GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 30 de juliol del 2010

Un Enigma Polític

Com ja sabeu, els divendres estan destinats als ENIGMES ESPECIALS que ja coneixeu i que trobareu enllaçats a la barra lateral, n'hi ha de 4 tipus perquè generalment hi ha quatre divendres al mes.
Però en alguns mesos, com aquest, trobem CINC divendres i per això avui us he preparat un altre Enigma encara més Especial.

Aquest ENIGMA POLÍTIC


Hi havia una vegada un petit país que era una nació però que només li deixaven ser una "nacionalidad", que tenia una llengua pròpia però que no podia ser la "preferente" i que si el que decidien els seus habitants en un referèndum democràtic no agradava als que el perdien doncs es podia obviar aquesta voluntat popular per la via judicial, que no em negareu que és una manera bastant "sui-generis" d'entendre la democràcia.

El President d'aquest país, com podeu veure al vídeo que encapçala aquest post, té raons per estar indignat i, fins i tot, atabalat. Per això aquest matí, ha aixecat per un moment la vista del munt de papers que omplen la taula del seu despatx i ha dit, dirigint-se al seu ajudant i secretari personal:

- Quantes cabòries..., vols dir que s'acabaran algun dia?

El secretari, un home del partit del President i nascut al mateix poble que ell, ha dubtat si aquesta pregunta es referia als problemes del país, a les eleccions que d'aquí poc es celebraran o al ressò de la última gran manifestació popular però, com bon polític que és, no ha dubtat a contestar i ha dit:

- 41.121951 , 1.239158

Una resposta estranya que el President ha intentat aclarir, continuant la conversa:

- Com no em donis més pistes...

- Ja sabeu que en política, com a la vida, per entendre les coses és necessari baixar al nivell de la gent del poble o, dit d'una altra manera, s'ha de viure i veure el carrer.

- Això ja ho sé, però encara no ho veig...

- Quan els arbres no ens deixen veure el bosc i no podem apartar-los, el millor és apartar-nos nosaltres i segur que aleshores, amb una altra perspectiva, ho veure'm tot més clarament.

El President ha preferit no preguntar res més, primer perquè ja n'està una mica fart de les respostes en forma de proverbi xinès del seu ajudant i segon perquè ja ha desxifrat el missatge ocult. Ho podeu fer també vosaltres i dir quina ha estat la verdadera resposta del secretari a la pregunta del President?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dijous, 29 de juliol del 2010

Endevinalla 202

E202.- No tinc amic ni enemic; / sóc un pes sense mudança / i sóc tan equitativa, / que mai torço la balança.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Deomises "

dimecres, 28 de juliol del 2010

252.- El pàrquing de la clínica

252.- En una clínica privada, el cardiòleg, el cirurgià i l'anestesista tenen 3 places de pàrquing reservades que s'han repartit entre ells. Avui però, l'anestesista fa festa i el seu substitut ha aparcat en una de les tres places a l'atzar. El segon a arribar és el cirurgià que si la seva plaça de sempre està lliure hi aparcarà i si no escollirà una de les altres dues a l'atzar. Quan arribi el cardiòleg, quina probabilitat té de poder aparcar al seu lloc de cada dia?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimarts, 27 de juliol del 2010

Endevinalla 201

E201.- Entre reis i cavallers / s'hi estableix una gran guerra, / hi viuen contents i amics / mentre uns contra altres lluiten.
TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dilluns, 26 de juliol del 2010

251.- Una altra sèrie matemàtica

251.- Troba el següent número d'aquesta sèrie: 77, 49, 36, 18...

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Mireia "

dissabte, 24 de juliol del 2010

El meu homenatge a CRISTÒFOL DESPUIG

Enguany es celebra el 500 aniversari del naixement de CRISTÒFOL DESPUIG, coincidint amb "La Festa del Renaixement" a Tortosa i seguint la crida feta des del blog TENS UN RACÓ DALT DEL MÒN m'adhereixo mitjançant aquest apunt a aquest homenatge blogaire.

