GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

diumenge, 30 d’agost del 2009

XAREL-10 Tanca Per Vacances


XAREL-10 tanca per vacances
fins el 14 de setembre

Així que deixo el blog tancat com la capsa que veieu a la fotografia però, com sóc conscient que això dels enigmes provoca addicció, us en deixo un perquè el rumieu durant aquestes dues properes setmanes:

QUIN ENIGMÀTIC OBJECTE HI HA
DINS DE LA CAPSA TANCADA
QUE ENCAPÇALA AQUEST POST?

Una pista:
Un ENIGMA es podria definir com una capsa tancada que hem d'intentar desxifrar i el creador d'aquest que us presento avui va afirmar que el seu era inexpugnable però es va equivocar. Encara que trobar-ne l'entrellat va ser una feina difícil (fins i tot podríem dir que de vida o mort), durant alguns anys molta gent ho va intentar i els primers que ho van aconseguir foren uns polonesos. Espero que a vosaltres no us costi tant, encara que amb aquesta pista reconec que és tan difícil com entendre això: GUOTX POHXR GCQKS MOZSY MCLQV P

UNA ABRAÇADA
i FINS LA TORNADA!


P.S.: El proper dimarts, 01.09.2009, comença el període de votacions pels Premis C@TS (Els Premis Més Populars de la Catosfera) i estic molt content perquè XAREL-10 ha resultat nominat en la categoria de BLOG TEMÀTIC i en la categoria de BLOG ORIGINAL.
Em podeu ben creure quan us dic que estic gairebé tan content com si ja hagués guanyat la votació final, i dic gairebé perquè també em podeu creure si us dic que estaré una mica més content si resulto guanyador.
Malgrat això ni em passaria pel cap intentar influir en els vostres vots per tant no hi té res a veure ;-D que posi, a continuació, un logo de C@TS que si el cliqueu us portarà directament al seu blog on trobareu, a partir del 1 de setembre, el formulari de votacions.

Gràcies!!!




TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A "Alasanid i Kudifamily"
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

divendres, 28 d’agost del 2009

Endevinalla 112

E112.- Si em fonc es senyal que neixo, / tinc padrí i no tinc padrina, / no vull anar mai a estudi / i quan crido ningú crida.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dijous, 27 d’agost del 2009

162.- 4 Triangles amb 6 Escuradents

162.- Pots aconseguir 4 triangles equilàters fent servir 6 escuradents?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " F. Mompó "

dimecres, 26 d’agost del 2009

Endevinalla 111

E111.- Quan em fan, em fan al foc, / sóc rica perquè tinc plata, / tinc padrí, vailet no sóc, / menjo corda i no sóc rata.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 25 d’agost del 2009

161.- Classe de cuina

161.- Com podem tallar un pastís Plum-cake en 8 parts fent només 3 talls de ganivet?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta i Meta "

dilluns, 24 d’agost del 2009

Endevinalla 110

E110.- Tres vestits has de llevar-me / abans d'arribar-me a la pell: / el primer, punxant-te els dits; / el segon, foc encenent; / el tercer és la camisa / i al moment queda tret. / Calentona t'agrado, / i, per fer-me passar el fred, / a les brases em comdemnes / per satisfer el teu gust bé.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

diumenge, 23 d’agost del 2009

Escriptors (o no) als carrers (suplement gratuït)


Durant els diumenges d'agost us he anat oferint uns fascicles col·lecionables on us presentava les plaques dels carrers de Vila-seca (Tarragonès) amb nom d'escriptor.

Seguint una idea del blog TENS UN RACÓ DALT DEL MÓN vaig trobar gairebé una vintena de carrers dedicats a la literatura que heu vist en tres entregues que es van acabar diumenge passat i que, per si us n'heu perdut algun fascicle, també us enllaço AQUÍ, AQUÍ i AQUÍ.

I com regal per haver completat la col·lecció, avui us ofereixo (sense cap cost afegit) un suplement amb quatre carrers més que em vaig deixar en la primera tria (i encara no entenc com va ser possible).

Com veieu a la fotografia que encapçala aquest post, els carrers són:

Carrer DE LA RIERA dedicat (o no) a l'escriptora mallorquina Carme RIERA reconeguda, entre d'altres, amb premis com el Sant Jordi (2003) o el Nacional de Literatura (2001).

