GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 27 de febrer del 2010

365 Contes (272 - L'HOME INVISIBLE)

365 contes, de 365 paraules màxim,
com 365 dies té un any
Continua aquest repte, que des del 01.06.2009, ens ofereix un conte diari al blog http://365contes.blogspot.com/ on cada dia podem trobar nous relats.

Si hi entreu avui, hi podreu llegir el vuitè dels meus contes:

L'HOME INVISIBLE

Aquella farmàcia de les afores de la gran ciutat tenia una clientela escassa i, de vegades, força rara. Per això el farmacèutic no parà gaire esment a l'estrany aspecte d'aquell client que entrava al seu establiment quasi a l'hora de tancar i que, malgrat el bon temps d'aquella tarda de primavera, portava una gavardina marró que el tapava fins els peus, bufanda blau marí, guants de pell, barret ben calat i unes grans ulleres de sol que feien ressaltar encara més les blanques benes que li cobrien tota la cara. Amb pressa per plegar, el dependent és dirigí a l'home:

- Bon vespre, que desitja?

- Bon vespre, miri no sé com explicar-ho. Jo sóc enginyer fotoquímic i experimento amb les propietats de la reflexió de la llum sobre els cossos vius...

- No em digui més, un experiment li ha provocat cremades a la cara. Amb molt de gust li canviaré l'embenatge...

- No és això. No tinc cap cremada, el que passa és que... Sap, millor que ho vegi!

I traient-se un dels guants, l'home mostrà que, on hi havia d'haver una mà, no es veia res. El farmacèutic exclamà:

- Ja ho veig, ha perdut una mà i segur que nota el que coneixem com dolor fantasma que és bastant freqüent en amputacions recents. Ara mateix li dono un calmant...

- No, home, no. El que passa és que... SÓC INVISIBLE. L'experiment ha estat un èxit, puc fer que qualsevol cos viu desaparegui de la vista dels altres i...

- Ui!, doncs per això no tinc res. Potser si anés a l'hospital...

- Però no m'ha sentit quan li he dit que l'experiment ha estat un èxit?. Estic content de poder ser invisible i els efectes no són permanents.

- Doncs no ho entenc, que vol?

- Si em deixés acabar de parlar i m'escoltés, hauria sentit que només puc fer invisibles els cossos vius i, si vull que no em vegin, he d'anar completament despullat. Però clar, els terres són molt freds, no em puc resguardar dels corrents d'aire i no he pogut evitar arreplegar una calipàndria de campionat. Què em podria vendre una capsa de Frenadol, si és tan amable?


(Relat amb 365 paraules justes)

divendres, 26 de febrer del 2010

Encreuat Temàtic 005


QUINES PARAULES FALTEN?

Com veieu es tracta d'un encreuat de set paraules...

No hi ha definicions però sabem que totes responen a un mateix tema que ve indicat, com a títol, en el mateix encreuat. A més tenim com exemple i com a pista una de les paraules ja col·locada al tauler.

La vostra feina és encertar les altres sis paraules que s'encreuen amb la que ja està posada. Si les trobeu dieu-me-les als comentaris amb el número que els correspon segons el tauler. Serà qüestió de posar-s'hi, no?. ;-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 25 de febrer del 2010

Endevinalla 160

E160.- No són frares ni monges, / pels carrers i places estan / i ningú va reparant / en l'obra de misericòrdia que fan.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme "

dimecres, 24 de febrer del 2010

210.- Un llibre rar?

210.- Un llibre que ara és molt popular, doncs la gran majoria de la gent el té a casa, quan va ser editat per primera vegada només el tenien un grapat de gent escollida i molt rica. Actualment, encara que molta gent el consulta sovint, no es pot comprar en cap llibreria ni el pots aconseguir en préstec en cap biblioteca. Saps quin llibre és?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dimarts, 23 de febrer del 2010

Endevinalla 159

E159.- M'obro i tanco, claror dono, / guardadora sóc de flors / i serveixo a molts promesos / per parlar de llurs amors.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dilluns, 22 de febrer del 2010

209.- Una afirmació sàvia?

