GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

diumenge, 17 de gener del 2010

El meu homenatge a JOAN AMADES


El Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC) i l'Associació Cultural Joan Amades han preparat un acte conjunt per avui diumenge, 17 de gener de 2010, a les 12 del migdia, per tancar l'Any Amades des de les places majors de tots els ajuntaments que s'hi vulguin adherir.

Seguint la crida que ens van fer des del blog "Raons que rimen" de fer un nou Joc De Blogs que convertís avui la Catosfera en la Plaça Major del folklore i la cultura popular durant unes hores, m'adhereixo a la iniciativa amb aquest apunt:

JOAN AMADES i GELATS
(Barcelona, 23.07.1890 - 17.01.1959)

Folklorista, de formació autodidàctica. Des del 1915 fins a la seva mort desplegà una intensa activitat en l'estudi i la replega de material folklòric català. L'any 1940 fou nomenat conservador del Museu d'Indústries i Arts Populars del Poble Espanyol (Montjuïc) i responsable de la Secció de Gravats Populars, a l'Arxiu Històric Municipal de Barcelona. La UNESCO li encarregà de preparar el corpus bibliogràfic del folklore català, en especial sobre rondallística. De la seva abundant bibliografia cal destacar Les cent millors cançons populars (1949), Les diades populars catalanes (1932-49), Les cent millors rondalles populars (1953), Refranyer català comentat (1951) i les voluminoses obres Costumari Català (1950-56) i Folklore de Catalunya, en tres volums: Rondallística, Cançoner i Costums i creences.
En el període que va des de 1933 a 1937, va publicar la "BIBLIOTECA DE TRADICIONS POPULARS", una col·lecció de monografies de folklore que va arribar a un total de 42 volums i es va convertir en la publicació periòdica de més durada i més volums de la història del folklore i l’etnografia catalanes. Actualment aquesta col·lecció es troba en un procés de reedició en facsímil i entre aquest recull del tresor tradicional de les terres de parla catalana jo n'he triat un dels llibres en concret.
Segur que no us estranyarà que m'hagi fixat en el volum número 17 d'aquesta col·lecció publicat l'any 1934, el titulat "ENIGMES POPULARS", on Joan Amades ens deixa per escrit alguns dels enigmes que la tradició oral havia mantingut vius fins aleshores.

L'autor classifica els enigmes en diferents categories, en una d'elles trobem els Enigmes Múltiples. Són enigmes on diverses paraules amaguen un sentit diferent al primer que ens ve al cap i que hem de descobrir. Per exemple, aquesta conversa:

- Bon dia, Madona
- Bon dia, cavaller amb allò que li penja
- El que em penja és el que em defensa. Em voldríeu donar llicència per tocar-vos el pelut d'entremig de les cames?
- Veniu, acosteu-vos

Que s'entén molt millor si us dic que la Madona és una pagesa muntada en un ase i que aquest és el "pelut" que el cavaller vol tocar amb "allò que li penja", que no pot ser res més que la seva espasa. O és que havíeu pensat una altra cosa? ;-)

Us en deixo un altre perquè l'intenteu desxifrar:

Barret de carn, boca de corn
desperta un mig mort
que desperta una criatura no batejada
que desperta un altre mig mort.
Aquest passa pel damunt dels morts,
entra dintre el ventre de sa mare
i es menja al seu pare.

Cada frase amaga un concepte que hauríeu de trobar pensant que aquest enigma és de principis del segle passat i que explica un fet quotidià del món rural d'aquella època.

No és tan difícil com sembla, o potser si. Ja m'ho direu :-))


EDITAT EL 13.03.2019:
Tanco els comentaris d'aquest post i dono una nova oportunitat a aquest enigma a l'apunt de GLOSSARI dedicat a les ENDEVINALLES MÚLTIPLES. El trobareu AQUÍ


9 comentaris:

Cèlia ha dit...

Els mestres i les escoles li devem molt a Joan Amades, és la nostra bibliografia per celebrar totes les festes que celebrem!

Assumpta ha dit...

Mac!! Estava segura que ens proposaries algun enigma!! Però noi, aquest és ben complicat... hi ha molts migs morts per aquí :-DD

Segur que en Pàmies ho sap!! :-))

Mon ha dit...

Quin goig veure la quantitat de blogs que hi participem....Bon treball company

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

No desxifraré l'enigma, que li vaig passar material al Mac per participar a l'Any Amades! :-)

M'ha alegrat veure l'exemple que ens posaves en el primer enigma d'Amades... I hi ha que l'acusen d'ultracatòlic! Ai, las!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs, sí que hem estat una bona colla. i em sap greu, però no tinc ni idea de què vol dir tot això dels mig morts.

Puigmalet ha dit...

Aquesta madona amb el pelut entre les cames és del tot indecent!

Ni idea de l'enigma, però alguna altra cotxinada deu ser... ;)

McAbeu ha dit...

CÈLIA: Realment l'obra d'Amades és impressionant i molt útil. Està molt bé que la feu servir a les escoles. :-)

ASSUMPTA: S'ha de començar amb el primer concepte i anar continuant fins que surtin tots. Com ja he dit, el paràgraf explica un fet quotidià (encara que avui en dia ja no ho és gaire). :-)
I si, en Pàmies ho sap perquè va ser ell qui em va passar part de la documentació que he fet servir per fer l'apunt però no cal que intenteu fer-lo parlar perquè em consta que és insubornable :-DD

MÓN: Certament la iniciativa ha estat tot un èxit. M'han agradat molt els globus blancs enlairant-se que has posat al teu blog :-)

VÍCTOR: Ja li he dit a l'ASSUMPTA que encara que saps la solució no acceptes suborns per desvetllar-la, de totes maneres si la quantitat és prou alta en podríem parlar de la manera com ens la repartiríem, no? :-DD
Fins el dia que vaig començar a preparar aquest apunt he de confessar que no sabia gaire cosa de Joan Amades, a part de que era l'autor del Costumari i del Refranyer, per això em va sobtar aquell comentari en contra que van deixar al teu blog. Suposo que Amades era fill del seu temps on la religió omplia més la societat que avui en dia i també és cert que sense la religió moltes de les nostres tradicions no s'entendrien.

CARME: M'ha agradat veure el munt de blogs que ens hi em afegit. A la llista d'en Víctor ja n´hi ha 44!!

PUIGMALET: Com que indecent?? Si es tracta només d'una bona dona dalt d'un ruc... :-DD
I l'altre enigma no pot estar més lluny de ser una cotxinada, i "fins aquí puc llegir" ;-)

Pallarès ha dit...

M´he perdut. Però crec que el barret de carn és una cresta, la boca de corn, un bec. Sembla un gall que canta i desperta algú.
Ademés hi ha un foc dins dún forn o una estufa de llenya (elventre). I el llumí o la teia que encén el foc. Elfoc es menja la teia (el seu pare).
Hi he de pensar més

McAbeu ha dit...

PALLARÈS: Encertes la primera frase de l'enigma. Com bé dedueixes, això de "Barret de carn, boca de corn" es refereix a un gall. Pel que fa a la resta, com tu mateix admets, vas encara ben perdut perquè la solució que busquem no va per on tu dius.