Carrer MAJOR dedicat (o no) a l'escriptor canadenc Kevin MAJOR autor de, per exemple, “Estimat Bruce Springsteen” i que ha de ser un escriptor molt bo, la prova és que té un carrer dedicat (o no) a TOTS els pobles de Catalunya.

Carrer DE LA FONT dedicat (o no) a l'escriptora Fina FONT Ruana, autora de literatura infantil, nascuda a la Fatarella.

Carrer TARRAGOna dedicat (o no) a l'escriptor nascut a Cornudella de Montsant i autor de Tens un racó dalt del món, Postres de músic, El vertigen del trapezista i A la barana dels teus dits, l'amic Jesús M. Tibau i TARRAGÓ.

I... se non è vero è ben trovato
O no? ;-)

dissabte, 22 d’agost del 2009

121è Joc Literari (agost-2009)


Des del blog Tens un racó dalt del món ens repten cada dimecres a jugar amb la literatura.
Ha arribat el 121è Joc Literari, que torna a ser un joc creatiu. Aquesta vegada ens demana un text inspirat en aquesta imatge però amb la dificultat de deixar clar que es tracta d'un mamífer carnívor, d’uns 50 centímetres de llarg, digitígrad, amb ungles retràctils, les varietats del qual difereixen pel color i per altres caràcters d’escassa importància (Felis catus) però sense utilitzar les paraules gat, felí o similars.
Com l'estil del text és lliure, jo encara m'ho he complicat una mica més i per celebrar que acabo de publicar un llibre de poesia ;-D, m'he atrevit a fer un altre sonet:

Dorms tranquil al teu racó preferit,
al teu voltant tothom fa son treball:
La mestressa remena el sofregit,
mentre al forn es rosteix un bon gall.

El pagès feineja a l'hort petit,
l'avi prepara, pel foc, l'encenall
els nens cullen fruita amb gran delit
i el gos vigila, sempre amunt i avall.

Mentre tu, panxa enlaire, descansant!
Però ningú es queixa del teu destí,
la teva tasca és prou important:

Cada nit, i com un suau ventolí,
fas ronda en una vetlla constant
deixant el mas sense cap ratolí.


divendres, 21 d’agost del 2009

160.- Juguem amb llumins

160.- En Jan i en Pol juguen amb llumins, en tenen 11 damunt la taula i els han de recollir en grapats de 1, 2 o 3 per torn, les normes diuen que qui recull l'últim perd la partida. En Pol comença el joc, quants mistos ha d'agafar per guanyar la partida segur?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Meta "

dijous, 20 d’agost del 2009

Endevinalla 109

E109.- Si em vols cercar un moment / veuràs que la lluna en té, / tota moneda també, / i la persona igualment. / Vaig darrere de la creu / i això que ciri no sóc. / Vaja, que ma solució / em sembla que clara es veu.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimecres, 19 d’agost del 2009

159.- Un pont, una bomba i quatre amics

159.- És de nit, quatre persones han de travessar un pont que serà destruït per una bomba d'aquí a 17 minuts. Tenen una única torxa i és impossible passar el pont a les fosques. Cada persona pot córrer a una velocitat màxima determinada, denominem A a la persona que pot passar el pont en 1 minut, B la que ho fa en 2 minuts, C la que en tarda 5 i D la que en necessita 10 minuts. En quin ordre han de passar per salvar-se tots sabent que el pont aguanta com a màxim el pes de 2 persones a la vegada?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Asimetrich "

dimarts, 18 d’agost del 2009

Endevinalla 108

E108.- De petit sóc masculí, / quan em faig gran, femení.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " VPàmies "

dilluns, 17 d’agost del 2009

Anagrama Lletraferit 004


Tinc un problema!
En un trasllat, m'ha caigut per les escales una capsa plena de llibres. Per sort no s'han fet malbé (els llibres són molt soferts) però, amb el sotrac, les lletres que formen el nom de l'autor i el títol del llibre s'han barrejat.
Ajudeu-me a trobar el llibre i l'autor que s'amaga sota aquests anagrames i ja sabeu que, si cal, us puc donar alguna pista.