209.- Un savi, després de llegir un llibre antic, afirma el següent: “Els infinits números possibles estan tots entre el catorze i el zero”. Sembla incongruent però, pots explicar-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Puigmalet "

El meu homenatge a SALVADOR ESPRIU

Avui, 22 de gener de 2010, es compleixen els 25 anys de la data del traspàs de Salvador Espriu i des del blog ANTAVIANA ens proposen un altre Joc de Blogs per recordar aquest mestre de la literatura catalana i mundial. Jo m'hi apunto amb aquest post:

SALVADOR ESPRIU i CASTELLÓ
(Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985)

És un dels escriptors més significatius de la postguerra i un dels poetes catalans més importants. Tot i que es donà a conèixer amb la narrativa, amb obres que l'acrediten com el narrador més original després del Noucentisme, la seva incursió tardana en la poesia no és cap obstacle per aconseguir un ràpid reconeixement tant dins les lletres catalanes com dins la literatura universal.

També va tenir un paper important en la recuperació del teatre català i fou un dels quatre primers membres fundadors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Traduït a nombroses llengües, el seu nom va estar sovint en les propostes per al premi Nobel. Fou distingit, entre d'altres, amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1972), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1980) i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (1982). Va ser nomenat doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc. Per la seva actitud cívica, l'any 1982 rebutja la Creu d'Alfons X el Savi.

Espriu creà per a les seves obres un món mític on situa els seus personatges i els fa viure. Aquest món literari és la mitificació d'un món que li plau, el de la seva infantesa quan passava els estius a ARENYS, per això utilitza una espècie d'anagrama i l'anomena SINERA.

Com que els anagrames no són una cosa estranya al meu blog us proposo un joc semblant i per recordar Espriu us n'he preparat uns quants que amaguen els títols de sis de les seves obres.

1.- EL SORD ANIRÀ GRATANT EL BACÍ
2.- TRIA CINE I M'ENREDES
3.- EL LENT MIRA UN AMIC
4.- FIRA DEL BATLLE NIN
5.- ELL, PURA BLEDA!
6.- DOS ANDINS EL CAÇARAN

Les reconeixeu?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " ZEL, SÀNSET, P-CFACSBC2V i ASSUMPTA"

divendres, 19 de febrer del 2010

Anagrama Lletraferit 010


QUIN LLIBRE ÉS?

Sempre ens han dit que "el saber no ocupa lloc" però no sé si és massa cert perquè a mi, els prestatges de la biblioteca se m'han fet petits i m'ha tocat traslladar uns quants llibres a una altra habitació.

I mentre transportava una de les capses plenes de llibres, aquesta ha anat per terra. No cal que patiu, han aguantat força bé el sotrac però la sacsejada ha provocat que les lletres que formen el títol i el nom de l'autor s'hagin barrejat.

Abans de posar-los a la nova prestatgeria, hauria de desxifrar aquests anagrames i tornar a trobar els títols i els autors originals. Podeu ajudar-me en aquesta tasca i evitar així que hagi de refer tot el catàleg de la meva biblioteca? ;-)



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Clidice "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 18 de febrer del 2010

Endevinalla 158

E158.- Em diuen ulls de la casa, / davant meu plantes i flors; / a l'hivern quedo tancada, / m'obren fins la tardor.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sànset "

dimecres, 17 de febrer del 2010

208.- El nom de l'hostessa

208.- Cinc amics, quatre romans i un anglès que viatgen en avió li pregunten el nom a l'hostessa. Aquesta els hi diu i exclamen: Ostres, com nosaltres!. Pots dir el nom de l'hostessa?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimarts, 16 de febrer del 2010

Endevinalla 157

E157.- En un indret de Catalunya / una cosa he reparat; / que uns arbres tots d'una mena / donen nom a una ciutat.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dilluns, 15 de febrer del 2010

207.- Una epidèmia estadística

207.- Una epidèmia ha arribat a Catalunya i s'ha estès ràpidament afectant a una de cada 100.000 persones. El Departament de Sanitat obliga a tots els catalans a fer-se la prova de la malaltia utilitzant un test que et diu si la tens o no amb un 99'99% de fiabilitat. Pots calcular la probabilitat real d'estar infectada, d'una persona que ha donat positiu en la prova?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Ismael "

dissabte, 13 de febrer del 2010

147è Joc Literari (febrer – 2010)


Des del blog “Tens un racó dalt del món” ens repten cada dimecres a jugar amb la literatura.