CRISTÒFOL DESPUIG
[Tortosa, 1510 - 1561/80]

Cavaller i humanista, es dedicà a la historiografia i fou arxiver de la seva ciutat. És, segons Jordi Rubió, el prosista català més interessant del segle XVI.

La seva obra "Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa" (redactada el 1557 i no publicada fins al segle XIX per motius inquisitorials), està escrita en forma dialogada -el diàleg és un gènere típic del Renaixement- i conté moltes ressonàncies erasmistes. Pretén de fer la història de Tortosa, però, com diu explícitament, la seva intenció és escriure sobre "les coses de Catalunya".

Aquest llibre, la portada del qual podeu veure a la imatge que encapçala aquest post, l'escriu en català perquè, com el mateix autor escriu a la dedicatòria:

"No he volgut escriure-la en llengua castellana per no mostrar tenir en poc la catalana i també per no valer-me de llengua estranya per defensar i il·lustrar la naturalesa pròpia, que és la principal intenció de mon treball..."

A continuació podeu llegir-ne un parell de fragments que, encara que no us ho semblarà, us recordo que van ser escrits fa més de 450 anys:

"...per no publicar la glòria dels espanyols que no són castellans, zelen la veritat i per fer gloriosa la seva pròpia nació no dubten d'escriure mentides i això tan en el poc com en el molt... ...quasi tots els historiògrafs castellans estan en el mateix de voler anomenar a Castella per a tota Espanya..." [Col·loqui Segon]

"...catalans que a cada pas els passen per llengua tractant-los de deslleials, de rebels, de comuns i d'altres mil improperis que cert és cosa insuportable per a tan honrada nació i així em meravello com poden sofrir els de Catalunya tals llibres i no procuren que siguin cremats tots..." [Col·loqui Cinquè]

No us han vingut al cap alguns temes de força actualitat i el tractament que en fan alguns diaris molt concrets de la Meseta i algunes emissores de televisió d'aquestes que són relativament noves però gens modernes? :-P

És que hi ha coses que fa molts anys que les arrosseguem...
Però no vull escalfar-vos el cap, així que us he preparat un joc que s'adigui a aquestes calors estiuenques:

LES 7 DIFERÈNCIES

A la part esquerra de la imatge que encapçala aquest post podeu veure una fotografia del gegant de Cristòfol Despuig que la ciutat de Tortosa va encomanar per la Primera Festa del Renaixement, l'any 1996.
A la part dreta, hi veieu el reflex en un mirall de la mateixa foto però aquest mirall ha comès 7 errors a l'hora de reproduir la imatge. Així que cliqueu sobre la foto per veure-la més de prop i intenteu descobrir-hi les 7 diferències.

divendres, 23 de juliol del 2010

Encreuat Temàtic 010


QUINES PARAULES FALTEN?

Com veieu es tracta d'un encreuat de set paraules...

No hi ha definicions però sabem que totes responen a un mateix tema que ve indicat, com a títol, en el mateix encreuat. A més tenim com exemple i com a pista una de les paraules ja col·locada al tauler.

La vostra feina és encertar les altres sis paraules que s'encreuen amb la que ja està posada. Si les trobeu dieu-me-les als comentaris amb el número que els correspon segons el tauler. Serà qüestió de posar-s'hi, no?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 22 de juliol del 2010

Endevinalla 200

E200.- Llarg i prim, parent d'en Bufa / mai em volen a casa d'ell, / amb els meus cosins visc sempre / o bé amb la Llúcia Vinatell.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimecres, 21 de juliol del 2010