Per si no es veu bé l'imatge, l'anagrama del llibre d'avui és:
ÉS LA RONYA
(Nona Mutis)



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

diumenge, 16 d’agost del 2009

Escriptors als carrers de Vila-seca (3/3)


Des del blog Tens Un Racó Dalt Del Món ens conviden a fer un safari fotogràfic (VPAMIES dixit) pels carrers dels nostres pobles i ciutats a la cerca i captura de carrers amb nom d'escriptors. En aquest apunt hi trobareu més informació.

Jo ho fet a Vila-seca (Tarragonès) on he trobat 17 escriptors i 1 llibre, és a dir una mica menys del 10% del total de carrers són dedicats a la literatura, i us els ofereixo en tres fascicles col·leccionables que he anat publicant durant els tres primers diumenges d'agost.

Avui acabem la feina (Podeu veure la resta AQUÍ i AQUÍ):

12.- JOSEP CARNER (Balaguer 1898 - Sacramento, Califòrnia 1988. Fou un escriptor i polític català, un dels primers militants d'Estat Català)

13.- JOSEP ANSELM CLAVÉ (Barcelona, 21 d'abril de 1824 – 25 de febrer de 1874. Músic, poeta i polític català. Fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor del moviment associatiu)

14.- SALVADOR ESPRIU (Santa Coloma de Farners 1913 - Barcelona 1985. Fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra, de la prosa catalana de fórmules noucentistes)

15.- MARIA AURÈLIA CAPMANY (Barcelona, 1918-1991. Novel·lista, autora de teatre i assagista. És una de les escriptores catalanes més polifacètiques)

16.- JOAN FUSTER (Sueca, País Valencià, 23 de novembre del 1922 - ídem, 21 de juny del 1992), va ser un escriptor valencià en llengua catalana. Tot i que va ser més reconegut popularment per la seua obra principal, l'assaig històric Nosaltres, els valencians, la seua tasca investigadora i editorial abraça diferents facetes i camps de coneixement, incloent-hi lingüística, història, turisme i filosofia)

17.- MIQUEL MARTI I POL (Roda de Ter, Osona 1929 - ídem 2003. Fou un poeta català, un dels més populars del segle XX)

Podeu localitzar-los tots sobre el plànol de Vila-seca
utilitzant Google-Maps


ADDENDUM:

Fora del nucli urbà de Vila-seca podem trobar un parell de rotondes que també porten nom d'escriptor, es tracta de :

Plaça RAMON MUNTANER (Peralada, 1265 - Eivissa, 1336; va ser l'autor de la més llarga de les “Quatre Grans Cròniques”, la que narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor fins a la coronació d'Alfons el Benigne)

Plaça MERCÈ RODOREDA (Barcelona, 10 d'octubre de 1908- Girona, 13 d'abril de 1983; Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de 1980, és considerada l'escriptora contemporània més influent en llengua catalana)

Al ser places que no pertanyen al nucli urbà, aquestes rotondes no tenen una placa amb el seu nom. Però almenys us poso aquest enllaç a Google-Maps i així les podreu veure a vista de satèl·lit.


dissabte, 15 d’agost del 2009

Totes Les Baranes Dels Teus Dits (Ed. PETROPOLIS)


Com ja vam anunciar aquí mateix, aquest proppassat dilluns es va fer la presentació virtual del llibre de poesia TOTES LES BARANES DELS TEUS DITS, sorgit per una iniciativa de Jesús M. Tibau i del que som coautors més de 50 blogaires.

L'editorial PETROPOLIS l'ha publicat en el número 1 de la col·lecció Nou Món i ens el posen a la nostra disposició. En aquest ENLLAÇ hi trobareu tota la informació per obtenir-lo en format paper o per descarregar-lo gratuïtament en format .pdf

La col·laboració de XAREL-10 va ser el següent sonet que ja vaig publicar al blog en el seu moment i que, a partir d'ara, també podeu trobar a la pàgina 12 d'aquest llibre:

Com si es tractés d'un joc literari,
un repte nou en Tibau ens proposa
i en un concurs extraordinari
hem d'escriure en vers i no en prosa.

L'autor que viu a un racó dalt del món
publica un llibre de poesia
i per això ens vol fer perdre la son
comptant versos, fent sonets tot el dia.