Ha arribat el 147è Joc Literari, que torna a ser un joc creatiu. Aquesta vegada ens demana un petit text basat en la imatge que encapçala aquest post. Podíem triar entre una narració d'entre 50 i 250 paraules o un poema de més de 5 versos, i suposo que no cal dir que ha triat un “especialista en sonets” com jo, no? :-DD

A la foto s'hi veu un dels nous fanals que fa poc s'han instal·lat a un parc de Tortosa al costat d'un dels vells ja apagat per sempre. En Jesús M. Tibau va escriure un apunt per parlar d'aquest canvi on es preguntava com es sentia aquesta vella farola tortosina. Doncs jo, abans que la facin desaparèixer del tot, he fet que ens ho expliqui.

Us he acompanyat durant molts anys,
mentre il·luminava les vostres nits.
He escoltat grans alegries i planys,
us he vist molt contents i afligits.

I com que conec els vostres afanys,
quan la vida se m'escapa dels dits
m'atreveixo a dir-vos: Capsigranys!
com podeu ser tan desagraïts?.

Creieu que la meva substituta
us acompanyarà des d'allà a dalt
seguint, tal com jo, la vostra ruta?.

Doncs jo veig clar que us farà el salt.
És molt maca, altiva i eixuta
tant que només pot mirar cel endalt.

divendres, 12 de febrer del 2010

Refranyer Jeroglífic 005

QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques. Us demano que ens ajudeu a desxifrar-les.

Per sort, i com va passar amb els jeroglífics egipcis, també tenim la nostra "Pedra de Rosetta" que ens ajudarà en la feina. En aquest cas podeu utilitzar algun dels blogs on en V. Pàmies ha recollit més de 300.000 refranys diferents. Ja us dic ara que un d'aquests és la solució que busquem. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 11 de febrer del 2010

Endevinalla 156

E156.- Tinc quelcom de moro, / però sóc cristiana; / m'estima i venera / la gent catalana.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Kudifamily "

dimecres, 10 de febrer del 2010

206.- Un assassinat al fang

206.- La policia ha trobat un cadàver en un camí de terra. La única pista és l'empremta d'un neumàtic al fang. La policia segueix aquesta pista fins una granja propera, allí troba tres homes asseguts i encara que cap d'ells té ni cotxe ni fang a les sabates, enseguida detenen al culpable. Pots explicar com han solucionat el cas tant ràpidament?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "

dimarts, 9 de febrer del 2010

Endevinalla 155

E155.- A veure si ho endevines, / t'ho diré clar i català; / visc en un cap de finestra / i sempre sec en un sofà.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dilluns, 8 de febrer del 2010

205.- Els petroliers en ruta

205.- Un país del Golf Pèrsic envia cada dia un petrolier carregat de cru a Europa, el viatge dura 7 dies d'anada i 7 de tornada i al mateix moment que surt un vaixell carregat des del port d'origen sabem que des del port de destí en surt un de buit que torna a casa, per tant a cada port en l'instant que arriba un vaixell en surt un altre. Sabem que tant d'anada com de tornada fan la mateixa ruta. Per tant, el capità d'un d'aquests petroliers, quants se'n trobarà durant el viatge?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dissabte, 6 de febrer del 2010

Un Relat Etiquetat (Joc Literari)


M'he apuntat a una altra iniciativa per fer un nou Joc Literari, encara que aquesta vegada no ens el proposa en Jesús M. Tibau sinó que ha sorgit del blog “Diferència i Repetició”.

L'AURORA ens ho explica més bé al seu blog, però en resum es tracta de fer un relat que contingui totes les paraules que formen el nostre núvol d'etiquetes.

En el meu cas, com podeu veure a la barra lateral i a la imatge que encapçala aquest apunt, són 21 mots (ALTRES, ANAGRAMA, blogosfera, difícil, ENCREUAT, ENDEVINALLES, especial, fàcil, General, JA L'HEM SOLUCIONAT, jeroglífic, JocLiterari, lateral, lletres, lògica, matemàtic, MENTALS, REFRANYER, SENSE SOLUCIO ENCARA, vida, VISUAL) i, fent-los servir tots, m'ha sortit aquest relat bèl·lic amb enigma inclòs:

El radiotelegrafista sortí esperitat del despatx de comunicacions, situat a la zona LATERAL del submarí i va córrer fins la sala de comandament amb el missatge a la mà. Acabaven d'arribar les ordres que el capità esperava urgentment.

