GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimarts, 31 de maig del 2011

Endevinalla 285

E285.- Una dona xafardera, / que no és pas la bugadera, / que coneix tots els veïns; / i el de fora, i el de dins / per sa llengua sol passar…, / qui serà?.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dilluns, 30 de maig del 2011

335.- Sentiments iguals, reaccions diferents

335.- La mort de l' Arthur, ocorreguda a les afores del poble, va ocasionar grans mostres de dolor i patiment. Al contrari, la mort de la Berta al mar va ser rebuda amb alleujament. Si els habitants d'aquell poble costaner tenen el mateix tipus de sentiments quan els parles de l'Arthur o de la Berta, pots explicar aquesta diferència?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dissabte, 28 de maig del 2011

Relats Conjunts (maig - 2011)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per aquesta fotografia del "Juicy Salif" (Philippe Starck - 1990)



EL DIA P (Paranoia)

   Ja són aquí. Bé, de fet, ja fa molt de temps que són entre nosaltres. Fa molts anys que ens vigilen, que s'han infiltrat en els llocs de poder per així controlar-ho tot, esperant el moment propici per conquerir totalment el planeta Terra.

   Jo ja ho vaig començar a sospitar fa molt de temps. Érem només uns adolescents quan, amb el meu amic Noah, compràvem cada setmana els còmics de Flash Gordon i mentre ell només es divertia amb les aventures d'acció d'aquell superheroi al planeta Mongo, jo vaig començar a pensar en la possibilitat real de que els extraterrestres existissin de debò i de que, algun dia, intentessin la invasió de la Terra. Quan li explicava a en Noah, sempre se'n reia i el tema va quedar com una broma entre nosaltres. Encara em sembla sentir-lo, anys més tard quan ens vam allistar per anar fer la guerra contra el feixisme a Europa, dient-me: "De moment acabem amb la invasió nazi, després continuarem amb la teva famosa invasió extraterrestre...". Sé que m'ho deia per riure, sense cap mala fe perquè ell s'imaginava la invasió alienígena com una guerra, com aquella guerra on ell va morir i jo vaig quedar malferit per una bala al cap fent que des d'aleshores porti una placa de metall al crani. Però és que no serà així, els extraterrestres estan molt més tecnològicament avançats que nosaltres i portaran a terme la invasió d'una manera tan sibil·lína que gairebé cap terrícola podrà detectar.

   I dic gairebé perquè jo si que puc. Gràcies justament a la placa de metall que porto al cap noto clarament les transmissions electròniques dels aparells que els àliens estan començant a repartir per totes les cases de la Terra amb els que pretenen controlar els nostres cervells i convertir-nos en els seus esclaus. I per sort, avui mateix he trobat el que havien amagat a casa nostra. De fet, em pensava que els extraterrestres el sabrien dissimular més bé, es nota tant que no és un objecte d'aquest planeta amb aquestes tres potes estranyes i un cos en forma d'ou, sembla una aranya robot. Millor, així la meva dona em creurà de seguida quan li expliqui... Calla, que em sembla que ara arriba...

   - Janice, mira!. Jo tenia raó, la invasió alienígena ja ha començat i aquí en tinc la prova...

   - Es pot saber que fas amb l'espremedor de disseny que havia comprat per regalar-te pel teu aniversari?. Però si l'havia amagat a dalt de tot de l'armari... Ja m'has aixafat tota la sorpresa!!.

divendres, 27 de maig del 2011

Anagrama Lletraferit 022



QUIN LLIBRE ÉS?


Sempre ens han dit que "el saber no ocupa lloc" però no sé si és massa cert perquè a mi, els prestatges de la biblioteca se m'han fet petits i m'ha tocat traslladar uns quants llibres a una altra habitació.

I mentre transportava una de les capses plenes de llibres, aquesta ha anat per terra. No cal que patiu, han aguantat força bé el sotrac però la sacsejada ha provocat que les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'hagin barrejat.