Ho faig sens dubtar!. Els motius s'ho valen
i no és pel premi, és per l'amistat.
Ho provo... però sóc dels qui no en saben
i només m'ha sortit un apariat:

Amb amor, afecte, passió i neguits
s'ha escrit "A LA BARANA DELS TEUS DITS".

divendres, 14 d’agost del 2009

158.- Successió de xifres

158.- Continueu aquesta successió de xifres: 1, 11, 21, 1211, 111221, 312211, ...

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " VPamies "

dijous, 13 d’agost del 2009

Endevinalla 107

E107.- Encara que sia fosc / comencen per dir-li clar, / i encara que siga jove / li diuen vell: què serà?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dimecres, 12 d’agost del 2009

157.- El cec ho veu clar

157.- Tres amics, un cec, un borni i un que hi veu bé, es juguen un viatge. En un sac no transparent posen 4 boles (3 negres i 1 blanca), n'agafen una cadascun i sense mirar-la se la posen al cap. El primer que endevini el color de la seva bola guanya un viatge, però si s'equivoca és ell qui ha de pagar el viatge als altres. Després de mitja hora de silenci, el cec exclama: Ja sé de quin color és!. Digueu de quin color és la bola del cec i com ho ha endevinat.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Meta "

dimarts, 11 d’agost del 2009

Endevinalla 106

E106.- És clar que neixo en el camp, / també surto de les calces, / i aquell que a mi em vol trinxar / mentre em té el vaig fent plorar.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta i Asimetrich "

dilluns, 10 d’agost del 2009

156.- Què és?

156.- Que pot ser una cosa que és millor que Déu, pitjor que el dimoni, els pobres no en tenen, els rics no en necessiten i si no en menges et mors?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " -assumpta- "

diumenge, 9 d’agost del 2009

Escriptors als carrers de Vila-seca (2/3)


Des del blog Tens Un Racó Dalt Del Món ens conviden a fer un safari fotogràfic (VPAMIES dixit) pels carrers dels nostres pobles i ciutats a la cerca i captura de carrers amb nom d'escriptors. En aquest apunt hi trobareu més informació.

Jo ho fet a Vila-seca (Tarragonès) on he trobat 17 escriptors i 1 llibre, és a dir una mica menys del 10% del total de carrers són dedicats a la literatura, i us els ofereixo en tres fascicles col·leccionables que vaig publicant durant els tres primers diumenges d'agost.

A continuació teniu la segona tramesa ( i AQUÍ podeu veure els primers):

06.- JOAN MARAGALL (Barcelona, 10 d'octubre de 1860 – Barcelona, 20 de desembre de 1911. Va ser un gran poeta català. La seva poesia passa per diverses etapes sempre moguda, però, per dos corrents: el vitalisme i el decadentisme)

07.- SANTIAGO RUSIÑOL (Barcelona, 1861 - Aranjuez, 13 de juny de 1931. Fou un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Va ser un artista polifacètic i un dels líders del Modernisme a Catalunya)

08.- JOSEP M. FOLCH I TORRES (Barcelona, 1880-1950. Fou un novel·lista, narrador i autor teatral)

09.- EUGENI D'ORS (Barcelona,1881 – Vilanova i la Geltrú, 1954. Va ser un escriptor i filòsof català)

10.- JOSEP VICENÇ FOIX (Sarrià, Catalunya 1893 - Barcelona 1987. Fou un poeta, periodista i assagista català, un dels mes destacats de les avantguardes literàries catalanes)

11.- JOSEP M. DE SEGARRA (Barcelona, 5 de març de 1894 - 27 de setembre de 1961. Va ser un poeta, novel·lista, dramaturg, periodista, traductor i escriptor català)

Podeu localitzar-los tots sobre el plànol de Vila-seca
utilitzant Google-Maps


dissabte, 8 d’agost del 2009

365 contes (69.- ESPERANCES VANES)

365 contes, de 365 paraules màxim,
com 365 dies té un any

Aquest és el repte, que va començar el 01.06.2009, de la mà de la BAJOQUETA i des del seu blog http://365contes.blogspot.com/ on us convido a entrar per llegir els magnífics contes publicats fins ara i també, si encara no ho heu fet, perquè us animeu a participar-hi.
En el meu cas no és la primera vegada que ho faig i si entreu avui al Blog dels 365 Contes hi trobareu el meu segon relat:

