en Noah, el seu millor amic, em va emocionar igual que va emocionar després a centenars de milers de lectors de tot el món. Vaig ser jo mateix qui et vaig demanar d'escriure el segon llibre, on el protagonista s'enamora de l'infermera que el va cuidar a l'hospital de veterans. I animats per l'èxit, van venir el tercer que anava de fantasmes venecians que no ho eren i el quart on li vas fer organitzar una Diada de Sant Jordi a un poble d'Oregon, que van ser una aclucada d'ulls pels lectors europeus però que aquí als Estats Units van fracassar perquè no es van entendre gens...

   - Però l'últim va anar millor, no?

   - Tens raó, amb el cinquè llibre vam tornar a remuntar vendes. Però va ser perquè vas utilitzar el tema dels extraterrestres i vas convertir el teu protagonista en un beneit paranoic. No et vaig dir res aleshores, però a mi em va fer llàstima perquè cada vegada vas ridiculitzant més un bon personatge que no s'ho mereix i la prova és aquesta trama penosa que m'acabes d'explicar. Parlant de l'Home de Vitruvi, per què no t'apliques aquesta recerca de la perfecció i fas cau i net?. Pots tornar a escriure un gran llibre però per fer-ho has d'abandonar aquests personatges i has de començar des de zero. Fes-me cas, repeteixo que t'ho dic com un amic.

   - D'acord, m'has convençut. Deixo estar aquests personatges i m'agafo unes vacances, passat l'estiu començaré a escriure sobre altres temes. Però no em demanis la perfecció que fa temps que sé que la perfecció no existeix. Sense anar més lluny, tu mateix no entraries en aquest cànon de les proporcions humanes de Leonardo da Vinci. Tens el cap massa gros... i t'ho dic com un amic.

divendres, 1 de juliol del 2011

Enigma Visual 033


HO VEIEU BÉ?


És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " TOTS "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