250.- Si ve d'un pam

250.- Necessites una corda d'un material especial, que faci 4 vegades la mida exacta del teu fill de 8 anys i que només venen als USA. Com que allí no treballen amb metres canvies de sistema i et surt una corda de X peus amb Y polzades, truques per telèfon per encomanar-la però et fas un embolic amb aquestes unitats de mesura tan estranyes i demanes una corda de Y peus amb X polzades. Quan la reps observes que la corda fa un 30% del necessari. Quina mida fa el teu fill (al mil·límetre), sabent que la seva alçada no és anormal?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimarts, 20 de juliol del 2010

Endevinalla 199

E199.- Clic!, i és clar. / Clic!, i és fosc. / Si no ho endevines, / ets un gran talòs.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Ferran "

dilluns, 19 de juliol del 2010

249.- El pont del diable

249.- Un home està visitant l'aqüeducte de Tarragona i mirant-se la cartera renega queixant-se dels pocs diners que li queden. En aquell moment se li apareix el diable i li diu: Aquest és el meu pont i per això et dic que si vols doblar els teus diners només cal que el travessis, pots fer-ho totes les vegades que vulguis amb la única condició que després de cada pas has de donar-me 24 €. L'home accepta però en 3 viatges queda pelat del tot, quants diners portava a l'inici?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

diumenge, 18 de juliol del 2010

169è Joc Literari (juliol-2010)

Des del blog Tens un racó dalt del món ens repten cada dimecres a jugar amb la literatura.

Ha arribat el 169è Joc Literari, que torna a ser un joc creatiu. Aquesta vegada ens demana un text lliure inspirat en aquesta imatge i, com que no ens ha limitat el nombre de paraules ni per dalt ni per baix, doncs jo he volgut treballar poc i he fet un haikú:


Bonics jocs d'infants,

amb gust m'hi afegiria...

Fa massa calor!


dissabte, 17 de juliol del 2010

Anagrama blogaire

Fa uns dies, el company Jordi Casanovas em va enviar la foto que encapçala aquest post que es veu que va fer durant el ViJazz - 2010, una Fira/Festa que dóna a conèixer els millors vins i caves del Penedès a ritme de jazz.

Al seu e-mail, a part de la foto només hi havia un lacònic: "ANAGRAMA!". Com volent dir que a la foto s'hi pot llegir l'anagrama del nom d'un blog més o menys conegut.

He de dir que a mi em sembla que ja sé quina és la solució... i vosaltres? :-))

Per cert, MOLTES GRÀCIES Jordi.

divendres, 16 de juliol del 2010

Anagrama lletraferit 014

QUIN LLIBRE ÉS?

Sempre ens han dit que "el saber no ocupa lloc" però no sé si és massa cert perquè a mi, els prestatges de la biblioteca se m'han fet petits i m'ha tocat traslladar uns quants llibres a una altra habitació.

I mentre transportava una de les capses plenes de llibres, aquesta ha anat per terra. No cal que patiu, han aguantat força bé el sotrac però la sacsejada ha provocat que les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'hagin barrejat.

Abans de posar-los a la nova prestatgeria, hauria de desxifrar aquests anagrames i tornar a trobar els títols i els autors originals. Podeu ajudar-me en aquesta tasca i evitar així que hagi de refer tot el catàleg de la meva biblioteca? ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 15 de juliol del 2010

Endevinalla 198

E198.- Tinc buida la panxa, / em lliguen amb cordes, / sospiro i gemego / si algú me les toca; / puix que n'hi ha que em toquen / sense saber de nota.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimecres, 14 de juliol del 2010

248.- El falcó i els coloms

248.- Un falcó es troba amb un vol de coloms i els pregunta: On aneu cent coloms? I aquests responen: No som 100, els que som i els que som més la meitat dels que som amb una quarta part dels que som més tu, amable falcó, seriem cent. Quants coloms hi ha?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dimarts, 13 de juliol del 2010

Endevinalla 197

E197.- En els pous hi faig la feina, / en safareigs feina hi tinc / i hi ha barrets de senyora / que s'assemblen molt a mi.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dilluns, 12 de juliol del 2010