ESPERANCES VANES
No vull resignar-me al meu destí, com fan totes les meves germanes. No crec que la circumstància d'haver nascut en l'estrat més baix de la societat hagi de ser impediment per que pugui volar més alt. Per tant faig el pas i deixant enrere el racó pudent on vaig néixer, m'enlairo per buscar un lloc millor.
Em fixo en una gran casa situada al mig d'un bell jardí, la seva façana de color blanc em sembla la cosa més bonica que hagi vist mai i m'hi encamino ben resolta, no em costa entrar-hi i, enlluernada pel luxe i la netedat, passejo per les seves estances fins que arribo a una sala plena de gent entre les que destaca ELL per sobre dels altres. El conec perquè tothom el coneix, és potser la persona més famosa i idolatrada del món.
M'hi vull apropar, vull estar-hi ben aprop encara que sé que pot resultar perillós perquè la gent com jo sovint posa molt nerviosos a la gent com ell però segur que en el seu cas serà diferent, tothom diu que és una bellíssima persona. Em poso al seu costat, està parlant i mou les mans com si em volgués fer marxar, potser ho hauria de fer per no fer-li nosa però alguna cosa d'ell m'atrau i no puc evitar apropar-me encara més.
Segur que mai més podré estar tan aprop del poder i em sento tan satisfeta d'haver-ho aconseguit que em despisto un moment. Només un petit moment però ha estat un gran error per part meva, no tinc escapatòria i mentre veig que està a punt d'esclafar-me entre les seves mans penso que potser no és tan bona persona com tothom diu...
ÚLTIMES NOTÍCIES (3cat24.cat / 17.06.2009 / Washington): Durant l'enregistrament d'una entrevista per a la cadena NBC. Una mosca collonera apareix en escena i comença a volar al voltant d'Obama, que intenta espantar-la en diverses ocasions. Com que no ho aconsegueix, decideix prendre mesures més dràstiques i la caça, literalment. La mosca, evidentment, no torna a aixecar el vol i Obama mostra, orgullós, la seva presa. Aquest duel, Obama l'ha guanyat de manera clara.

divendres, 7 d’agost del 2009

Endevinalla 105

E105.- Té coll i no té cap, / té braços i no té mans, / no te cames ni té peus / i s'asseu quan tu t'asseus.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " F. Mompó "

dijous, 6 d’agost del 2009

155.- El repicó de la frase maleïda

155.- “En aquesta frase la R és present _ _ _ _ vegades”, quina paraula completa i fa certa aquesta frase?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "

dimecres, 5 d’agost del 2009

Totes les Baranes (Joc Literari)

Recordeu que a finals de maig, en Jesús M. Tibau ens va convidar a participar en una espècie de Joc Literari on havíem d'escriure un poema on aparegués l'expressió: "A la barana dels teus dits"?

Recordeu que des de XAREL-10 vam apostar per la poesia "clàssica" i hi vam participar amb un sonet?

Recordeu que va haver més de 50 participants i que algú va tenir la genial pensada de fer-ne un llibre?

Doncs ja està fet,
i des d'aquí us convido a la presentació virtual
d'aquest llibre que tindrà lloc el proper
dilluns dia 10 d'agost, a les 20:30 hores,


Endevinalla 104

E104.- Jo sóc als escriptoris / i a les cases de comerç, / tots els fulls a voltes em miren / per llegir algun vers. / Ma vida està limitada, els meus dies són comptats, / i quan jo haig de morir-me, / tu ja fa dies que ho saps.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

dimarts, 4 d’agost del 2009

154.- Quatre targetes marcades

154.- Sobre la taula tenim 4 targetes marcades amb les lletres A, B, C i D. Sabem que per la part de darrera cada una està marcada amb una altra lletra que pot ser igual o diferent i ens demanen que comprovem la següent afirmació: “Darrera d'una B sempre hi ha una D”, quin és el nombre mínim de targetes que hem de girar per saber-ho?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Captaire "

dilluns, 3 d’agost del 2009

Balanç Mensual 10

L'enigma visual d'aquest mes és el següent:
Un de fàcil que amb aquestes calors de ple estiu no us vull fer pensar gaire, així doncs aquesta és la pregunta: Quants triangles hi ha a la figura?. Com al “Precio Justo”, encertarà l'enigma que més s'apropi al resultat correcte però sense passar-se. Compteu-los sense deixar-vos-en cap i doneu la vostra resposta als comentaris.

Ja ha passat el desè mes de vida d'aquest blog...
... i toca fer el resum de les estadístiques. Durant el mes de juliol i segons el comptador de Google Analytics, he rebut 1398 visites que utilitzeu Windows (84'76%), Macintosh (13'88%) i Linux (1'36%). En quant als navegadors guanya Firefox (38'77%) seguit de Explorer (24'89%), Chrome (24'25%) i Safari (11'66%). La pàgina més vista fou la del Balanç Mensual 9 i en quant als Enigmes Mentals el més visitat fou el 150.- Llista coincident i l'endevinalla 102 fou la més vista.
Aquest mes s'ha destacat també per l'Homenatge a Carles Riba (amb mes de 50 participants) i, més en l'àmbit d'aquest blog, perquè vam sortir citats a la secció Paraula de Blog del Diari AVUI.


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Meta "

diumenge, 2 d’agost del 2009

Escriptors als carrers de Vila-seca (1/3)


Des del blog Tens Un Racó Dalt Del Món ens conviden a fer un safari fotogràfic (VPAMIES dixit) pels carrers dels nostres pobles i ciutats a la cerca i captura de carrers amb nom d'escriptors. En aquest apunt hi trobareu més informació.

Jo ho fet a Vila-seca (Tarragonès) on he trobat 17 escriptors i 1 llibre, és a dir una mica menys del 10% del total de carrers són dedicats a la literatura, i us els ofereixo en tres fascicles col·leccionables que publicaré els tres primers diumenges d'agost.

Comencem amb aquests:

01.- RAMON LLULL (Ciutat de Mallorca, 1232/1233 – 1315/1316. Va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat un dels creadors del català literari)

02.- AUSIÀS MARCH (Gandia, Safor, 1400 - València, 3 de març de 1459. Va ser un poeta i cavaller valencià medieval)

03.- JOANOT MARTORELL (València, 1413? – 1465?. Cavaller i novel·lista originari de La Safor, va escriure una de les novel·les fonamentals del gènere cavalleresc, el Tirant lo Blanc)

03b.-TIRANT LO BLANC (Està considerada la novel·la cavalleresca catalana més important de tots els temps. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497)

04.- ÀNGEL GUIMERÀ (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845 – Barcelona, 18 de juliol de 1924. Fou dramaturg i poeta, la seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme, el va fer un dels màxims exponents de la renaixença o "ressorgiment" de les lletres catalanes a finals del segle XIX)

05.- JACINT VERDAGUER (Folgueroles, 17 de maig de 1845 – Vallvidrera, 10 de juny de 1902. És un dels més grans poetes que han donat les lletres catalanes. El bisbe Torras i Bages el va qualificar de Príncep dels poetes catalans)

Podeu localitzar-los tots sobre el plànol de Vila-seca
utilitzant Google-Maps

Dos Convits Estiuencs


Esperant l'arribada del post nº 300 i l'apunt especial que en vaig fer ahir, he hagut de retardar la meva col·laboració en dos iniciatives sorgides des de dos blogs que formen part de La Meva Blogosfera. Però, encara que potser ja faig tard, no vull deixar de fer-ho.

Una d'elles surt del blog UENDOS, GREIXETS I MAREMORTES i es tracta de fer un haikú basat en la fotografia que encapçala aquest post. A mi m'ha sortit això:

L'aigua no hi és,
s'ha escolat sota el sol.
Recicleu-me!


L'altra iniciativa encara fa més dies que va ser proposada, ho va fer en XEXU al seu blog BONA NIT I TAPA'T . Ens demanava permís per ser una mica tafaner i que ens animéssim a mostrar el lloc des d'on fem i desfem el nostre blog. Doncs aquí teniu el meu racó:


dissabte, 1 d’agost del 2009

Enigmes de la vida (9) - ELS BLOGS

Aquest apunt que ara comenceu a llegir és
el 300è POST de XAREL-10.