Abans de posar-los a la nova prestatgeria, hauria de desxifrar aquests anagrames i tornar a trobar els títols i els autors originals. Podeu ajudar-me en aquesta tasca i evitar així que hagi de refer tot el catàleg de la meva biblioteca? ;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 26 de maig del 2011

Endevinalla 284

E284.- Una velleta tota arrugadeta, / que a baix porta una cueta.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Yáiza "

dimecres, 25 de maig del 2011

334.- L'autocar a l'aparcament

334.- Arriba un autobús de l'Imserso que porta els turistes des de l'aeroport i com està plovent a bots i barrals el conductor decideix entrar a l'aparcament subterrani de l'hotel per evitar que els avis i les seves maletes es mullin. Els hostes passen la nit a l'hotel i l'endemà han d'anar d'excursió, fa un dia radiant i el conductor decideix treure l'autocar a la porta de l'hotel perquè els avis puguin pujar-hi després d'esmorzar, però per sorpresa seva l'autobús no passa per la porta de l'aparcament. Digues que ha succeït i explica-li al conductor les dues solucions que té.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 24 de maig del 2011

Endevinalla 283

E283.- Estiu i hivern / s'està al terrat, / ni fred ni calor / no ha sentit mai.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Joan "

dilluns, 23 de maig del 2011

333.- Una tirada de daus

333.- Agafem un dau normal, amb els números de l'1 al 6 i sense trucar. Amb una tirada, quina probabilitat hi ha de que surti el número esperat segons la estadística?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Joan i Yáiza "

divendres, 20 de maig del 2011

Fragment Parcial 007



QUIN QUADRE ÉS?


Amb la intenció de començar una col·lecció de pintura, vaig anar a una famosa galeria d'art i vaig triar uns quants quadres que em van agradar.

A l'hora de pagar vaig adonar-me que el meu pressupost només cobria una part de la factura i, en conseqüència, el galerista només em va deixar emportar un tros de cada quadre... i encara gràcies.

Tot i així, el marxant va dir que són quadres tan famosos que serien igualment reconeguts. A vosaltres que us sembla? ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jordi "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 19 de maig del 2011

Endevinalla 282

282.- És rodó com un garbell, / és llarg igual que un budell, / i ai! d'aquell que cau a n'ell!.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quadern de mots "

dimecres, 18 de maig del 2011

332.- El paleta fatxenda i el manobre espavilat

332.- Un paleta fatxenda i molt fort sempre feia la mateixa aposta als manobres nous: "Agafa el carretó, carrega'l amb el que vulguis i corre fins la cantonada, després jo carregaré el mateix que tu afegint-hi un sac de ciment de 50 kg; qui tardi més en arribar farà la feina de l'altre durant una setmana". Els peons podien triar entre tot el que hi havia a l'obra però sempre perdien perquè el paleta era més fort que qualsevol d'ells i els 50 kg de més no eren prou per compensar la diferència de forces. Però un dia el manobre va guanyar l'aposta, podeu dir com s'ho va fer?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 17 de maig del 2011

Endevinalla 281

E281.- Sóc del cervell el radar / i tinc forma de muntanya, / sóc un fidel guardià / de flaires bones i males.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dilluns, 16 de maig del 2011

331.- Homentage a Joan Perucho

331.- Un home que es dedica a recollir animals, té localitzada una parella de “Avutarda Géminis”. Ha atrapat el mascle, però quan és a punt d'agafar la femella comença a ploure i ha de marxar. Saps com es diu aquell home?
Gràcies a QUADERN DE MOTS per haver trobat aquest vídeo
que, sens dubte, pot ajudar a solucionar l'enigma.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Trena "

diumenge, 15 de maig del 2011

205è Joc Literari (maig - 2011)


Des del blog Tens un racó dalt del món ens repten cada dimecres a jugar amb la literatura.

Ha arribat el 205è Joc Literari, que torna a ser un joc creatiu. Recuperant l'antic cromo que veieu a la imatge que encapçala aquest post on surt escrit el topònim més llarg del món, l'amic Tibau ens demana que ens hi basem per escriure un text de lliure extensió i gènere.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (Taumata pels amics) és, segons la Wikipèdia, el nom maori d'un turó de 305 metres d'alçada situat a prop de Porangahau, al sud de Waipukurau a l'extrem sud de la badia de Hawke (Nova Zelanda). Amb 85 lletres, posseeix el rècord Guinness com el topònim en ús més llarg del món i traduït literalment significa: “El cim del turó on Tamatea, l'home amb els genolls grans, l'escalador de les muntanyes, el devorador de la terra que va vagar pels voltants, va tocar la flauta per a la seva estimada”. I més o menys això, és el que explico en aquest sonet:

Sóc Tamateu, el viatger incansable.
Milers de muntanyes he escalat,
centenars de terres he trepitjat,
conquerint tot el món abastable.

Però la meva vida admirable,
i per culpa d'un genoll inflamat,
ha arribat un moment que s'ha acabat
guanyant-me un repòs agradable.

L'artritis, de viatjar em priva
però puc seguir tocant la flauta
fent música per la meva aimada.

El meu camí fins aquí arriba
i ara és qüestió de trobar la pauta
per donar un gran nom a la contrada.


ADDENDA: Ja he dit alguna vegada que m'agrada provar de fer sonets pels Jocs Literaris de J.M. Tibau i que m'ho prenc com un joc dins del propi joc. En el del mes passat, QUADERN DE MOTS també va voler jugar i als comentaris em va regalar una nova quarteta que continuava el meu sonet. En aquest d'avui ha repetit i, a més, no ha estat l'única. Us vull agrair de tot cor la vostra participació en:

EL REPICÓ DEL SONET 

T'aconsello una cadira
com la millor amiga
si has d'estar-te palplantat
amb els genolls abotifarrats.
(QUADERN DE MOTS)


M'agradaria inventar-me un sonet
i poder posar-lo al blog d'en McAbeu,
d'un home que puja i baixa per arreu,
no sé que dir, ho deixe en un quartet.
(JPMERCH)


Viatger sense viatges
no només toques la flauta.
Del teu delit brolla el nom,
el més complet per Taumata.
(CARME)


És un bon Jan, Tamateu,
el que té els genolls inflats,
i sempre que us hi acosteu
amb sa virtuosa flauta
us farà sons dedicats!
(ASSUMPTA)


Enfilat per aquestes muntanyes,
tocaves la flauta per l'estimada.
Agraïda, posa ungüent 
fent massatge als teus dolorits genolls.
(MONTSE)

divendres, 13 de maig del 2011

Refranyer Jeroglífic 019



QUIN REFRANY ÉS?


Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)

dijous, 12 de maig del 2011

Endevinalla 280

E280.- Per més que em vinguis darrere / mai no em podràs atrapar, / i quan vulguis retirar-te / sempre t'hauré d'empaitar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " Quim Soler i Assumpta "

dimecres, 11 de maig del 2011

330.- 9 boles en 4 capses

330.- Com podem posar 9 boles dins de 4 capses de manera que cada capsa contingui un nombre senar i diferent de boles?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " Jpmerch / Xexu / Yàiza "

SENSE SENYAL... (2)

   Com recordareu, el passat 17 de febrer Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a cessar les emissions de TV3 al País Valencià després de 26 anys. Aleshores molts blogs, entre ells XAREL-10, vam mostrar el rebuig a aquesta imposició quedant-nos 24 hores sense senyal

   Gairebé tres mesos després, l'ACPV ens torna a demanar la nostra solidaritat i suport mitjançant un e-mail on ens diuen que "...volen també deixar sense senyal a la nostra entitat, a través de la imposició d'unes multes injustes i desproporcionades (800.000€) per a una entitat sense ànim de lucre, que de no fer-se efectives suposaran l'embargament dels nostres comptes i béns mobles i immobles..." i ens demanen que avui fem difusió del següent editorial:

Una multa contra tots: en solidaritat amb Acció Cultural

El passat 17 de febrer, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es va veure obligada a cessar les emissions de TV3 al País Valencià, després de 26 anys. Durant aquest temps, TV3 havia esdevingut una oferta televisiva normalitzada al País Valencià, on s’ha distingit per la seua qualitat i pel fet de ser una de les poques ofertes audiovisuals en català. 