247.- Un intermediari llest

247.- Un intermediari compra fruita al pagès per vendre-la als botiguers, el preu que posa és el marcat per la llotja al qual li resta un 10% quan paga al pagès i li suma un 10% per cobrar al botiguer, amb aquesta comissió ja obté beneficis però vol guanyar més i truca les balances per que quan compri pesin 100 grams menys per cada quilo de fruita i que quan vengui pesi 100 grams més per quilo. En quant augmentarà el seu benefici després de fer la trampa?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

diumenge, 11 de juliol del 2010

SOM UNA NACIÓ


Encara que, per motius familiars, no vaig poder anar a la GRAN MANIFESTACIÓ que ahir es va fer a Barcelona per rebutjar la sentència que el Tribunal Constitucional Espanyol va fer en contra de la voluntat del poble de Catalunya expressada en referèndum, us he de dir que jo també hi era.

Vaig seguir tot l'esdeveniment escoltant Catalunya Ràdio i veient les imatges en directe a través de l'ordinador connectat a l'emissió de la web de TV3. M'hagués agradat ser-hi en persona però el sentiment d'orgull de pertànyer a un poble capaç d'una mobilització així no me'l treu ningú, era emocionant veure aquella gernació que gairebé no es podia moure perquè abans de començar ja omplia completament tot el recorregut previst, convertint el que havia de ser una manifestació en una gran concentració de 1.500.000 catalans.

Sé que molts de vosaltres si que hi vau ser, ho he llegit als vostres blogs i alguns m'ho heu dit a l'apunt que vaig fer ahir. Us felicito per la part que us toca d'aquest èxit total i espero que ja ens explicareu com es va viure des de dins.

Vull aprofitar aquest escrit per expressar el meu desig de que això no s'acabi aquí, un esdeveniment així ha de tenir conseqüències. Espero que qui ho hagi de fer, en prengui bona nota i que actuï. Però si això no és així els que n'hem de prendre bona nota som els ciutadans i demostrar-ho en les properes (cada vegada més) eleccions al Parlament.

Acabo citant algunes frases de les moltes declaracions que ahir es van fer:

"N'estic fins els collons de que lletres que vaig
fer fa trenta anys encara estiguin vigents."
(Lluís Llach)

"Aquesta manifestació és una metàfora de la nostra societat
perquè, si no m'equivoco, la capçalera de la manifestació és
popular i la política oficial no avança, el que avança és la gent."
(Joaquim Maria Puyal)

"Esta manifestación no será representativa"
(Mª Dolores de Cospedal, secretària general del PP, demostrant una
gran visió política i a la que hauríem de preguntar que entén ella per
"representatiu" ara que sabem que TOTS els votants del PP a les
últimes eleccions al Parlament (316.222) equivalen a una mica més
de la cinquena part dels manifestants, tan poc representatius, d'ahir.)

"SOM UNA NACIÓ,
NOSALTRES DECIDIM"
(1.500.000 catalans en directe,
moltíssims més de tot cor)


Editat el 12.07.2010:
Vull afegir dos documents sonors extrets de la retransmissió que Catalunya Ràdio va fer de la manifestació.

El primer són les declaracions completes de Joaquim Maria Puyal que em semblen un resum molt bo de com va anar tot:


El segon és la lectura del Manifest Final que acaba amb el Cant dels Segadors:

divendres, 9 de juliol del 2010

Refranyer Jeroglífic 010

QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 8 de juliol del 2010

Endevinalla 196

E196.- A l'hivern, que és quan tinc vida, / tota la gent m'avorreix. / A l'estiu que em quedo a casa, / tothom darrere meu ve.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Núria "

dimecres, 7 de juliol del 2010

246.- Les meves mascotes

246.- Entre les meves mascotes totes són gossos menys dues, totes són gats menys dues i totes són tortugues menys dues. Quantes i quines mascotes tinc?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Kika "

dimarts, 6 de juliol del 2010

Endevinalla 195

E195.- Tinc tall / i no en menjo mai.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dilluns, 5 de juliol del 2010