Com que encara no fa un any que vaig començar el meu blog podríem comptar que publico a una mitjana d'un post diari.
La gran majoria són els enigmes mentals que tinc recopilats en un arxiu de Writer-OpenOffice i per tant la seva publicació és tan senzilla com fer “copiar i enganxar”. En el cas de les endevinalles, les extrec d'un llibre en paper i les copio cada vegada que faig el post corresponent. Els altres apunts (com aquests Enigmes de la Vida i les col·laboracions amb idees i homenatges de la Catosfera 2.0, entre d'altres) els escric amb més o menys antelació i, fins i tot, els he fet en el mateix moment de la seva publicació. Els enigmes especials, Enigmes Visuals i Anagrames Lletraferits, em donen bastant més feina (sobretot aquests últims) per que necessiten una elaboració prèvia de les imatges abans de la seva publicació. Aquesta feina augmentarà (de fet ja ho està fent) perquè estic preparant dos nous Enigmes Especials per la nova temporada que he anomenat: Refranyer Jeroglífic i Encreuat Temàtic.
Tampoc utilitzo massa la possibilitat de programar els apunts, com que entro cada dia per comentar (si cal) les vostres solucions a l'últim enigma ja aprofito per publicar el post que toca.

I, és clar, també entro als vostres blogs. Quan vaig deixar la versió anterior d'aquest blog per venir a Blogger en tenia 31 a la meva llista d'Altres Blogs actualment n'hi ha 109 a La Meva Blogosfera. Em podeu creure quan us dic que entro a llegir gairebé tot el que publiqueu i quan em sembla que puc afegir alguna cosa (reconec que potser no massa sovint) en faig algun comentari.
Aquesta interacció ha anat augmentant amb el pas del temps i cada vegada m'agrada més entrar als vostres blogs per veure les últimes fotos que heu fet al cel o comptar quants minuts falten per la tardor, per comprovar si heu partit per la meitat algun altre llibre, per veure que fan els nens, per participar en un joc, per aprendre coses sobre l'arribada de l'home a la Lluna o sobre un llibre que encara no he llegit, per saber com va la invasió lexicogràfica (xinesa o més nostrada), per llegir un text (un conte, un haikú, una novel·la en fascicles...) de gran qualitat literària o una noticia del vostre poble (o del món) o un article científic, per admirar una música, un dibuix o una foto que heu triat per ensenyar-nos i tantes altres coses que hi ha i que m'agraden.

Us explico tot això per confirmar una cosa que tots sabeu:
Un blog demana temps i dóna feina.

Segur que tots en teniu algun exemple més o menys proper al cap, jo us en dono tres:
El primer és tan clar com visitar TENS UN RACÓ DALT DEL MÓN i comprovar com un blogaire es pot “complicar” la vida muntant Jocs Literaris, seguint més de 500 blogs i publicant apunts sense parar (només la setmana passada va publicar 21 posts, 3 per dia). I això que, quan va néixer en Marc, en Jesús ens va avisar que la seva activitat blocaire se'n ressentiria ;-D
El segon ens el va fer saber fa unes setmanes l'ASSUMPTA en un comentari al PERSONAL IN TRANSFERIBLE, on deia que li agrada gaudir i que gaudim de les seves fotos en gran format i en conseqüència en canvia manualment la mida de cadascuna quan les publica. Això fa que per oferir-nos un post preciós amb 10 espectaculars fotos de núvols es va haver de passar més d'una hora treballant davant l'ordinador.
I el tercer és personal. Jo mateix, fa uns dies, vaig “perdre” més de mitja tarda passejant pel meu poble fent fotos a les plaques dels carrers amb nom d'escriptor (és una idea d'en JESÚS M. TIBAU, una més, els resultats de la qual veureu demà aquí mateix). Feia un sol de justícia i, quan vaig arribar a casa suat i assedegat, el meu germà em va preguntar: “Vols dir que val la pena?”...

I aquest és l'enigma de la vida d'avui:
Valen la pena el temps i els esforços
que dediquem a això dels blogs?

La meva resposta és un SI rotund (perquè ho faig de gust i, com diria V. PÀMIES: “Càrrega que plau no pesa”, perquè m'agrada i perquè sembla que us agrada).

Segurament les vostres respostes a la pregunta també seran afirmatives, ja que algú que penses que els blogs són una pèrdua del temps ja no estaria llegint això.
En conseqüència aquesta enquesta no tindrà cap fiabilitat estadística ni calia fer-la i només ha servit, si heu arribat fins aquí, per comprovar que algunes vegades llegir apunts si que fa “perdre” el temps. Malgrat això i abusant de la vostra amabilitat, encara us demanaria que en perdeu una mica més per deixar-me un comentari que sempre fan il·lusió :-)