Quan aquest les va llegir no va entendre res, ja esperava que des del quarter GENERAL enviessin un missatge críptic per evitar que l'enemic interceptés les ordres però allò semblava una broma. Al paper hi posava “Diré apa!. Un català” i res més. Què volia dir allò?, a quin català es referien? i sobretot quina relació tenia aquell missatge amb les ordres que esperaven sobre el que havien de fer amb el portaavions enemic que tenien, just ara, a la VISUAL del periscopi?.

El capità va pensar que la VIDA l'havia posat al davant d'ALTRES ENDEVINALLES DIFÍCILS però cap de tan ESPECIAL com aquesta. Ara se'n penedia de no haver acceptat passar a la reserva, si ho hagués fet en aquest moment seria al seu ranxo de la Garrotxa acariciant el seu gos ENCREUAT de llop en lloc d'estar al mig de l'Atlàntic jugant-se el destí de la guerra. Però l'home, tal com diu el REFRANYER, no era dels que s'ofega en un got d'aigua i si a ell li semblava un JEROGLÍFIC SENSE SOLUCIÓ ENCARA, aquell missatge que acabava d'arribar de l'alt comandament, també sabia que a les seves ordres hi havia tècnics especialitzats, als que no els costaria afirmar ben aviat que JA L'HEM SOLUCIONAT.

La primera trucada va ser pel departament MATEMÀTIC, va suposar que amb les seves grans capacitats MENTALS els seria FÀCIL trobar la solució però es va equivocar i aquesta vegada la LÒGICA dels números no va servir per res.

El temps s'acabava, el portaavions enemic aviat es posaria fora del seu abast i el capità jugà la seva última carta. Feu avisar al departament de LLETRES i els mostrà el missatge. L'encarregat del departament agafà el paper i un minut després esclatà en una gran riallada.

El capità s'indignà:
- No crec que sigui cosa de riure, d'aquestes ordres depèn el final de la guerra. Hem de saber si torpedinem el portaavions o no. I ho hem de saber ara!
- Si senyor. Perdoni senyor, es disculpà el mariner, és que m'ha fet gràcia que l'encriptació d'aquest missatge sigui més fàcil que un JOC LITERARI de la BLOGOSFERA.
- Què vol dir?. Els matemàtics no n'han pogut treure l'entrellat...
- Perquè no és cosa de números, senyor. El que tenim davant és un simple ANAGRAMA i només cal barrejar les lletres del missatge per trobar fàcilment les ordres.
- Encara no ho veig...

El capità no ho veu. I vosaltres?.
Sabríeu desxifrar el missatge
i dir-li que ha de fer abans que
el portaavions enemic s'escapi?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " -ASSUMPTA- i P-CFACSBC2V "

divendres, 5 de febrer del 2010

Enigma Visual 016


HO VEIEU BÉ?

És que es tracta d'això, de veure-ho bé...

Només cal fixar-se en la imatge i contestar la pregunta que hi surt.

Així que feu treballar la vista però sense oblidar-vos de l'enginy, eh?. ;-)



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

dijous, 4 de febrer del 2010

Endevinalla 154

E154.- Aquell que amb mi puja, / baixa amb mi després, / ja que no sóc feta / per a fer res més.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

dimecres, 3 de febrer del 2010

204.- Les salutacions dels convidats

204.- Una parella convida a altres 4 parelles d'amics a sopar a casa, arriben tots alhora i es van saludant entre ells. En la meitat de tantes salutacions, un d'ells els fa parar i els pregunta a quantes persones ha saludat cadascun fins aquell moment. Si resulta que cada persona li respon un número diferent, pots dir-nos a quantes persones havia saludat el que fa la pregunta?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Mònica, Quim Soler i Ismael "

dimarts, 2 de febrer del 2010

Endevinalla 153

E153.- Pica sense tenir bec, / vola sense tenir ales / però si et toca la pell / prou saltaràs espolsant-la.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Clídice "

dilluns, 1 de febrer del 2010

203.- El Gos Robot

203.- Un gos robot corre per una pista d'atletisme amb una campana lligada a la cua. A cada pas que fa, la campana toca a terra i quan el gos la sent està programat per augmentar un 10% la seva velocitat. A quina velocitat màxima arribarà el gos?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "