GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 30 de juny del 2010

244.- Els caramels de fruita

244.- En Jan entra en una confiteria a comprar caramels de fruita, per 3€ pot triar 2 dotzenes de sabors variats i en compra 2 més de llimona que de maduixa, 1 menys de pinya que de llimona i 5 vegades més de taronja que de pinya. Digues quants caramels té de cada sabor?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Utnoa "

dimarts, 29 de juny del 2010

Endevinalla 193

E193.- Jo porto cinc camarades / dintre meu empresonats, / i tot i sent ben tancats / donarien plantofades.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dilluns, 28 de juny del 2010

243.- Família nombrosa

243.- Jo tinc tants germans com germanes, però els meus germans tenen la meitat de germans que de germanes. Pots dir quants fills, nois i noies, han tingut els nostres pares?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dissabte, 26 de juny del 2010

Relats Conjunts (juny - 2010)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre "Saturn devorant un fill" (Francisco de Goya - 1819/23).



EL SENYOR SATURN I EL SEU FILL

En Pere Ignasi Saturn tenia moltes ganes de tenir un fill i, per això, quan la seva dona es va quedar embarassada fou l'home més feliç del món.

Poques dones han estat tan ben cuidades durant l'embaràs, en Pere Ignasi no volia còrrer cap risc i no li deixava fer res. Ella es deixava aviciar i foren un mesos plàcids, plens d'amor que encara van estrènyer més els llaços que unien aquella parella modèlica. Quan va arribar l'hora, feia temps que ho tenien tot preparat i a les primeres contraccions van anar cap a l'hospital sense preses i amb els nervis justs, més produïts per l'emoció del moment que no per la improvisació.

El part va anar molt bé, tant per a la mare com per al fill. Perquè, tal com en Pere Ignasi secretament desitjava, va ser un nen. Un nen molt bufó, rosset com la mare i amb els ulls color mel del pare. Un nen per menjar-se'l a petons, deia orgullós en Pere Ignasi mentre l'ensenyava a tots els parents que van anar a veure'l, primer a l'hospital i després a la seva nova habitació que li havien preparat a casa amb aquella sanefa blau cel que quedava tan bé.

El nen anava creixent en un ambient feliç i ple d'amor, passant de ser un nadó molt bufó a un nen molt maco i confirmant, cada vegada més, que n'hi havia per menjar-se'l a petons. Era un nen preciós i al seu pare li queia la baba quan li feia el petó de bona nit després d'explicar-li un conte o quan veia la cara d'enveja dels altres pares quan l'anava a recollir cada tarda a l'escola i el nen es llançava als seus braços fent-li un gran petó mentre li preguntava que li havia portat per berenar.

Però arriba un moment que tot s'acaba i una tarda el nen no li va voler fer cap petó quan va sortir de l'escola. En Pere Ignasi és va quedar parat, no s'esperava que el nen li expliqués que els companys de classe se'n reien d'ell amb tants petonets i que ja no li en volia fer cap més, que ja s'havia fet gran i els homes no es fan petons. A l'arribar a casa, en va parlar amb la seva dona que li va dir que no passava res, que era ben normal i que, a poc a poc, aquell nen petit s'estava fent un home i que aquesta reacció no significava que no els estimés, només volia dir que estava creant la seva personalitat i que això no era cap cosa dolenta, més aviat tot el contrari. Ens segueix estimant i nosaltres el seguim estimant com sempre, va afegir la seva dona, simplement hem d'evitar això dels petons.

En Pere Ignasi hi va pensar i va arribar a la conclusió que la seva dona tenia raó. Per això aquella nit va anar, com sempre, a l'habitació a acotxar al seu fill i com sempre va llegir-li un conte, però quan va ser el moment de "menjar-se'l a petons" va decidir treure el "a petons".

divendres, 25 de juny del 2010

Encreuat Temàtic 009


QUINES PARAULES FALTEN?

Com veieu es tracta d'un encreuat de set paraules...

No hi ha definicions però sabem que totes responen a un mateix tema que ve indicat, com a títol, en el mateix encreuat. A més tenim com exemple i com a pista una de les paraules ja col·locada al tauler.

La vostra feina és encertar les altres sis paraules que s'encreuen amb la que ja està posada. Si les trobeu dieu-me-les als comentaris amb el número que els correspon segons el tauler. Serà qüestió de posar-s'hi, no?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " SÀNSET i P-CFACSBC2V "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 24 de juny del 2010

Endevinalla 192

E192.- Encara que no sóc peix / dins de l'aigua estic / i cantant estic contenta / així que arriba la nit.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dimecres, 23 de juny del 2010

242.- Dues dones a la nevera

242.- Dins d'una nevera quasi sempre hi podem trobar dues dones. Les veieu?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dimarts, 22 de juny del 2010

Endevinalla 191

E191.- Me'n posen un, / me'n posen dos, / me'n posen tres / i no dic res. / Me'n posen quatre, / me'n posen cinc, / i dic llavors: / Ja prou en tinc!

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dilluns, 21 de juny del 2010

241.- Els rellotges defectuosos

241.- Un rellotger ha rebut una remesa de rellotges no digitals defectuosos i els regala, tu decideixes que triaràs el que marqui millor l'hora exacta. Per tant quan te'n ofereix un que està parat o un que s'avança un minut cada hora, amb quin et quedes?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dissabte, 19 de juny del 2010

164è Joc Literari (juny - 2010)

Des del blog Tens un racó dalt del món ens repten cada dimecres a jugar amb la literatura.

Ha arribat el 164è Joc Literari, que torna a ser un joc creatiu. Aquesta vegada ens demana un text lliure inspirat en aquesta imatge.

Jo he fet un sonet, que no acaba de ser-ho: ;-))


Amagada darrere de l'arbre,
vigila que no hi hagi cap perill.
Pot ensenyar-nos les dents de sabre
però és tan poruga com un conill.

No és por!. Diria ella indignada
i segur que té tota la raó.
És la prudència ben aplicada,
l'astúcia d'esperar l'instant millor.

Per això, vigilarà molt calmosa
esperant les preses sense aldarull
per després caçar-les orgullosa.

I si no pot, s'empassarà l'orgull
dient com l'altra guineu famosa:
- Millor les deixo, són verdes, no en vull!.


divendres, 18 de juny del 2010

Anagrama lletraferit 013


QUIN LLIBRE ÉS?

Sempre ens han dit que "el saber no ocupa lloc" però no sé si és massa cert perquè a mi, els prestatges de la biblioteca se m'han fet petits i m'ha tocat traslladar uns quants llibres a una altra habitació.

I mentre transportava una de les capses plenes de llibres, aquesta ha anat per terra. No cal que patiu, han aguantat força bé el sotrac però la sacsejada ha provocat que les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'hagin barrejat.

Abans de posar-los a la nova prestatgeria, hauria de desxifrar aquests anagrames i tornar a trobar els títols i els autors originals. Podeu ajudar-me en aquesta tasca i evitar així que hagi de refer tot el catàleg de la meva biblioteca? ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sànset "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 17 de juny del 2010

Endevinalla 190

E190.- Quin és l'animal tibat / que porta una serra al cap?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dimecres, 16 de juny del 2010

240.- És nen o nena?

240.- En Pol es va a casar amb la Paula i van tenir un infant que quan es va fer gran es va casar i va tenir una nena que van anomenar Jana , si els cognoms complets d'aquestes cinc persones són Puig - Nevat, Blanc – Roig, Puig – Roig, Roig – Martí i Blanc – Puig (aquestes parelles de cognoms corresponen cada una a una persona però no sabem a qui). Pots deduir si l'infant nascut de Pol i Paula era nen o nena?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Mercè "

dimarts, 15 de juny del 2010

Endevinalla 189

E189.- No sóc ocell i volo amb ales, / duc capa i no sóc persona, / canto sense tenir veu, / no sóc rei i duc corona.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dilluns, 14 de juny del 2010

239.- La previsió meteorològica

239.- En una illa de l'hemisferi sud tenen la meteorologia més rara del planeta: o fa sol o plou i sabem que plou només 12 dies a l'any i que aquestes pluges es reparteixen així: un any en dos vegades de 6 dies seguits de pluja, l'any següent en 4 pluges de 3 dies i l'altre any plou 12 dies repartits a una pluja per mes, després torna a començar el cicle. Si ens diuen que mentre sonaven les campanades de la nit de cap d'any del 2000 plovia a bots i barrals, pots calcular quina probabilitat (del 0% al 100%) hi ha de que 48 hores després d'aquell fet brillés el sol?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

diumenge, 13 de juny del 2010

El meu homenatge a JESÚS MONCADA

Avui 13.06.2010 es compleixen els 5 anys de la defunció de JESÚS MONCADA i seguint la crida feta des del blog PROVISIONALS m'adhereixo mitjançant aquest apunt a l'homenatge blogaire en record de l'escriptor de Mequinensa.

JESÚS MONCADA
[Mequinensa, Baix Cinca, 1941 - Barcelona, 2005]

Fou narrador i traductor. En la seva obra recrea, a cavall entre el realisme i la fantasia, el passat mític de l'antiga població de Mequinensa (ara soterrada sota les aigües del riu Ebre).

Autor dels llibres de contes, Històries de la mà esquerra (1981), El Cafè de la Granota (1985) i Calaveres atònites (1999) i de les novel·les, Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997).

Les seves obres han estat traduïdes a una dotzena de llengües. El mateix autor va traduir un nombre considerable d'obres del castellà, del francès i de l'anglès. Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Entre els guardons que ha merescut la seva obra hi ha el premi Joan Crexells, el premi Nacional de la Crítica, el premi Ciutat de Barcelona, el de la Crítica Serra d'Or. Va ser distingit amb el Premi dels Escriptors Catalans a la qualitat del conjunt de la seva obra (2001) i la Creu de Sant Jordi (2001).

La millor manera per recordar un escriptor és fer-ho a través de la seva obra i per això avui, des d'aquest blog d'enigmes, he triat un dels seus contes. Concretament i com no podria ser d'altra manera, el titulat "UN ENIGMA I SET TRICORNIS" que us plantejo a continuació com si fos un dels meus enigmes mentals encara que no sabria si etiquetar-lo com matemàtic, de lògica, lateral, fàcil o difícil...

DADES:
1.- A principi dels anys seixanta, el pes net de les forces de guarnició de la vila excedia de bon tros la mitja tona, distribuïda entre set guàrdies civils de manera més aviat poc equitativa.
2.- El comandant del post, el sergent Hermógenes Martínez, era el que pesava més amb els seus 98 quilos panxuts, suorosos i esbufegadors.
3.- El guàrdia Epifanio Torrijos, més conegut com la Broca, amb els seus 44 quilos era el més escanyolit.
4.- Del guàrdia Marcelino en desconeixem el pes però sabem que tenia un nas llargarut i escrutador.
5.- Dels altres 4 membres de la Benemèrita només sabem que un d'ells es deia Rufino.

FETS:
1.- Seguint ordres de la capital, les forces públiques de la vila s'havien desplegat per intentar enxampar un desconegut capaç d'imitar el xiulet dels col·legiats amb una traça diabòlica que en els partits jugats al camp de futbol del poble (veure foto que encapçala aquest apunt) desbaratava, amb les seves xiulades, les jugades més perilloses dels equips visitants.
2.- Malgrat aquest desplegament i la feina dels confidents habituals, no hi ha manera d'atrapar a aquest àrbitre pirata.

PISTES:
1.- Segons diu el senyor Honorat, l'apotecari, aquest fals àrbitre era de la mena d'espectadors anomenats peripatètics.
2.- Mossèn Silvestre no gosaria afirmar que el do d'imitar a la perfecció els xiulets dels àrbitres no era un designi de la providència per evitar el descens de categoria de l'equip local.
3.- La versió de Joana Vinyes i, amb ella, els altres menjaciris de la dreta local, és que la xiulada era de procedència celestial i es tractava d'un miracle aconseguit amb intercessió de la patrona de la vila.
4.- En canvi la Caterina, la bruixa del carrer del Castell, ho atribueix als seus encantaments a base de cor d'anguila, sang de toro i corda de penjat.
5.- Per la seva banda i sempre que es tracta d'arreplegar vots, cadascun dels partits polítics s'atribueix l'autoria de les xiulades.

ENIGMA: Qui era aquest àrbitre pirata?

Tant si necessiteu com si no,
més pistes per trobar la resposta
no dubteu a llegir el conte
i la resta de l'obra d'en Jesús Moncada
que, sens dubte, valen molt la pena.


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dissabte, 12 de juny del 2010

"La societat literària... de Guernsey"


Vaig descobrir aquest llibre de títol estrany, "La societat literària i de pastís de pela de patata de Guerrnsey", gràcies a l'ASSUMPTA ja que va ser amb el que ella va participar al 100è Joc Literàri d'en Tibau. Aleshores em va cridar l'atenció però no prou per decidir-me a llegir-lo. Encara que l'ASSUMPTA en va parlar molt bé, el fet de que estigués escrit a base de una sèrie de cartes no em va acabar de convèncer.

Fa més d'un any de tot allò i no hi havia pensat més, però fa uns dies la mateixa ASSUMPTA en va tornar a parlar i ens va tornar a animar (he estat a punt d'escriure "obligar" però seria exagerat :-DD) a llegir-lo.

Doncs jo ho he fet i he de dir que ha valgut molt la pena. És un llibre molt ben escrit i que t'enganxa. Justament allò de que està escrit a base de cartes, que era el que a mi no em feia gaire gràcia d'entrada, és el que el fa molt bo perquè després de llegir-ne una et venen ganes de llegir la resposta i això fa que no puguis deixar el llibre.

La protagonista és una escriptora que entra en contacte amb els membres de la Societat Literària que dóna títol a la novel·la i així comença una relació epistolar que ens porta a la vida a la petita illa de Guernsey durant l'ocupació alemanya a la Segona Guerra Mundial. Ens explica els moments durs i com la gent reacciona ajudant-se, és doncs un homenatge a l'amistat però també als llibres que els ajuden a superar-se. Aquestes històries, junt a la de la mateixa protagonista que vol escriure un llibre nou i que viu un enamorament, es van entrecreuant per mostrar-nos una quotidianitat que ens anem fem nostra mentre avança la lectura.

A mi m'ha agradat. És un llibre optimista, fàcil de llegir i que és, de veritat, molt recomanable.

I per acabar (adaptant l'idea de l'ASSUMPTA, que no només em va animar a llegir-lo sinó que fins i tot em va dir que en podria fer un enigma :-D), us poso a continuació uns fragments del llibre on l'autora descriu uns objectes determinats. A veure si els endevineu!

1.- ...puré de patates per al farciment, remolatxa escorreguda per donar-hi dolçor i pela de patata com a crosta...

2.- Arribaven de dia... Es veien; eren com llapis prims, negres, esgaiats, i tenien un so esmorteït, espàstic per damunt teu -com un cotxe de motor que s'està quedant sense benzina. Sempre que sentissis com si tossissin i colpegessin, estaves salvat. Podies pensar: "Gràcies a Déu que passen de llarg".

3.- En vaig veure una de diabòlica en una botiga ahir. Salta de sobte, amb una mirada lasciva i zigzaguejant, amb un bigoti negre encarcarat i cargolat per damunt d'unes dents blanques punxegudes; la imatge exacta d'un brivall. A en Dominic li encantaria, després de recuperar-se de l'ensurt inicial.

No dono cap pista
perquè les respostes són a la novel·la,
i us recomano que la llegiu.
Us agradarà!


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " P-CFACSBC2V i ASSUMPTA"

divendres, 11 de juny del 2010

Refranyer Jeroglífic 009

QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques.

Avui us demano que m'ajudeu a desxifrar una d'aquestes imatges i, per si de cas necessiteu ajuda, us enllaço el blog d'en V. Pàmies que és tot un expert en això de les parèmies. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 10 de juny del 2010

Endevinalla 188

E188.- No tinc home i sóc casada, / no tinc cames i camino, / de tothom sóc jo mirada, / vaig per tot sens perdre el tino. / Tinc vista i no puc mirar, / tinc orelles, nas i cara; / ves lector, si és cosa clara, / per poder-me endevinar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Ferran "

dimecres, 9 de juny del 2010

238.- Dos objectes antics

238.- Ens mostren 2 objectes molt antics però que encara funcionen i encara són d'us corrent en certes circumstàncies, els dos tenen la mateixa funció però un d'ells té un munt de peces mòbils mentre que l'altre no en té cap. Pots dir quins objectes tenim al davant?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

Els 1001 moments de la CARME

Em sento com un arbre després d'un fort ruixat. La nostra relació s'ha acabat tan de cop com va començar. Has marxat i s'ha estroncat el diluvi de sensacions. N'intento conservar les últimes gotes però, poc a poc, també s'escolaran.


Aquest microrelat me l'ha inspirat el dibuix que encapçala el post i que m'he emportat sense permís del blog de la CARME que avui celebra els seus 1001 moments.

A canvi li he deixat aquest petit text per col·laborar en la celebració. :-))

MOLTES FELICITATS, CARME!

dimarts, 8 de juny del 2010

Endevinalla 187

E187.- Quin és l'animal que vola sense ales?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Francesc Mompó "

dilluns, 7 de juny del 2010

237.- Sopa de paraules

237.- Pots escriure només una única paraula amb les lletres de “Soparà un menú a la cuina”?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Kika "

divendres, 4 de juny del 2010

Enigma Visual 020


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 3 de juny del 2010

Endevinalla 186

E186.- No sóc carn i tinc bon tall / i aquell a qui clavo l'ull / li faig fer l'últim badall.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimecres, 2 de juny del 2010

236.- L'home més dropo del món

236.- L'home més dropo del món evita qualsevol esforç innecessari. Cada dia agafa l'autobús a la parada que té just davant de casa per anar a treballar però quan arriba en lloc de baixar a la parada que hi ha 100 metres abans de la feina, la deixa passar i baixa a la següent que està a 200 metres de la feina i camina aquests 200 metres en lloc dels 100. Pots explicar-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dimarts, 1 de juny del 2010

Endevinalla 185

E185.- Tinc un boig marit / que canta de nit; / a mi em sentireu / quan un ou tindreu.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Rita "