Malgrat això, el president Francisco Camps va decidir, ara fa quatre anys, obrir una sèrie d’expedients administratius contra l’entitat responsable d’aquestes emissions, Acció Cultural, cosa que s’ha traduït en una llarga persecució política i econòmica. El passat mes d’octubre, l’entitat ja va haver de pagar 126.943,90 euros per satisfer una primera multa, i ara s’enfronta a dues multes més que sumen vora 800.000 euros (dels quals ja n’ha pagat 130.000), una quantitat absolutament desproporcionada per a una associació cultural sense ànim de lucre la continuïtat de la qual pot posar en perill.

Durant aquests quatre anys, Acció Cultural ha fet patent l’amplíssim suport a TV3 al País Valencià, fins a arribar a l’èxit de la manifestació del passat 16 d’abril a València. En aquest sentit, cal també recordar les 651.650 signatures recollides per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” per legalitzar la recepció de totes les televisions en català en el conjunt del domini lingüístic, i que ara podria entrar a tràmit parlamentari al Congrés espanyol. 

Tant el projecte de llei impulsat per la ILP com el recurs que Acció Cultural ha presentat davant el Tribunal Suprem poden acabar donant la raó a l’entitat en aquest conflicte artificial; però, de moment, Acció Cultural ha de pagar les multes que encara té pendents si no vol patir l’embargament dels seus comptes corrents i béns mobles i immobles. Davant aquesta greu situació, el nostre deure és col·laborar a fer front col·lectivament a una multa que en realitat és contra tots els que creiem en la pluralitat informativa i la llibertat d’expressió. Per això, avui, diferents mitjans publiquem aquesta crida pública perquè feu una donació solidària a Acció Cultural (www.acpv.cat): així com junts vam aconseguir les 651.650 signatures per a la ILP, junts hem de reunir els diners necessaris per garantir la continuïtat d’Acció Cultural.


(Podeu veure la llista dels blogs i webs que han publicat aquest editorial clicant AQUÍ)

dimarts, 10 de maig del 2011

Endevinalla 279

E279.- Si en barca surts a la mar / quedaràs ben marejat, / elles vénen, elles van, / en un moviment constant.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dilluns, 9 de maig del 2011

329.- Els parents no es trien?

329.- Dues dones passegen per la rambla i porten cadascuna un infant en braços, de sobte veuen rambla amunt dos homes que les saluden. Mira, diu una, per allí arriben el nostres pares, pares dels nostres fills, marits de les nostres mares i els nostres propis marits. Pots deduir quina relació de parentiu o no uneix a les dues dones?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Miguel Ángel "

divendres, 6 de maig del 2011

Enigma Visual 031


HO VEIEU BÉ?


És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 5 de maig del 2011

Endevinalla 278

E278.- Quina cosa teniu / que entra en el riu / i no es mulla?. / No és sol, ni lluna, / ni cosa alguna.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch "

dimecres, 4 de maig del 2011

328.- Test psiquiàtric

328.- En un psiquiàtric fan una prova als interns per deduir la seva capacitat mental. La prova consisteix en donar-los a escollir entre una palla de beguda, un didal, una tassa de cafè, una gerra de cervesa o una galleda foradada i fer-los buidar una banyera. Segons quin estri utilitzen se'ls classifica com més o menys malalts, pots dir com buidaries tu la banyera?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Zel "

dimarts, 3 de maig del 2011

Endevinalla 277

E277.- Som pantalla d'on les ones / van directes al cervell; / les dones perden estones, / penjant-nos adornaments.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Elfreelang "

dilluns, 2 de maig del 2011

327.- Setze són setze

327.- En Pol ha trobat el següent text repassant un antic diari personal: "Avui, dissabte 16 de febrer, la meva neboda celebra el seu 16è aniversari convidant 16 amigues a berenar un pastís amb 16 espelmes. Tants 16 junts poden ser un senyal premonitori sabent que la meva neboda va néixer a les 16:16 d'un dia 16 d'un any múltiple de 16 i que avui falten un número d'anys múltiple de 16 per l'any 2000. Per acabar-ho d'adobar, el meu aniversari és el proper 16 de març". Podeu dir quin any ho va escriure i deduir, sense mirar cap calendari d'aquell any, en quin dia de la setmana va caure el seu aniversari?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " SÀNSET i P-CFACSBC2V "