245.- El tauler d'escacs

245.- Quants quadrats hi ha en un tauler d'escacs?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dissabte, 3 de juliol del 2010

El meu homenatge a MANUEL DE PEDROLO

El passat 26.06.2010 es van complir els 20 anys de la defunció de Manuel de Pedrolo. M'ha sabut greu no tenir-ho present fins que, fa alguns dies, la CARME ens ho va recordar dedicant-li un dels seus MOMENTS perquè penso que és un dels autors catalans que es mereixen un gran homenatge. Avui, encara que sigui amb retard, m'adhereixo a aquesta commemoració i li dedico aquest 600è apunt de XAREL-10.

MANUEL DE PEDROLO
[L'Aranyó, 1918 - Barcelona, 1990]

Novel·lista, dramaturg, poeta i traductor. És un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània. Conreà tots els gèneres literaris i col·laborà amb articles, contes i assaigs en la majoria de revistes catalanes de l'època. La seva producció creativa sobrepassa el centenar d'obres. Va obtenir diversos premis literaris i fou distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979.

Si us interessa conèixer més coses sobre Manuel de Pedrolo i la seva obra us recomano que llegiu la sèrie d'apunts que, durant aquesta setmana, ha publicat la JÚLIA al seu blog LA PANXA DEL BOU.

Per la meva banda, com que penso que no hi ha millor manera de recordar un escriptor que fer-ho a través de la seva obra, he escollit un text curt escrit per Pedrolo que us transcric a continuació per després proposar-vos un parell de preguntes. Es tracta d'una petita peça de teatre:

Al bell mig de l'escena hi ha una gran cabina amb les inicials W.C. ben visibles al capdamunt de la porta, davant de la qual fan cua vint-i-set homes silenciosos que fumen, llegeixen el diari, etc. Una dona, amb un carrau a la falda, seu al costat de la cabina.

Passen uns minuts i es dispara un timbre. Per la porta de darrera, invisible, van sortint deu individus que deixen l'escena. Els homes que esperen es redrecen instintivament, gairebé en posició de ferms, i la dona, que s'aixeca, en compta deu en veu alta. Fa sonar aleshores el xerric-xerrac i els designats entren a la comuna, que tanquen a llur darrera. La dona s'asseu altre cop a la cadira.

Al cap de deu minuts es repeteix l'escena. Cop de timbre, sortida dels que eren dins i nou recompte de la dona que en deixa entrar deu més a la cabina. Uns minuts i entren dos individus que es col·loquen a la cua. Al cap de poc, surten els de la comuna i la dona fa els seus comptes.

Aquesta vegada, però, no surten, car només hi ha nou homes. El carrau, doncs, no sona i ella se'n torna a la cadira, a esperar. Els homes s'impacienten i alguns es mouen nerviosament, com si no poguessin aguantar-se ja les ganes d'orinar. La dona, que ho observa, se'n va cap a la porta de fora, mira enllà, però no deu veure ningú, car retrocedeix fins la cadira, si bé ara no s'hi asseu. Una estona més i dos o tres individus comencen a recargolar-se les mans al baix ventre.

La dona pren una gran decisió i compta novament els homes. Tot seguit...

És evident que l'autor acaba el text explicant el desenllaç d'aquesta situació, i això és el que us demano:

1.- Quina és la gran decisió que Manuel de Pedrolo fa prendre a la dona del carrau?

2.- I, si l'heu reconegut, podeu dir com es titula aquesta peça de teatre i a quin dels llibres de Pedrolo apareix?

No hi ha pistes, val la pena
que llegiu l'obra d'en Pedrolo

divendres, 2 de juliol del 2010

Enigma Visual 021


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 1 de juliol del 2010

Endevinalla 194

E194.- Fet de vidre i de metall, / porto aigua i porto vi, / i aquell que a mi em fa servir / ha de començar un badall.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Mercè "